Motiv: Blå baggrund med vandmand. Forrest cirkel med teksten At forsøge at forklare andre min hjerneskade er som at forsøge at sømme en vandmand fast på væggen.

Livet med en hjerneskade

En hjerneskade kan have virkelig mange forskellige konsekvenser. Nogle er et direkte resultat af skaden i hjernen. Andre er indirekte konsekvenser som følge af alt det der sker med kroppen og sindet når man gennemgår så alvorlig en krise. Hverdagen forandrer sig for både den ramte og de nærmeste pårørende.

Nærmest lige meget hvilke af dem vi beskriver og forklarer, vil nogle ramte opleve konsekvensen som et meget lille problem og andre som et vældigt stort problem.

Nogle vil opleve at de kun har problemet i ganske kort tid, andre hele livet. Det væsentligste overhovedet er at næsten alle bliver bedre med tiden. Hjerneskaden forsvinder ikke fordi tiden går, men langt de fleste får et godt liv med den.

Den dårlige nyhed er at processen er langvarig. Kroppen og hjernen skal hele så meget de kan. Den ramte skal både træne og vedligeholde funktioner, lære sig selv at kende igen og finde ud af hvordan livet skal leves på de nye vilkår.

@hjerneskadet.dkFor all brain injury survivors… Thank you, Freja, for always being such an inspiration 💗🧠🌸♬ Keeping Your Head Up (Jonas Blue Remix) [Radio Edit] – Birdy

Du har taget de første skridt

Din tid på sygehuset var dine første skridt. Din genoptræning de næste. Men forude venter flere opgaver efterhånden som du skal lære dig selv at kende. Der findes ingen egentlig genvej, men der er noget du kan gøre for at det går hurtigere.

  1. Søg viden. Sæt dig ind i den skade du har. Forstå den. Og lær de strategier der skal til for at du kan leve med skaden, men hvor den fylder så lidt som muligt.
  2. Tag kontakt til ligesindede. Sug deres erfaringer til dig. Find inspiration i deres historier. Søg støtte og hjælp når det hele bliver for meget. Du er hverken den første eller sidste som går det igennem. Og du er ikke alene.
  3. Tilgiv dig selv for det du ikke kan længere. Det er ikke din skyld at du fik den hjerneskade. Du er normal. Tror du ikke på os, så skynd dig tilbage til punkt 2 og få taget kontakt til andre som har været det igennem.

De tre råd siger selvfølgelig ikke noget om hvad du skal gøre når dit sprog er forsvundet. Når du ikke kan komme igennem en dag uden at bryde sammen. Når du ikke kan føre en samtale eller holde ud at være sammen med dine børn i hverdagen. Når det ikke længere føles som om at I elsker hinanden. Men det hele er prøvet før af andre, og rundt omkring på disse sider hjælper vi dig videre med viden, konkrete råd og inspiration.

Pluk de råd og de informationer du kan bruge, og kom så tilbage engang imellem. For dit liv og din skade vil hele tiden forandre sig. Du vil få brug for ny inspiration. Du vil få brug for at vende tilbage til gamle råd og tage nogle nye råd til dig.

Den første tid med en hjerneskade

Om alt det som handler om tiden på hospitalet, at vågne op og forstå hvad de er sket, prognoser og tanker om fremtien, forvirringen og det nye handicap.

Tilbage til livet

Om alt det som handler om den genoptræning du skal igennem for at generhverve dine funktioner eller lære at kompensere for dem, muligheder, hjælp og tilvænning til det nye liv.

Fire mennesker spiller domino sammen

Videre i livet med en hjerneskade

Om alt det som har at gøre med at leve sit liv på trods af skaden, om at håndtere de forskellige følger du har fået, og om hvordan du kan gøre tingene på en anden måde.

Personlighed og identitet

Om alt det som har at gøre med at forstå, erkende, acceptere og lære sig selv at kende igen. Om når personlighed, humør og adfærd ændrer sig efter en hjerneskade.

Dokumentarfilm

En samling af korte dokumentarfilm om mennesker som hver især har oplevet at blive ramt af en hjerneskade.

Fællesskab med ligesindede

Vi har forskellige netværk både lokalt, landsdækkende og online hvor du kan finde ligesindede at dele tanker og erfaringer med, spørge til råds, få støtte og forståelse fra og have det sjovt med.