Artikel fra medlemsblad
Hvis synet bliver beskadiget
Komplikationer i hjernen giver ikke sjældent skader på synet. At miste synet helt eller delvist er et alvorligt sansetab med ofte store konsekvenser, men der er gode muligheder for at bevare et godt liv – også på jobbet.
Sarah sidder foran sin computer på arbejde og ringer ud på vegne af Læger Uden Grænser. Bogstaverne på skærmen er flere centimeter høje. Ellers kan hun ikke se, hvad står på skærmen. Hun bruger sin skærpede høresans til at lytte efter nuancer i samtalen og skabe en god dialog. Sarahs synsnedsættelse skyldes ikke en skade i hjernen, men hun er historien om, hvordan det kan lykkes at finde sin plads på arbejdsmarkedet på trods af et handicap.
18 år tidligere (i 1994) er 31-årige Sarah gravid og venter tvillinger. Alt er godt indtil Sarah i september – i 37. graviditetsuge – får konstateret nethindeløsning på det højre øje og opereres. Kun tre måneder senere bliver Sarah helt blind på det højre øje. 13 år senere løsner nethinden sig på venstre øje på grund af en faldulykke. Som 44-årig er hun blind på det ene øje, har en alvorlig synsnedsættelse på det andet, er alenemor med fire børn og bliver sygemeldt i sit job som bogholder.
”Det var en lang, udmattende og smertefuld tid”, husker Sarah tilbage og fortsætter: ”Det var så forfærdeligt. Specielt for børnene, som også var skræmt fra vid og sans.”
Med hjælp fra synsrådgivningen i kommunen får Sarah igen hverdag og arbejde til at fungere med de hjælpemidler, hun har brug for. Men hendes syn forværres. Til sidst bliver det umuligt at klare bogholderjobbet. Sarah føler sig ubrugelig. Det eneste hun er klar over, er, at hun har brug for støtte og nogen at læne sig op af i denne udfordrende og livsomvæltende situation. Hun aner ikke, hvad hun skal gøre, før hun, i venteværelset på Glostrup Hospital, hører om den socialøkonomiske virksomhed All Ears, hvis primære formål er at skabe jobs til mennesker med synshandicap.
AT FINDE SIN VEJ IGEN
Efter noget tid får Sarah bevilget et afklaringsforløb hos All Ears, og det ændrer hele hendes liv. I All Ears bliver hun afklaret omkring, hvad hun nu kan og ikke kan i forhold til arbejdet på et kontor, og ikke mindst hvilke jobområder der harmonerer med hendes kompetencer og syn. Hun møder samtidig andre, der også har en alvorlig synsnedsættelse, og det gør en stor forskel i hendes proces at se, hvordan de har fundet deres vej.
DEN RETTE HJÆLP
Med en alvorlig synsnedsættelse er det altafgørende at få støtte og hjælp fra mennesker, som har forstand på, hvad det vil sige at have en synsskade. Generelt er det svært for omverdenen at forstå, hvad det betyder at få svækket synssansen helt eller delvist, og dertil kommer, at det ofte ikke er til at se, at en person har et synshandicap. Medmindre man bruger den hvide stok eller lignende, er synshandicappet i mange tilfælde usynligt, og der er i høj grad brug for at være tydelig i sin kommunikation til for eksempel arbejdsgiver og kollegaer. Dette gælder også over for kommunen, som har mange muligheder for at støtte med eksempelvis personlig assistance og it-programmer, så man, som helt blind eller med nedsat syn, kan bruge en computer i sit arbejde.
Efter afklaringsforløbet fortsatte Sarah på All Ears’ uddannelse i salg og kundeservice, og arbejder i dag i virksomheden på lige fod med sine seende kolleger ved hjælp af synskompenserende hjælpemidler, flex- ordning og personlig assistance. Om sin proces siger hun:
”Det har været vigtigt for mig at holde fast i troen på, at det har kunnet lade sig gøre at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Og det har været afgørende for mig, at jeg har haft tid og gode rammer til at træne mine synskompenserende hjælpemidler og til at finde accept af min ændrede livssituation.”
Artiklen er fra Hjerneskadeforeningens medlemsblad Hjerneskadet #03 – 2016
Tekst: Heidie Thuesen-Østergaard