Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker – af Susan Søgaard

Kort resumé

En håndbog til pårørende som ønsker at genfinde intimiteten i parforholdet efter at partneren har fået en hjerneskade.

Forlagets beskrivelse

SEX, KÆRLIGHED OG EN HJERNE SOM ER GÅET I STYKKER er den første danske bog som sætter fokus på de konsekvenser en hjerneskade har for sex, intimitet, kærlighed og samliv. Bogen gennemgår hvilke følger en hjerneskade kan have, og hvordan disse følger påvirker sex- og kærlighedslivet. Bogen veksler mellem faglig viden, personlige fortællinger og konkrete råd og værktøjer. Det inspirerer læseren til at få taget hul på de svære samtaler, bede om hjælp, komme videre og blive gladere.

Bogen er en håndbog til pårørende som ønsker at genfinde intimiteten i parforholdet efter at partneren har fået en hjerneskade. Også hjerneskaderamte og andre pårørende kan få vigtig viden og forståelse til at håndtere deres egen situation, blandt andet indeholder bogen et kapitel særligt dedikeret til forældre til en ung med erhvervet hjerneskade.

Bogen kan med fordel læses af professionelle som i det daglige arbejde møder hjerneskaderamte og pårørende, samt af studerende inden for ergoterapi, fysioterapi, social og sundhed mm. Bogen giver masser af inspiration til at få brudt tabuerne og få talt med borgere/patienter om hvordan skader og sygdomme i hjernen påvirker områder som sex og intimitet.

Anmeldelse

Det gennemgående for denne bog om sex og kærlighed, og noget som mange mennesker opfatter som et tabu, er den værdige tone og den ligefremme italesættelse i skrift. Der er også en slående nuancerigdom, der betyder, at forfatteren hele tiden undgår ”enten eller”; men holder vedholdende fast i, at mennesker og familier er forskellige. Omsorgen for mennesker og de berørte familier flyder igennem hele bogen.”

Af neuropsykolog Grethe Pedersen – klik her for at læse hele anmeldelsen

“Men det, der særligt fanger min opmærksomhed, er Susan Søgaards super velskrevne pårørende-fortællinger, der giver et formidabelt og nuanceret indblik i, hvorfor nogle kæresteforhold eller ægteskab kuldsejlede og ikke overlevede skaden, mens andre lykkedes, og hvordan de gjorde.10 interviews og fortællinger i bogen sætter levende mennesker, udfordrede parforhold og personlige refleksioner på skrift – og giver læseren en dybere forståelse, som rå fakta og statistik ikke kan hamle op med. Pårørende og ramte gengiver åbent, stærkt og ærligt problemerne med at leve i forhold, hvor den ene har en hjerneskade. Susan Søgaard kan noget med nærvær og åbenhed. Det afspejler sig sprogligt gennem hele bogen, der er let læst, humoristisk og et tiltrængt indspark.”

Af journalist Else Marie Andersen – klik her for at læse hele anmeldelsen

“Der er mange steder at hente information på nettet, fx på hjerneskadeforeningen. Jeg vil dog i høj grad anbefale dig bogen ”Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker”, hvis du vil læse mere om parforholdet efter en hjerneskade, og blandt andet få gode råd og inspiration til intimitet og sex. Bogen henvender sig til pårørende, men professionelle bør helt sikkert også læse den.”

Af psykolog Susanne Hagel-Azeem – klik her for at læse hele indlægget

“Jeg læste hele bogen i løbet af en weekend. Whau … Ville ønske denne bog havde ligget et sted på min egen vej. Alt denne info kunne godt have gjort noget af det jeg måtte igennem, lidt nemmere. Tak for den hensynsfulde og professionelle måde at beskrive det hele på.”

Af Kammille Søndergaard, pårørende

“Susan Søgaard fra Hjerneskadeforeningen har begået denne skønne og dybt aktuelle bog, der ærligt og uden løftede pegefingre giver et flot indblik i samlivet og seksualiteten efter en hjerneskade. Bogen indeholder personlige beretninger, nemt forståelige forklaringer på de problemer, den nye hverdag byder, eksempler på sexstillinger, kærlighed og angst og råd til at komme videre – enten sammen eller hver for sig. 
Den er skrevet i et let forståeligt sprog og bygget op på en måde, der gør det nemt at finde rundt….også med overbliksvanskeligheder. 
Mit eneste forbehold er kapitlet om sexlegetøj, det kunne sagtens have været mere uddybet… her må man søge hjælp hos en sexolog eller seksualvejleder. Jeg kan ikke anbefale bogen nok… og jeg glæder mig til at gå i dybden med de forskellige kapitler.”

