Myter om hjernen

Sandt eller falsk – myter om hjernen. Spil med dine venner, din familie, dine elever. Klik for at åbne, downloade og printe disse mytekort. Vil du ikke printe i farver, skal du huske at indstille din printer til sort/hvid.

Hjernekrydsord

Krydsord om de fem sanser. Klik for at åbne, downloade og printe denne sanse-krydsord som kan løses af/med de yngste skolebørn. Vil du ikke printe i farver, skal du huske at indstille din printer til sort/hvid.

Hjernelabyrinter

Labyrinter – opgave for de mindste. Klik for at åbne, downloade og printe disse hjernelabyrinter som kan løses af/med de yngste. Vil du ikke printe i farver, skal du huske at indstille din printer til sort/hvid.

Byg et neuron

Neuronet er hjernens mindste byggesten. Med denne opskrift kan du lære om neuronet og bygge dit eget. Opskriften er med piberensere, men du får også inspiration til andre “ingredienser” du kan bruge når du skal lave dit eget neuron.

Hjernehat

Lav din egen hjernehat. Lær om hjernen og hjernens dele mens du bygger denne hjernehat. Børn fra cirka otte år kan samle hjernehatten selv, mindre børn skal have hjælp. Afsæt mindst 20 minutter til at samle – mere hvis du også vil farvelægge.

Hjernesund

30-dagesudfordring. Få bedre hjernesundhed. Tag udfordringen op med hele familien. Du kan starte når som helst og hver dag i 30 dage gøre noget aktivt for at forbedre din hjernes sundhed. Print denne udfordring til køleskabet eller opslagstavlen.

Hjerneskadekanalen – dokumentar, træning, inspiration, personlige fortællinger

Hjerneskadeforeningens YouTube-kanal om alt hvad der vedrører livet med en hjerneskade – som ramt og som pårørende. Eksperter fortæller om hjernen og følger efter hjerneskade. Ramte og pårørende fortæller om livet med en hjerneskade og videregiver deres gode erfaringer til et bedre liv på trods af skaden. Her finder du også den nye serie af 21 træningsvideoer som vi har lavet i samarbejde med Center for Hjerneskade (playliste “Træn hjemmefra”).

Podcasts om hjernen – Hjernen i Fokus – På tværs

I anledning af Hjerneugen – og som erstatning for de fysiske arrangementer som det i år ikke er muligt at afholde – har MarselisborgCentret i Aarhus udgiver fem podcasts om hjernen: “Virtuel reality inden for neurorehabilitering”, “Synsproblemer efter hjerneskade – screening, udredning og synstræning”, “De syge betjente”, “Langtidsfølger efter hjernerystelse – hvordan kan vi håndtere vedvarende symptomer” og “Stemmebrugsvanskeligheder – hvordan kan det afhjælpes”. Klik for beskrivelse af de enkelte podcasts samt link til hvor du kan høre dem.

Begivenheder i Hjerneugen 2021

Webinar: Hovedpine og hjernerystelser

BESKRIVELSE
Hovedpine er et af de mest almindelige symptomer efter en hjernerystelse og i dette webinar vil overlæge, dr.med., ph.d. og klinisk forskningslektor i neurologi, Henrik Winther Schytz, fortælle om posttraumatisk hovedpine.

Du kan høre om:
– Hovedpine og hjernerystelse
– Hovedpinepiller og andet smertestillende
– Behandling af hovedpine efter hjernerystelser
– Forskning og perspektiver på hovedpine efter hjernerystelser

Tidsplan:
16.00: Velkomst
16.05: 1. del
16.30. Pause
16.35. 2. del
17.05. Pause
17.10. Spørgsmål
17.25. Afrunding

HVOR
Online: Tilmelding til webinar

HVORNÅR
Tirsdag den 16. marts 2021 klokken 16.00-17.30

PRIS
Gratis

ARRANGØR
Hjernerystelsesforeningen

DIVERSE
Tilmelding nødvendig. Klik på linket herover.

