Hjerneskælv – af Zenia Johnsen

Kort resumé

Hjerneskælv er en stille, sej og ualmindelig smuk og vedkommende bog om et fald, et traumeforløb og en poetisk sejr. Romanens mange korte tekster er skrevet på samme måde som man skriver postkort på –  afsenderen forventer intet svar og regner ikke med at blive der, hvor der skrives fra.

Anmeldelse

Af Susan Søgaard, Hjerneskadeforeningen

“Min hjerne skælver. Jeg rystede den, da jeg faldt ned ad en trappe og slog hovedet ind i en mur. Jeg forestiller mig, at hjerner har samme konsistens som torske- lever, og når de skælver, er de faste i kødet, men vibrerer og dir- rer næsten umærkeligt alligevel. Jeg var på vej i biografen, det var en onsdag sidst i juni, men jeg vågnede op i en MR-scanner, og igennem forvirring og angst og rumlende larm fra MR-scanneren så jeg lige op i en grøn smiley. MR-scannere er med i Smiley- ordningen, tænkte jeg. Lige dér vidste jeg, at det nok skulle gå”.

Sådan begynder den lille fascinerende og fortryllende postkort-roman om en hjerne, der er blevet rystet på den måde, hvor der kan gå år, før den helt fungerer igen. Bogen beskriver gennem 74 postkort den unavngivne kvindelige hovedpersons oplevelser med en langvarig hjernerystelse. 74 postkort, der skrives uden forventning om et svar.

’Hjerneskælv’ er en fortælling om en rystet hjerne og om at lede efter sig selv. Den er konflikten mellem at kæmpe for at komme tilbage og acceptere livet, som det er nu. Den er smuk og trist og morsom og tankevækkende. Den er en usædvanligt fin beretning om livet med en hjernerystelse, som omverdenen hverken kan se eller forstå.

Om forfatteren

Forfatteren Zenia Johnsen er tidligere bibliotekar, lektør, anmelder og forlagskonsulent hos Gyldendal. I 2012 faldt hun ned af en trappe og slog sit hoved meget voldsomt. Hun fik en alvorlig hjernerystelse.

http://zenia.dk

Om bogen

Titel: Hjerneskælv
Forfatter: Zenia Johnsen
Forlag: Jensen & Dalgaard
Sidetal:
Årstal: 2016