Sangen har lysning – af Birthe Kristine Jensen

Kort resumé

Om at gribe ud efter livet og bevare ægteskabet når ulykken og hjerneskaden rammer. Med forord af Lone Hertz.

Forlagets beskrivelse

Birthe Kristine Jensen leverer et sjældent indblik i, hvordan hun og hendes mand Jørgen Asbjørn Jensen har fået livet til at fungere, efter en voldsom ulykke for 20 år siden væltede deres liv.

En motorcykelulykke i 1996 bevirkede at Jørgen Asbjørn Jensen på et splitsekund måtte vinke farvel til sit aktive liv, for efter flere måneder i koma at vågne op til et liv som hjerneskadet i kørestol.

Sangen har lysning  handler om, hvordan det er at leve og dele hverdag med et hjerneskadet menneske. Om at være pårørende og pludselig blive alene om at træffe alle små og store valg i livet. Om kærlighed og ensomhed, om opture og nedture, om glade dage og triste dage, om ligeværdighed på trods af store personlige forandringer, om alle de modsatrettede følelser, som indimellem er ved at vælte de nærmeste pårørende omkuld.

Bogen er en beretning om, at livet er livet værd – også selvom svære kriser rammer.

Uddrag

Der sad vi så. Asbjørn og jeg. Bombarderet med indtryk under festmiddagen. Nogle var ikke i stand til at spise. De blev madet. Andre kunne kun bruge den ene arm på grund af lammelser og måtte derfor have hjælp til at skære kødet i mindre stykker. De pårørende – langt de fleste var kvinder og formodentlig gift med den skadede mand – hjalp, så godt det var muligt, når der ikke kan kommunikeres med ord. Det, der spildtes, blev diskret fjernet af en hjælpende hånd.

Det var som at gense en film fra vores eget liv gennem de sidste 17 år. Asbjørn, der blev madet. Asbjørn, der ikke kunne tale. Asbjørn, der havde ondt og ikke kunne holde ud at sidde i kørestolen. Asbjørn, der blev vred og spyede uartikulerede lyde ud. Og den stakkels kone, der glatter ud, dæmper manden, taler og taler uden at få svar tilbage. Konen, der hjælper og bruger energi langt ud over, hvad der er menneskeligt rimeligt.

Om bogen

Titel: Sangen har lysning
Forfatter: Birthe Kristine Jensen
Forlag: Turbine
Sidetal: 164
Årstal: 2015

Køb bogen “Sangen har lysning” i vores netbutik