Af sexolog og seksualvejleder Mette Thorsten Pedersen

“Har du en hjerneskade, eller er du pårørende til en med en hjerneskade, vil jeg virkelig anbefale den her bog. Den er velskreven, informativ, humoristisk og helt igennem fantastisk! Det lyder måske som én stor salgstale, men det er simpelthen fordi jeg er så opløftet. Tænk, at der endelig kom fokus på os med skader og vores seksualitet. Det har jeg (og mange andre) ventet på i lang tid.”

Af Ditte Sommer, blogger på hjerneskadet.dk – klik her for at læse indlægget

“Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker er lidt af et pionerarbejde på området, den er velskreven, fordomsløs, indsigtsfuld og konkret og vil givetvis kunne leve op til sit erklærede mål om at anskueliggøre og overbevise om, at selv om det kan se sort og hårdt og håbløst ud, så er der chancer for forbedring i form af hjælp udefra, som kan gribes hvis man i den situation tør, vil og orker.”

Af journalist Maria Cuculiza, sundhedskultur.dk – klik her for at læse hele anmeldelsen

“En længe savnet håndbog, der går i kødet på et typisk fortiet emne, nemlig de store udfordringer og afsavn der følger af, at sexlivet går i står som følge af sygdom/skade. Med sexlivet ryger også intimiteten og nærheden, og relationen ændrer sig fra en kærligheds- til en omsorgsrelation. Bogen har appel til såvel pårørende, som de velfærdsprofessionelle, der oplever det akavet at tage fat i emnet og arbejde på at få kærligheden udfoldet på ny.”

Af journalist Hanne Gullestrup, pårørende mor og anmelder for Pårørende i Danmark – klik her for at læse hele anmeldelsen

Medieomtale af bogen

Radio og podcast

P4 Weekend Nordjylland, interview med Susan Søgaard og Susanne Williams, 26.04.20

P4 Weekend Fyn, interview med Susan Søgaard og Kamille Søndergaard, 26.04.20

Radio Diablo/Sydfyn TV, En ny dag, interview med Susan Søgaard og Kamille Søndergaard, 28.04.20

Radio Glad, interview med Susan Søgaard, 01.07.20

Hjernejervene (podcast, Norge), interview med Susan Søgaard, 29.10.20

Indsigt med Cleoh, interview med Susan Søgaard, 26.04.21

Artikler

Kamilles kæreste fik en hjerneblødning
Hendes verden, interview med Kamille Søndergaard, 25.05.20

Baggrund for ny bog: Hjerneskadede får ingen hjælp til sexlivet
Neurologisk tidsskrift, interview med Susan Søgaard, 15.05.20

Hjælp til sexlivet: Ny bog har gode råd om samlivet, når den ene part har en hjerneskade
Nordjyske.dk, interview med Susanne Williams, 10.05.20

Jeg savner stadig den gamle Jacob
Ude & Hjemme, interview med Kamille Søndergaard, 060520

Pludselig dukkede de stærke følelser op
Sjællandske, interview med Kirsten Houmann, 26.04.20

Blogs

Hvordan får du et sex- og kærlighedsliv reetableret med en hjerneskadet partner
Af journalist Else Marie Andersen, hjernekommunikation.dk, 01.05.20

Boganmeldelse: Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker
Af neuropsykolog Grethe Pedersen, grethep.dk

Parforholdet efter en hjerneskade
Af psykolog Susanne Hagel-Azeem, psykologenikbh.dk

Om forfatteren

Susan Søgaard er cand.mag. i virksomhedskommunikation og har i cirka et årti arbejdet med formidling af praktisk talt alt hvad der vedrører livet med en hjerneskade som ramt og som pårørende. Susan er kommunikationschef i Hjerneskadeforeningen..

Om bogen

Titel: Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker
Forfatter: Susan Søgaard
Forlag: Hjerneskadeforeningen
Sidetal: 252
Årstal: 2020

Køb bogen “Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker” i vores netbutik