Du forsvinder – af Christian Jungersen

Kort resumé

På en ferietur til Mallorca begynder skolelederen Frederik at opføre sig underligt. Det viser sig, at han har en hjernesvulst, der gradvist ændrer hans personlighed. Mia må nu beskytte sig selv og deres søn mod det afstumpede og fremmede væsen, der bor i hendes mands krop.

Forlagets beskrivelse

“Det du især må være forberedt på, er at din mand mister al indlevelse i dig og i hvordan du har det.”

Mia er lærer. Frederik leder en privatskole. På en ferietur til Mallorca med deres sekstenårige søn begynder Frederik at opføre sig underligt. Det viser sig, at han har en hjernesvulst, der gradvist har ændret hans personlighed. Mia må nu beskytte sig selv og deres søn mod det afstumpede og fremmede væsen, der bor i hendes mands krop. Da Frederik afsløres i et millionbedrageri, begynder et spil om skyld og ansvar, for er den skyldige ham selv eller hjerneskaden? Styres raske menneskers handlinger ikke lige så meget af biologien i vores hjerner? Og var den mand, Mia forelskede sig i, den syge eller den raske? Du forsvinder er en djævelsk og filosofisk kærligheds­roman om at finde sin egen vej ud af katastrofen, om mænd, kvinder og forstæder. Og om sjælen.

Anmeldelse

Af Susan Søgaard, Hjerneskadeforeningen

Det er umuligt at læse ‘Du forsvinder’ uden sine hjerneskadebriller på – når man nu har dem. Men det gør ikke noget.

Fiktion om hjerneskade er en sjældenhed, og at en succesrig forfatter som Christian Jungersen vælger netop det tema er en gave. For her er en roman der vil yde sit bidrag til at flere forstår hvad det egentlig vil sige når en selv eller ens nærmeste bliver ramt af en hjerneskade.

I bogen følger vi skolelederen Frederik der bliver hjerneskadet på grund af en svulst i hjernen, Frederiks kone Mia og deres teenagesøn Niklas. Bogen er en jeg-fortælling, handlingen er set med Mias øjne.

Pårørende vil genkende sig selv i Mia. Som læser skiftevis føler man med hende, har medlidenhed med hende, ler af hende og bliver irriteret og vred på hende. Som historien drejer rundt og handlingen udvikler sig, oplever man i stigende grad den forvirring og tvivl som findes ude på sidelinjen af en hjerneskade. Hvordan man, når man ikke selv bor i huset, kan blive i tvivl om hvad det er der sker, hvor syg den ramte egentlig er, om konen måske ikke overdriver…

Christian Jungersen giver os muligheden for at kigge ind ad vinduet til en anden familie, og så kommer det til at give mening – hvorfor at så mange ramte familier igen og igen beretter om kampe med den familie og de venner som burde være en støtte.

Og Christian Jungersen får det hele med. Han beskriver hjerneskaderamte familiers udfordringer med en detaljegrad som næsten må virke overdrevet på de der ikke selv har en hjerneskade tæt inde på livet. Frederiks skade har naturligvis ikke alle følger af en hjerneskade, ligesom Mia og Niklas alene ikke kan dække alle pårørendes tanker og reaktioner. Men gennem Mias møder og samtaler med andre ramte og pårørende får Jungersen givet et rigtig godt overblik over hjerneskaders kompleksitet, og hvordan hver enkelt skade opfører sig forskelligt fra person til person.

‘Du forsvinder’ er mere end en roman om hjerneskader. Den er også en filosoferen over eksempelvis fri vilje. Den handler om kærlighed. Om mennesker. Men alle de øvrige temaer og hvor ‘Du forsvinder’ placerer sig i litteraturkritiske rammer kan vi heldigvis lade de “rigtige” anmeldere om. Her på hjerneskadet.dk har vi hjerneskadebrillerne på, og for alle ramte, pårørende og fagpersoner der er tæt på en hjerneskade(t) der al mulig grund til at komme i gang med “Du forsvinder” – som selvfølgelig også fås som lydbog.

God fornøjelse med bogen – og når du har læst den, så skriv gerne et par ord tilbage til os om hvad du synes om ‘Du forsvinder’ – med dine hjerneskadebriller på.

Det blev skrevet om bogen

“Den særlige Jungersenske sammenfletning mellem spænding og videnskab er formidabel og unik.”

Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad

“Romanen lever og lykkes i kraft af sine stærke persontegninger, ligesom det er et mestergreb, når Jungersen formår at integrere aktuelle filosofiske spørgsmål i en genkendelig og skarptegnet dansk virkelighed.”
* * * * Frank Sebastian Hansen, Ekstra Bladet

“Christian Jungersen har gjort det igen: Skrevet en roman, som læserne vil elske. Han formår at omsætte tilværelsens helt store filosofiske spørgsmål til banal dansk virkelighed. Han stiller sig ikke tilfreds med at fortælle en historie; han vil fortælle historien om menneskets eksistensvilkår.”
Anna Libak, Weekendavisen

“Ingen tvivl om, at også hans nye, tredje, bog nok skal finde sine læsere. »Du forsvinder« handler nemlig om noget, der berører os alle: Svær kærlighed foranlediget af sygdom og handicap.
” * * * * Per Krogh Hansen, Berlingske

