Af skade bli’r man klog – af Per Leth

Kort resumé

En personlig beretning og en håndbog i at have en erhvervet hjerneskade.

Forlagets beskrivelse

Hvordan er det at leve med en mindre hjerneskade?
Og hvordan får man hverdagen til at fungere både for sig selv og familien?’

Det er to af de spørgsmål, som Per Leth forsøger at besvare i sin bog “Af skade bliver man klog”, hvor han i høj grad trækker på sine egne erfaringer. Han blev i 2001 selv ramt af en mindre hjerneskade, og den vendte op på både hans og familiens tilværelse. Mange dagligdags gøremål blev pludselig indviklede og uoverskuelige, og en hård læringsproces startede for at få hverdagen til at fungere.

I bogen beskriver Per Leth med stor indsigt, et ukueligt gå-på-mod og et humoristisk glimt i øjet, hvad en senhjerneskade er, ligesom han præsenterer en langrække strategier, metoder og værktøjer – blandt andet til at træne sin hjerne.

Per Leth kalder selv bogen for en ’grønspættebog’ for personer med hjerneskade og deres pårørende.

Lektørudtalelse:
Velskrevet og interessant bog, som jeg tror kan være en opmuntrende støtte for mennesker, der er ramt af hjerneskade. Den fortæller og dokumenterer med forfatterens egen historie, at det kan betale sig at holde ud og blive ved med at træne sin hjerne på forskellige måder. Har man svært ved at læse og koncentrere sig, kan en pårørende hjælpe.

Anmeldelse af Malene Flensborg Damsholdt, psykolog, adjunkt

Dette er en anmeldelse af bogen som den er udkommet fra forlaget Straarup & Co.

”Hvis man præcist ved, hvor man er, og så nogenlunde ved, hvor man gerne vil hen, er det meget lettere at lægge planer for transporten”. Således beskriver Per Leth, hvordan han så at sige begyndte at blive klogere på sin senhjerneskade og tog de første skridt på vejen til rehabilitering. Sætningen vidner om stor indsigt i vores genoptrænings- og rehabiliteringssystem.
Først skal man vide, hvor man er: Menneskers udgangspunkter er meget forskellige – både i forhold til intellektuelle funktioner, fysik og erhvervsevne, men også i forhold til eksempelvis sociale relationer, temperament og ambitioner. Dette skal og bør medtænkes i et rehabiliteringsforløb og kræver ofte, at forskellige sundhedsprofessionelle foretager objektive undersøgelser og tests.

Afgørelsen om, hvor man vil hen, beror dog på, at man retter blikket indad og finder ud af: ”Hvad er vigtigt for mig?” og ”Hvad kan med rimelighed siges at være muligt for mig?”. Det rette skæringspunkt mellem det ideelle og det realistiske kan være svært at finde, men nødvendigt for at få det optimale udbytte af sit genoptræningsforløb.

Planlægningen af transporten mod ens mål er mindst lige så vigtig og individuel som de to forudgående trin: Metoderne har ikke samme effekt for alle. Her er det vigtigt at strukturere og planlægge, hvordan man ønsker at gribe forløbet an, og ikke mindst at udvise tålmodighed. Det kan du finde stor inspiration til i bogen. Per Leth illustrerer på en smuk og humoristisk måde, hvordan vedholdenhed, viljestyrke og motivation kan udgøre fundamentet for succes med et genoptræningsforløb. Ligeledes får læseren et sjældent indblik i, hvordan det kan opleves at leve med en senhjerneskade.

Som forsker og fagperson beskæftiger jeg mig (for) sjældent med, hvordan det er at leve med en senhjerneskade. Jeg hører naturligvis mine patienter i frustration beskrive, hvordan de har det med deres senhjerneskade og overordnet, hvilke symptomer de slås med. Et af bogens helt unikke bidrag er at få indsigt i, hvordan det rent faktisk føles at leve med en sådan skade, samt hvordan vores fagprofessionelle råd og anvisninger opleves og bruges af de ramte.

Per Leth tager et særligt ejerskab over sit rehabiliteringsforløb. På mange måder er det vel netop dét, vi forsøger at invitere til i det moderne danske sundhedsvæsen. Per Leth engagerer sig i sit forløb og beskriver endog rehabiliteringen som et selvstudium. Selvom specifikke senhjerneskader tilsyneladende ligner hinanden, er der enorme individuelle forskelle i sværhedsgrader af skader, præferencer i forhold til rehabilitering, motivation, socialt netværk m.v. Dette gør, at et succesfuldt rehabiliteringsforløb nok altid vil kræve en mængde selvstudie: Hvad virker for mig – og hvorfor? – eller med Per Leths egne ord ”hvor er jeg, og hvor vil jeg hen?”. Derfor er det heller ikke sikkert, at de konkrete råd og vejledninger i bogen er direkte anvendelige i dit liv, men de inviterer til refleksion, så de måske kan tilpasses din specifikke situation.
Uagtet hvem du er — skadet, pårørende eller fagperson — så kan du glæde dig til at blive klogere på, hvordan skade kan gøre klog.

