Lam i venstre side efter blodprop: Hjælpemiddel, træning og stædighed har fået Anne til at gå igen.

HJÆLPEMIDDEL, TRÆNING OG STÆDIGHED HAR FÅET ANNE TIL AT GÅ IGEN

Den 71-årige Anne Jakobsen blev for tre år siden ramt af en blodprop. Hun blev lam i sin venstre side og kunne slet ikke gå. Et langt genoptræningsforløb, en god portion stædighed og en smart opfindelse har hjulpet hende på vej til i dag at kunne gå over én kilometer.

Vi skruer tiden tre år tilbage. Her sad den dengang 68-årige Anne Jakobsen ved sit barnebarns studentergilde og talte med en af de andre gæster om, at livet som pensionist var skønt. Hun kunne gøre, som hun ville. Dagen efter om morgenen ændrede hendes liv sig. Hendes venstre arm snurrede, og hun kunne ikke føle noget i den. Hun kaldte på sin mand. Han mente, det var fordi, hun havde ligget på den. Selv var hun overbevist om, at det var en blodprop. Anne fik ret. Med udrykning blev hun kørt af sted til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her fik de efter mange timers forsøg opløst blodproppen, men den havde allerede nået at gøre skade.

Fra at have danset, gået, løbet, spinnet, trænet og været i bevægelse konstant, kunne hun nu ikke hverken gå eller bruge hele sin venstre side. Et langt genoptræningsforløb gik i gang. Anne var og er fast besluttet på, at hun vil gå igen. Det kan hun i dag – ikke langt – men små skridt ad gangen.

INTENS TRÆNING

Før sommerferien i år gik hun 60 meter på seks minutter. I dag går hun 190 meter på seks minutter. Samlet kan hun gå over én kilometer. Anne Jakobsen kan ikke bruge en rollator, da hun kun kan bruge sin ene hånd. En stok er heller ikke god for hende, for den skal hun løfte ved hvert skridt, og samtidig går hun ikke ordentligt oprejst. I stedet har hun fået øje på den smarte opfindelse Wheeleo. Wheeleo er en rollator-stok med fire massive gummihjul, som hjælper til en sikker og stabil gang.

“Jeg er sund og rask, men jeg kan ikke bevæge mig ordentligt. Det er hårdt, men jeg træner intensivt for at kunne gå så langt som muligt igen. Det er mit mål, at jeg kan gå seks kilometer enten med eller uden Wheeleo. Den har hjulpet mig rigtig meget, og den er en stor del af årsagen til, at jeg kan gå op til 1,5 kilometer nu. Den glider nemt henad gulvet og asfalten. Og den betyder, at jeg selv kan gå ud og hente et glas vand, i stedet for at bede min mand hente et til mig. Og jeg kommer ikke til at sidde i en kørestol, for så kommer jeg aldrig af med den igen, så det vil jeg ikke,” siger 71-årige Anne Jakobsen, der efter blodproppen har fået en dropfod.

FORTSAT GLAD FOR LIVET

Hun har besluttet sig for, at hun fortsat vil være glad for livet, også selv om det er hårdt, og hun synes, at det er uretfærdigt, at hun er blevet ramt af en blodprop. For at få en så god hverdag som muligt bruger hun foruden sin Wheeleo også en helt nyindkøbt handicap-scooter, så hun kan komme rundt i byen på egen hånd.

“I begyndelsen trænede jeg både min gang og min arm, men jeg må nok indse, at den aldrig bliver normal. Jeg træner derfor målrettet mod at komme til at kunne gå længere og bedre. Jeg træner hver dag. Min stædighed samt en masse træning har helt sikkert gjort, at jeg har rykket mig så meget. Jeg vil ønske for alle, der er ramt af en blodprop eller af andre årsager har svært ved at gå eller er lam i den ene side, vil få en Wheeleo. Der er ingen tvivl om, at jeg har fået mere selvstændighed af den, og det er en smart opfindelse,” siger Anne Jakobsen.

Tekst: Camilla Kjærgaard Olesen Pileborg, CKO Media

Udgivet: 2023
Sidst opdateret: januar 2024

71-årige Anne Jacobsen står på fortov og støtter sig til en firhjulet stok

Anne Jacobsen med sin rollator-stok som har hjulpet hende med at kunne gå længere og dermed bevæge sig mere.