“ Fortællekurven er smuk og smækker (…) Sproget er rigt, varieret og præcist Fanget af bogen, problemstillingen, dilemmaerne, tempoet. Fanget af de små bevægelser i og mellem mennesker, som Christian Jungersen mestrer med nærmest pervers præcision, og som aktiverer livets store spørgsmål om kærligheden, sjælen og den fri vilje, om skyld og ansvar, om tro og utro; og ikke mindst: om litteratur.”
* * * * * Bjørn Bredal, Politiken

7 hurtige til Christian Jungersen

Af Susan Søgaard, Hjerneskadeforeningen

Forfatteren Christian Jungersen har siden sin debut i 1999 udgivet tre bøger. Senest romanen Du forsvinder som udkom i 2012. Du forsvinder er en vigtig roman, som er med til at belyse livet med en hjerneskade – som ramt og som pårørende. I arbejdet med bogen har Jungersen talt med mange mennesker for at sætte sig ind i hjerneskader og konsekvenserne heraf for den ramte og for familien.

I ARBEJDET MED AT SÆTTE DIG IND I LIVET MED EN HJERNESKADE – SOM RAMT OG SOM PÅRØRENDE – HVAD GJORDE SÅ STØRST INDTRYK PÅ DIG?

Lidelserne, heltemodet og kærligheden hos mange hjerneskadedes ægtefæller. Det vil jeg huske og tage med mig, til jeg dør.

VAR DER NOGET TIDSPUNKT, HVOR DU VAR VED AT GIVE OP I DIT ARBEJDE MED ”DU FORSVINDER”?

Jeg startede forfra på denne bog flere gange end med noget andet, jeg har skrevet, og flere af mine bedste venner spurgte, hvorfor jeg dog ikke droppede den roman og i stedet skrev noget, der var lettere for mig. Men alligevel var jeg aldrig ved at give op. Jeg vidste, at jeg måtte skrive den bog, uden at jeg helt kunne sige hvorfor.

HVORDAN TROR DU, AT DU SELV VILLE VÆRE OG REAGERE, HVIS EN AF DINE NÆRMESTE PLUDSELIG BLEV RAMT AF EN HJERNESKADE?

Jeg ville blive knust. Jeg forestiller mig det stadig hver eneste dag nu, flere år efter at jeg skrev bogen. Jeg tror ikke, at jeg kunne være lige så godt og givende et menneske, som flere af de pårørende, jeg har mødt. Men ingen kender sig selv, før det sker.

EFTER BOGEN, SER DU SÅ – LIGESOM MIA – HJERNESKADER HOS ANDRE MENNESKER, DU MØDER?

Ja. Jeg synes, at jeg har lært en masse om, hvordan vi alle sammen fun- gerer. Både mennesker, som jeg vurderer til at have en lille hjernedefekt – måske uden at de selv ved det – og også i vi raske mennesker, som jo også har store begrænsninger i vores hjerner. Jeg føler en ydmyghed. Der er så meget, vi kommer til at gøre, fordi vores hjerner er, som de er. Vi er små. Vi kan ikke bestemme alting selv.

SAVNER DU PERSONERNE I EN BOG, NÅR DU ER FÆRDIG MED AT SKRIVE DEN?

Jeg savner dem ikke, for de er stadig med mig.

HVORDAN FØLES DET AT BLIVE KONTAKTET AF FREMMEDE, SOM GERNE VIL FORTÆLLE DIG DERES HISTORIE SOM RAMT ELLER PÅRØRENDE?

De mennesker kommer jo til mig, fordi de, efter at have læst min roman, tænker, at jeg forstår dem. Det gør mig hver gang glad og stolt. Tænk, at jeg har skrevet en bog, som dette menneske har taget til sig og kunnet bruge! Jeg føler mig så privilegeret.

HVAD ER DET VIGTIGSTE, DU HAR LÆRT AF AT ARBEJDE MED ”DU FORSVINDER”? LÆRTE DU NOGET, SOM DU BRUGER I DIT LIV I DAG?

At skrive romaner handler i høj grad om at leve sig ind i andre mennesker. Det er det, man gør flere timer hver eneste dag. Jeg lærte mange fakta om hjernen og om hjerneskader, men det var især den daglige indlevelse, som jeg tager med mig. Jeg føler, at de fire år, hvor jeg arbejdede fuld tid med personerne i min bog, har gjort mig til et menneske med en større indlevelsesevne.

Om forfatteren

‘Du forsvinder’ er Christian Jungersens tredje roman og hans første siden udgivelsen af ‘Undtagelsen’ i 2004.

Christian Jungersen, født 1962, debuterede i 1999 med romanen ‘Krat’ som han fik debutantprisen for.

Hans store gennembrud kom i 2004 med ‘Undtagelsen’ der er udkommet i 16 lande og som solgte over 150.000 eksemplarer i Danmark.

For ‘Undtagelsen’ modtog Jungersen De gyldne laurbær og Radioens romanpris. Den blev Editor’s choice i New York Times og nomineret til diverse priser i England, Frankrig og Sverige. I Jyllands-Postens læserafstemning kom den ind som nummer 2 om den bedste danske roman i 25 år.

http://www.christianjungersen.com

Om bogen

Titel: Du forsvinder
Forfatter: Christian Jungersen
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 463
Årstal: 2012

Videoklippets indholdINDHOLD: Klip fra Bogforum 2013 hvor Christian Jungersen fortæller om romanen “Du forsvinder”.

Køb bogen “Du forsvinder” i vores netbutik