Kan den snakke – af Preben Steen Nielsen

Kort resumé

En personlig beretning om et liv som leves i en kørestol på grund af muskelsvind.

Forlagets beskrivelse

Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol er Preben Steen Nielsens farverige fortælling om at være anderledes og ligeglad med det. Preben har muskelsvind og er derfor afhængig af andres hjælp døgnet rundt. Det hindrer ham dog ikke i at have haft et særdeles begivenhedsrigt liv, hvor han til stadighed har formået at udfordre sig selv, gjort op med andres fordomme omkring det at være handicappet, iscenesat spektakulære events og fremsat vidtløftige udmeldinger på de sociale medier, der er nået ud til et stort publikum.

Preben Steen Nielsen er hudløst ærlig i sin beretning og skåner ikke sig selv på nogen måde. Heller ikke når det drejer sig om prekære emner som sex og kærlighed, der, for mange i hans situation, byder på ikke så få udfordringer – kapitlerne om hans besøg i en stripbar og hos såkaldte “glædespiger” rammer ned i en række tabuer tilsat lige dele humor og selverkendelse.

Anmeldelse

af Hjerneskadeforeningen

KAN DEN SNAKKE?
– 12.000 DAGE SET FRA EN KØRESTOL

“Borgmesteren og enkelte andre lokalpolitikere var mødt op, der blev holdt taler, og til lyden af klapsalver, hujen og begejstrede ønsker om en rigtig god tur tændte jeg kameraet på kørestolen, pressede joysticket fremad og fortsatte op gennem strøget i jævn fart med kurs ud af byen. Mine fingre var iskolde allerede for enden af bakken, nærmest før jeg overhovedet nåede ud af byen. Min optimisme forvandlede sig langsomt til pessimisme, og med kun få kilometer kørt og vejrsituationen som den så ud, syntes 300 km som noget nær en umulig opgave.”

At vælge at køre 300 kilometer i kørestol – fra Vejle til Skagen – er en usædvanlig beslutning, men det er også en beslutning truffet af en usædvanlig mand. Preben Steen Nielsen har levet sit liv i en kørestol på grund af muskelsvind. Bogen giver et glimrende indblik i verden set gennem øjnene på den, der har et handicap . Blandt andet beskriver forfatteren, hvordan omverdenen møder en, hvordan det er at være afhængig af andre døgnet rundt, og hvordan det at møde ligesindede ikke er en ubetinget god ting.

Bogen er flydende og velskrevet, og den kommer omkring en lang række vigtige emner. Det er en bog om at gå fra barn til teenager til voksen. Om flirt, forelskelser og seksualitet. Om at kappe navlestrengen. Om sygdom og sorg. Om at skille sig ud, kaste sig ud i vilde projekter, men også om at være helt almindelig. Og om at leve et liv, hvor man nogle gange må acceptere, at man kun kan stå på sidelinjen og iagttage de andres liv.

Om forfatteren

Preben Steen Nielsen er blandt andet filmproducer og koncertarrangør. Han modtog i 2016 Vejle Kommunes Kulturpris for sit store engagement og medvirken til udviklingen af byens kulturliv.

http://www.prebstar.dk

Om bogen

Titel: Kan den snakke? 12.000 dage set fra en kørestol
Forfatter: Preben Steen Nielsen
Forlag: Dreamlitt
Sidetal: 230
Årstal: 2017