Birthe K – sådan ka’ det gå – af Birthe K. Vinner Nielsen

Kort resumé

En personlig fortælling om at blive ramt af en blodprop i hjernen mens man er midt i livet.

Forlagets beskrivelse

“Tag dig sammen, Birthe. Kom nu, rejs dig op.”

Jeg lå bare stille og kiggede på ham. Jeg følte mig helt død, og selvom jeg prøvede, kunne jeg ikke svare ham. Det var fysisk umuligt. Jeg var vågen og kunne både se og høre ham, men jeg kunne ikke få et ord ud over mine læber. I 15 lange minutter lå jeg  på gulvet inde i klassen og var helt tavs. Så hørte jeg lyden af ambulancesirener.

Det var mandag den 17. april 1989. Jeg var 37 år gammel. Dagen ændrede mit liv for altid.

I de sidste 25 år har Birthe K. Vinner Nielsen kæmpet en kamp for at få livet tilbage, siden hun, som aktiv og engageret skolelærer, pludselig fik en hjerneblødning midt i et frikvarter. Denne bog beskriver hendes op- og nedture efter den skæbnesvangre dag. Det er samtidig n fortælling om, hvordan man, trods begrænsninger, kan finde nye værdier i livet og alligevel udleve sine drømme.

Foruden Birthes hudløst ærlige beretning, indeholder bogen 13 historier fra personer, som har stået hende nær. Desuden finder du i bogen adskillige digte og flotte roser, som har tæt tilknytning til Birthes liv.

Anmeldelse

af Sara Aggefeld Larsen, Hjerneskadeforeningen

Den 17. april 1989 blev en skæbnesvanger dag for Birthe K. Vinner Nielsen. I en alder af 37 år fik hun en hjerneblødning midt i frikvarteret på den skole, hvor hun arbejdede som folkeskolelærer. Indtil da havde hun levet et aktivt liv som svømmelærer, skolelærer, tennisspiller, skiløber og formand for Dansk Handicapidræts Forbund, men nu lå hun pludselig der på gulvet i klasseværelset på Engskolen i Herlev og kunne ikke bevæge sig.

Birthe K. Vinner Nielsen var på et splitsekund blevet ramt af en hjerneblødning, der lammede højre side af kroppen og havde ramt talecenteret, så hun hverken kunne tale, huske, læse eller skrive.

– Det var en forfærdelig følelse ikke at kunne gøre noget selv. Tanken om, at jeg ikke længere var den aktive Birthe, der klarede det meste selv, gjorde mig trist, fortæller hun i bogen.

Især de første år var hårde. For 25 år siden var der ikke den store viden på området eller gode behandlingsmuligheder, og derfor var udsigterne til et aktivt, værdigt liv ikke for gode. Men Birthe har altid været stædig og optimistisk, så derfor gav hun ikke op. Hun blev ved med at klø på, og i dag kan hun stolt sige, at hun kan tale, skrive og bruge kroppen lige så godt som før skaden takket været flere årtiers genoptræning. Hun er igen blevet aktive Birthe.

I bogen ser Birthe K. Vinner Nielsen tilbage på de 25 år, der er gået, siden hun fik hjerneblødningen. Hun fortæller om den svære tid, men også om hvordan hun genvandt et aktivt liv. Derudover kan du også læse om hendes passion for roser, læse digte skrevet af forfatteren og læse 13 beretninger om hende fortalt af mennesker, der har krydset hendes vej. Forfatterens håb er, at bogen kan give andre mod og livslyst.

Du skal læse bogen, fordi den er skrevet lang tid efter skaden, og det giver et godt perspektiv. Den viser ændringerne over tid og viser, hvor- dan der bliver ved med at være fremskridt selv efter lang tid. Det giver håb og indblik i situationen, hvis man er relativt ny som skadet eller er pårørende. Du behøver ikke læse bogen fra start til slut. Den er skrevet, så du kan plukke fra den, alt efter hvad der er relevant for dig.

Bogen kommer godt rundt om mange temaer, og den er anderledes bygget op end andre bøger, fordi den har udtalelser med fra andre personer, der beskriver, hvordan de har oplevet hendes kampånd gennem årene.

DET SAGDE LÆSERNE AF BOGEN

”Jeg fik næsten ikke aftensmad, fordi jeg bare MÅTTE læse videre.«

”En stærk bog, der rører en i hjertet.«

”Informativ og ærlig.«

”God læsning, især for de mange pårørende, som ønsker at komme i dybden med indsigt og viden om denne sygdom. «

”Hatten af for forfatterens ligefremme og direkte svar på selv dem ømtålelige seksualitet.«

Om forfatteren

  • Birthe fik en hjerneblødning for 25 år siden.
  • Hun arbejdede som folkeskolelærer. I dag arbejder hun som apopleksi- og afasikonsulent og er en aktiv foredragsholder, der fortæller om apopleksi og seksualitet efter en hjerneskade.
  • Hjerneblødningen gjorde Birthe lam i højre side af kroppen. Hendes talecenter blev også ramt. I dag kan Birthe tale, læse, skrive og gå rundt ligesom før hjerneskaden. Bogen handler om hendes lange kamp.
  • Hun har en forkærlighed for roser. Det vil man også kunne læse i bogen.
  • Hun er en ivrig skribent. Ud over denne bog er hun medforfatter af bøgerne ”Når Verden Vælter«, ”Livtag med livet – En håndsrækning til kronisk syge og deres pårørende« og ”Seksualitet og livskvalitet«

http://www.birtheknielsen.dk.

Om bogen

Titel: Birthe K. – sådan kan det gå
Forfatter: Birthe K. Vinner Nielsen
Forlag: Ådalen
Sidetal: 202
Årstal: 2014