Livskæntring – af Jane Bodholdt Svendsen

Kort resumé

En personlig beretning fra en mor til en af de unge som kæntrede med en dragebåd i Præstø Fjord i 2011.

Forlagets beskrivelse

Den 11. februar 2011 kæntrer en dragebåd med 13 efterskoleelever og to lærere på Præstø Fjord. Syv svømmer i land, syv bliver erklæret klinisk døde, men genoplivet, mens én lærer drukner.

Jane Bodholt Svendsen er med sin mand og sin yngste søn på rundrejse i Mexico, da hun får beskeden: Hendes ældste søn, Kristoffer, var om bord på den kæntrede dragebåd. En helikopter har reddet ham op af det to grader kolde vand, men for sent. Han er heldigvis blevet genoplivet og fløjet til Rigshospitalet, hvor han ligger i koma. Dagen efter sidder familien i et fly på vej hjem mod Danmark og aner ikke, hvad der venter. Vil Kristoffer vågne igen? Og hvis han vågner, hvilken tilstand vil han så være i?

I Livskæntring fortæller Jane Bodholt Svendsen om den ulykke, der fik hendes liv til at kæntre. Vi følger hende i de uvisse komadage ved siden af Kristoffers seng, under de svære lægesamtaler, igennem genoptræningstiden og frem til retssagen. Vi får indblik i hendes tanker, da familielivet begynder at vakle, for selvom det var Kristoffer, der kæntrede, blev hele familien ramt, og i bogen lægger Jane Bodholt Svendsen ikke skjul på de familiære og ægteskabelige omkostninger, en ulykke kan medføre.

Uddrag

– Kristoffers mor? spørger sygeplejersken venligt bag os, og jeg drejer hovedet.

– Ja, sukker jeg højt, mens jeg spritter hænder, så det river i næseborene.

Så åbner jeg døren, og med ét står alting stille. Dér, i en høj hospitalsseng ligger min Kristoffer. Hovedgærdet er hævet, og hans muskuløse, brune overkrop skinner af styrke og kraft. Han er så fin og mild. Med sine 185 centimeter fylder han hele sengen. Det brune hår krøller let, og han udstråler en dyb ro.

Jeg går stille op langs sengen, lægger blidt mine hænder om hans ansigt og kysser ham på kinden. Mod hans brystkasse lægger jeg først panden, så kinden og til sidst øret. Det slår. Samme rytme som mit, der dunker kraftigt. Jeg retter mig op igen og henter Johannes, som står tavs ved fodenden, lægger armen om ham og fører hans hånd op til Kristoffers brystkasse.

– Han er her, din storebror. Hjertet slår, men han sover tungt, siger jeg og håber, jeg har ret.

Om bogen

Titel: Livskæntring
Forfatter: Jane Bodholt Svendsen
Forlag: LinjeH
Sidetal: 229
Årstal: 2014