Anmeldelse af Morten Lorenzen, Hjerneskadeforeningen

Dette er en anmeldelse af Per Leths første udgave ”Af Skade Bli ́r Man Klog” som han selv udgav.

For mange år siden udkom en lang række håndbøger under betegnelsen ”… for Dummies”. Selv lærte jeg at lave mad (Madlavning for Dummies), spille golf (Golf for Dummies) og bruge regneark (Excel for Dummies) og ikke mindst forstod jeg, at selv den mest komplicerede aktivitet kan forklares på en simpel måde, så alle forstår og bliver motiveret til at gå i krig med opgaven.

Netop sådan havde jeg det, da jeg læste Pers fremragende bog ”Af Skade Bli ́r Man Klog”. Bogen er en såkaldt selvhjælpsbog, der er målrettet mennesker, som lever med følger af en erhvervet hjerneskade – men den er skrevet og bygget op, så alle, der har interesse i området, bør læse den. Den er nemlig skrevet, så pårørende, fagfolk, sagsbehandlere og os med en generel interesse for området bliver mere vise og får sat ord på de frustrationer og udfordringer, vi kan se og opleve, hjerneskaderamte går rundt med.

Bogen er fyldt med eksempler på, hvordan man som hjerneskadet oplever selv helt almindelige opgaver. Eksemplerne er forklaret, så man kan sætte dem i forhold til, hvordan en normal hjerne fungerer.

Pers bog burde udkomme som ”Hjerneskade for Dummies” – for den beskriver på fineste vis, og med masser af konkrete eksempler, hvad det vil sige at leve med en hjerneskade. Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, og når du har læst den, så gør en god gerning og lån den ud til din nabo, din kusine, din chef – for vi er alle i risikogruppen, og i morgen kan det være dig, der får en hjerneskade, eller bliver nær pårørende til en uheldig, der skal leve resten af sine dage med en erhvervet hjerneskade.

Læs også:

Anmeldelse af Else Marie Andersen, Hjernekommunikation

Uddrag

“En dejlig torsdag.”

Jeg står og sætter kaffe over, da jeg gennem vinduet ser postbudet ude på vejen. Jeg beslutter mig for at gå ud for at hente posten. Undervejs kommer jeg forbi indkørslen, hvor jeg ser bilen stå. Da jeg passerer den, kommer jeg pludselig i tanker om, at jeg jo egentlig skulle ud at købe en ny sav. Den gamle er rusten og mangler flere tænder.

Lidt efter drøner jeg glad ud af Randersvej i retning af Silvan. Det går da rigtigt godt tænker jeg, og jeg når faktisk ret langt ud før det slår mig at Silvan da vist ligger på Viborgvej. Efter lidt omkørsel lykkes det mig så endelig at finde Silvan. Der går jeg så ind og køber en fin ny fukssvans de har på tilbud, og føler selv at jeg har været heldig og meget dygtig.

Efter at have været rundt på parkeringspladsen og ledt efter bilen i en halv times tid, begiver jeg mig endelig hjemad. På hjemvejen ser jeg at bilen er løbet tør for sprinklervæske. Da jeg kommer hjem står jeg ud, og for nu ikke at glemme det, åbner jeg kølerhjelmen, og lukker så døren til skuret op. Jeg skulle vist have en slat sprinklervæske stående, tænker jeg imens jeg lader blikket glide rundt. Først får jeg øje på en splinterny fuksvans med prismærke og Silvanskilt på. Aha tænker jeg …den er da helt ny. Men glemmer hurtigt, at jeg nu er ejer af to ens splinternye fukssvanse fra Silvan, da jeg får øje på dunken med gødning til drivhuset. Uha-uha tænker jeg ved synet af gødningen.

Der har været 25 graders varme og fuld sol i flere dage, så drivhuset skriger helt sikkert på vand. Jeg går derefter straks ud og åbner for vandet. På vejen tilbage passerer jeg plænen der tydeligvis er blevet alt for lang. Lidt efter er jeg så i fuld gang med at slå plænen, da jeg så vidt jeg husker, ikke rigtigt har andet at lave i dag.

Midt i plæneklipningen kommer jeg så i tanker om at jeg da vist aldrig fik min morgenkaffe. Det må der da være tid til som pensionist, og jeg går derfor ind for at tage min velfortjente morgenkaffe. Da jeg kommer ind ringer telefonen, og jeg tager den.

Om forfatteren

Forfatteren, guitaristen og foredragsholderen Per Leth, pådrog sig i 2001 en mindre, usynlig hjerneskade, der vendte op og ned på hele familiens tilværelse. På sin egen positive, underfundige og humoristiske facon, fortæller han i denne bog om sin fantastiske rejse fra “lirekassemand” til debuterende forfatter.

http://perleth.dk

Om bogen

Titel: Af skade bli’r man klog
Forfatter: Per Leth
Forlag: Straarup & Co
Sidetal: 134
Årstal: 2018