Af skade bli’r man klog – af Per Leth

Kort resumé

En personlig beretning og en håndbog i at have en erhvervet hjerneskade.

Forlagets beskrivelse

Bogen er en selvhjælpsbog, der er tiltænkt den senhjerneskadede selv og de pårørende, der 24/7 befinder sig på herrens mark. Den er samtidigt fortalt i øjenhøjde fra hovedpersonens egen synsvinkel, og fyldt med en række inspirerende og epokegørende nye rehabiliterings-metoder som f.eks. hypnose. Gang på gang får man i bogen det indtryk, at forskellen mellem det mulige og det umulige, afgøres af det enkelte menneskes beslutsomhed. Bogen giver ligeledes begreber som Det vikarierende håb, Compliance og Den kompetente patient helt nye dimensioner.

Anmeldelse

af Morten Lorenzen, Hjerneskadeforeningen

For mange år siden udkom en lang række håndbøger under betegnelsen ”… for Dummies”. Selv lærte jeg at lave mad (Madlavning for Dummies), spille golf (Golf for Dummies) og bruge regneark (Excel for Dummies) og ikke mindst forstod jeg, at selv den mest komplicerede aktivitet kan forklares på en simpel måde, så alle forstår og bliver motiveret til at gå i krig med opgaven.

Netop sådan havde jeg det, da jeg læste Pers fremragende bog ”Af Skade Bli ́r Man Klog”. Bogen er en såkaldt selvhjælpsbog, der er målrettet mennesker, som lever med følger af en erhvervet hjerneskade – men den er skrevet og bygget op, så alle, der har interesse i området, bør læse den. Den er nemlig skrevet, så pårørende, fagfolk, sagsbehandlere og os med en generel interesse for området bliver mere vise og får sat ord på de frustrationer og udfordringer, vi kan se og opleve, hjerneskaderamte går rundt med.

Bogen er fyldt med eksempler på, hvordan man som hjerneskadet oplever selv helt almindelige opgaver. Eksemplerne er forklaret, så man kan sætte dem i forhold til, hvordan en normal hjerne fungerer.

Pers bog burde udkomme som ”Hjerneskade for Dummies” – for den beskriver på fineste vis, og med masser af konkrete eksempler, hvad det vil sige at leve med en hjerneskade. Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, og når du har læst den, så gør en god gerning og lån den ud til din nabo, din kusine, din chef – for vi er alle i risikogruppen, og i morgen kan det være dig, der får en hjerneskade, eller bliver nær pårørende til en uheldig, der skal leve resten af sine dage med en erhvervet hjerneskade.

Uddrag

“En dejlig torsdag.”

Jeg står og sætter kaffe over, da jeg gennem vinduet ser postbudet ude på vejen. Jeg beslutter mig for at gå ud for at hente posten. Undervejs kommer jeg forbi indkørslen, hvor jeg ser bilen stå. Da jeg passerer den, kommer jeg pludselig i tanker om, at jeg jo egentlig skulle ud at købe en ny sav. Den gamle er rusten og mangler flere tænder.

Lidt efter drøner jeg glad ud af Randersvej i retning af Silvan. Det går da rigtigt godt tænker jeg, og jeg når faktisk ret langt ud før det slår mig at Silvan da vist ligger på Viborgvej. Efter lidt omkørsel lykkes det mig så endelig at finde Silvan. Der går jeg så ind og køber en fin ny fukssvans de har på tilbud, og føler selv at jeg har været heldig og meget dygtig.

Efter at have været rundt på parkeringspladsen og ledt efter bilen i en halv times tid, begiver jeg mig endelig hjemad. På hjemvejen ser jeg at bilen er løbet tør for sprinklervæske. Da jeg kommer hjem står jeg ud, og for nu ikke at glemme det, åbner jeg kølerhjelmen, og lukker så døren til skuret op. Jeg skulle vist have en slat sprinklervæske stående, tænker jeg imens jeg lader blikket glide rundt. Først får jeg øje på en splinterny fuksvans med prismærke og Silvanskilt på. Aha tænker jeg …den er da helt ny. Men glemmer hurtigt, at jeg nu er ejer af to ens splinternye fukssvanse fra Silvan, da jeg får øje på dunken med gødning til drivhuset. Uha-uha tænker jeg ved synet af gødningen.

Der har været 25 graders varme og fuld sol i flere dage, så drivhuset skriger helt sikkert på vand. Jeg går derefter straks ud og åbner for vandet. På vejen tilbage passerer jeg plænen der tydeligvis er blevet alt for lang. Lidt efter er jeg så i fuld gang med at slå plænen, da jeg så vidt jeg husker, ikke rigtigt har andet at lave i dag.

Midt i plæneklipningen kommer jeg så i tanker om at jeg da vist aldrig fik min morgenkaffe. Det må der da være tid til som pensionist, og jeg går derfor ind for at tage min velfortjente morgenkaffe. Da jeg kommer ind ringer telefonen, og jeg tager den.

Om forfatteren

Forfatteren, guitaristen og foredragsholderen Per Leth, pådrog sig i 2001 en mindre, usynlig hjerneskade, der vendte op og ned på hele familiens tilværelse. På sin egen positive, underfundige og humoristiske facon, fortæller han i denne bog om sin fantastiske rejse fra “lirekassemand” til debuterende forfatter.

http://perleth.dk

Om bogen

Titel: Af skade bli’r man klog
Forfatter: Per Leth
Sidetal: 134
Årstal: 2018