Hovedpine efter hjerneskade = post-traumatisk hovedpine

Overlæge Henrik Schytz fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet fortæller om hovedpine efter hjernerystelse og hjerneskade. Det som også kaldes for post-traumatisk hovedpine. Han forklarer blandt andet, hvordan dette påvirker hverdagen og arbejdsevnen hos dem som er ramt. Henrik fortæller også om at diagnosticere og behandle forskellige typer af lidelsen, samt om hvordan man kan håndtere sin hovedpine.

Hovedpine efter hjerneskade

De patienter, som vi ser hos os, der har hovedpine efter en hjerneskade, og det er ofte nogen, der har hovedpine efter en hjernerystelse.

Det kalder vi for posttraumatisk hovedpine. Det vi ser, det er, at de ofte har hovedpine hver eneste dag. Hvis vi spørger dem om kvaliteten af hovedpine, altså hvor intens den er, om det er en pulserende hovedpine, om den bliver værre ved fysisk aktivitet, om den er ledsaget af kvalme, lys- og lydfølsomhed, så ser vi, at der er ret mange, der svarer ja til alle de spørgsmål.

En patient, der har slået hovedet, de har ofte en hovedpine, der svarer til at have migræne hver dag. Migræne er svært at have, når man har migræneanfald. Det er til at klare, hvis man kun har ét anfald med måneders mellemrum. Men forestil dig, at man har migræne hver eneste dag, så er det ret invaliderende at hele tiden have en hovedpine, der er til stede og som klart vil påvirke en i dagligdagen.

Så det kommer helt an på, hvilken type hovedpine det er. Så det første skridt er at diagnostisere hovedpinen. Er det her migræne, eller er det spændingshovedpine, eller er det hovedpine på grund af en hjernerystelse? Hvis man så har meget hyppig migræne eller spændingshovedpine, så skal man behandle med noget forebyggende behandling.

Det er noget medicin, man skal tage hver dag, hvis det er tabletbehandling, for at nedsætte hyppigheden og intensiteten af hovedpineanfald. Her i hovedpinecentret behandler vi de komplicerede og hårdt ramte hovedpinepatienter.

Vi ser både blandt migrænepatienter, men også de, der har hovedpine efter hjerneskade, at der er nogle, hvor vi forsøger at behandle dem bedst muligt, at de stadig har ret betydelig hovedpine, på trods af den mest optimale behandling.

Så vi har en del patienter, der må ende med at få enten en flexjobordning eller førtidspension. Det er ikke usædvanligt, hvis man er hårdt ramt af hovedpine. Vi ser hos mange med migræne- og spændingshovedpine, at mange, mindst halvdelen, oplever, at de har spændinger i nakkemusklerne, kæbemusklerne og halsmusklerne.

Der kan det hos nogen formentlig gavne dem at lave nogle afspændingsøvelser og måske lave nogle øvelser, der styrker stabiliteten af deres nakke- og halsmuskler. Det er noget, der er meget svært at undersøge i videnskabelige studier, men vi ser, at der er nogen, der kan have gavn af det.

Så kan det også gavne at prøve at identificere, hvad det er for nogle faktorer i livet, der kan udløse eller forværre hovedpine, for at se, om man kan prøve at modificere det. Der er jo nogen, der oplever, at for lidt søvn eller for meget søvn gør, at de får mere hovedpine, og det er jo noget, man klart kan regulere på. Der er også nogen, der vil opleve, at hvis de spiser regelmæssigt og spiser sundt, så kan det også gavne deres hovedpine.
Hvis man har hovedpine efter hjernerystelse eller migræne, så har man jo ofte en hovedpine, der er intens og pulserende, og som bliver værre, når man bevæger sig, og man kan have kvalme, lys og lydfølsomhed.

Så på de dage, hvor hovedpine er allerværst, så kan det, at man kan trække sig og ligge i et mørkt rum, det kan jo for mange være en god hjælp. Så det, at omgivelserne også godt forstår, at nogle gange bliver man nødt til at trække sig for de aktiviteter, man er i gang med, det kan være en stor hjælp, at der er en forståelse overfor det.

Så det, at omgivelserne også godt forstår, at nogle gange bliver man nødt til at trække sig fra de aktiviteter man er i gang med, det kan være en stor hjælp, at der er en forståelse overfor det.

Det kan både være familie, venner eller selvfølgelig også den arbejdsplads, man er på.

“
Hvis man har hovedpine efter hjernerystelse eller migræne, har man ofte en hovedpine, der er intens og pulserende, og som bliver værre, når man bevæger sig, og man kan have kvalme, lys- og lydfølsomhed.”

Henrik Schytz, overlæge

At leve med hovedpine når man er ung

Efter en hjerneskade får en del personer smerter, herunder hovedpine. For nogle af dem bliver smerten i konstant. Den er til stede døgnet rundt – året rundt. Stine og Henrik fra Hjerneskadeforeningens Unge Hjerner beskriver hvordan de får hverdagen til at fungere med konstant ondt i hovedet.

Hovedpine – udfordringer og strategier

Stine

Min hverdag er præget af hovedpine. Generel hovedpine. Jeg har gode dage og dårlige dage. Jeg har smerter i kroppen, som bliver holdt ved lige og nede med fys-træning. Jeg har to former for hovedpine. Jeg har den, som trykket giver mig, og så har jeg den, som er kommet af blodproppen.

Henrik

Jeg har nogle følelseforstørrelser i venstre side og kronisk hovedpine. Jeg har hovedpine 24-7 i forskellige grader. Men det værste er nok min energi, ja trætheden.

Stine

Jeg er velbehandlet og lever med min hovedpine i den form, at den ligger i baghovedet. Den ligger der, så jeg kan mærke den, men den generer mig ikke, så jeg ikke kan lave almindelige hverdagsting.

Henrik

Der er nogle gange, hvor det godt kan være migræneanfald, der kommer. Men jeg er mere eller mindre vant til dem. Jeg vil helst være foruden, men det er en vanesag med smerterne.

[En hjemmevejleder] kan være med til at planlægge og hjælpe dig med at give struktur i hverdagen. Hjælpe med papirer fra kommunen. Hjælpe dig med værktøjer til, hvordan du skal styre din hverdag.

Stine

Det er at være stædig og have lyst til at blive bedre. Have lyst til ikke at give op, men samtidig være okay med at sige, at i dag er det en lortedag. Jeg har prøvet, jeg giver op i dag. I morgen står jeg op og gør igen. Og selvom man siger, at efter syv år med en hjerneskade, så bliver det ikke bedre … Det står der et eller andet sted på et dokument. Det passer ikke. Jeg er over otte år nu, og jeg har aldrig haft det så godt, som jeg har det nu. Jeg bliver ved med at stræbe efter at få det bedre.

“
Hovedpinen ligger der, så jeg kan mærke den, men den generer mig ikke, så jeg ikke kan lave almindelige hverdagsting.”

Stine, ung med en hjerneskade