Foredrag: Børn og unge som pårørende til stroke

BESKRIVELSE
Omkring 10 % af patienter med stroke er under 60 år, og flere af dem er forældre til børn og unge teenagere, der bliver nærmeste pårørende til en sygdom, som kan føre til store omvæltninger. Børnene kan få svært ved at opretholde deres hverdag med skole og venner, de kan blive bekymrede og frygte, at mor eller far skal dø. På hospitalet hjælper og støtter vi børnene bedst muligt ved at tilbyde samtaler, hvor de kan sætte ord på deres følelser og inddrage børnene i behandlingen. Samtalerne tager udgangspunkt i det enkelte barn, dets alder og oplevelser. Erfaringerne viser, at børnene typisk har mange spørgsmål, som de ofte ikke tør at stille til deres forældre, men som er gode at få vendt med en sygeplejerske eller læge. Hør mere om de behov, som kan opstå hos børn og unge og om omsorgssamtalerne.

Du kan møde:
Christina Rostrup Kruuse, professor og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital
Lene Kjærhauge Christensen, sygeplejerske ved Aalborg Universitetshospital

Moderator Martin Faurholdt Gude, læge og ph.d.-studerende

Foredraget henvender sig til borgere, fagfolk og andre med interesse for stroke.

HVOR
Online: http://bit.ly/3qicUcG

HVORNÅR
Onsdag den 17. marts 2021 klokken 13.00-14.00

PRIS
Gratis

ARRANGØR
Dansk Råd for Genoplivning

DIVERSE
Tilmelding er nødvendigt. Klik på linket herover.

Foredrag: Livet med en hjerneskade – de 8 faser til erkendelse og accept v. Kenneth Kinastowski

BESKRIVELSE
Ikke to hjerneskader er ens, siges der. Så selvom to mennesker er ramt i det samme område af hjernen, så kan de reagere vidt forskellige på skaden.
Men hvad sker der psykologisk og følelsesmæssigt, når man får en hjerneskade? Gennem efterhånden mange års erfaring med min egen hjerneskade og i mødet med andre hjerneskaderamte og deres fortællinger, er der særligt et sted, hvor man ser ligheder i fortællingerne – i følelserne. Vejen mod erkendelsen og accepten af den hjerneskade man har fået, kan være hård og ufremkommelig. Her ligner vores oplevelser hinanden. Jeg tager i mit foredrag udgangspunkt i særligt 8 faser, der både skræmmer, men samtidigt også udvikler os i den retning der skal til, for at skabe et nyt liv
med hjerneskade. Vejen til erkendelse og accept er ikke let. Derfor henvender dette foredrag sig også særligt til de hjerneskaderamte og deres familier, hvor skaden og livet med skaden stadig er ny. Men også til dem der måske kan genkende faserne fra deres eget forløb, men gerne vil løftes lidt mere ind i det gode liv med hjerneskade.

HVOR
Online: hjerneskadeforeningen.zoom.us

HVORNÅR
Onsdag den 17. marts 2021 klokken 16.00-18.00

PRIS
Gratis

ARRANGØR
Hjerneskadeforeningen – lokalafdelingerne Helsingør, Sydsjælland og Midtsjælland

DIVERSE
Tilmelding ikke nødvendig. Klik på linket herover.

Webinar: Hjernen i den digitale tidsalder

PROGRAM
19.00 Webinar åbner
19.05 Velkommen v. Thomas Alrik Sørensen
19.10 Er hjernen digital – eller virkeligheden? v. Anne Mette Thorhauge & Stine Liv Johansen
19.40 Pause
19.45 Virtual reality i neurorehabilitering v. Mark Schram Christensen
20.00 EBRAINS – hjerneforskningens digitale Flagskib v. Nicolas Caesar Petersen
20.15 Spørgsmål og afrunding

HVOR
Online: https://aaudk.zoom.us/webinar/register/WN_PSrn4HNqTFOb0aypgQI8DQ

HVORNÅR
Onsdag den 17. marts 2021 klokken 19.00-20.30

PRIS
Gratis

ARRANGØR
HjerneForum

DIVERSE
Tilmelding er nødvendigt. Klik på linket herover.