Livet med træthed
Størstedelen af alle mennesker som får en erhvervet hjerneskade, oplever træthed i et eller andet omfang. Den mentale træthed som typisk følger med en hjerneskade har fået sit eget navn: hjerneskadetræthed.
Alle mennesker bliver fra tid til anden trætte og måske endda udmattede. Fysisk når vi har arbejdet eller trænet hårdt, mentalt når vi har følt for meget, eller vi har forholdt os til en masse nyt. Vi mærker den for eksempel når vi starter i et nyt job. Den udmattelse forsvinder når vi sørger for at få en god søvn, spise sundt, skære ned på aktiviteter eller holde os væk fra de mennesker der dræner os.
Hjerneskadetræthed er dog en helt særlig form for træthed. Du kan ikke bare få den til at forsvinde, uanset hvor godt du sover. Du kan ikke fortsætte det du er i gang med, uanset hvor meget du tager dig sammen. Din hjerne er på konstant overarbejde uden mulighed for at afspadsere. Det har en enorm indflydelse på hvordan du har det.
Fototekst:
Jeg er ikke doven.
Min hjerne arbejder ekstra hårdt på at huske og forstå informationer og indtryk.
Jeg hviler fordi det er udmattende.
Træthedens betydning for livskvaliteten?
Vi har her samlet og beskrevet nogle af træthedens konsekvenser. Disse udsagn giver et noget dystert billede. Det vigtige er imidlertid at de samtidig viser hvor meget du kan forbedre i din hverdag hvis du lærer at håndtere hjerneskadetrætheden. Hvor meget bedre du sandsynligvis kan få det.
Alt er blevet sværere
Du kan opleve at alt det der plejede at være ligetil, nu er kræver mere af dig. Alting tager længere tid, og meget skal læres på ny. Din krop og hjerne skal bruge meget mere energi end tidligere på at klare det samme.
Du mister noget af dig selv
På grund af trætheden kan du ikke længere det samme som før. Særligt hårdt er det, hvis du tænker på dig selv som en person der plejede at udrette meget; en person der plejede at kunne have mange bolde i luften og nå det hele. Det er normalt at tænke “Jeg plejede at kunne det hele, nu kan jeg ikke engang….”
Du presser dig selv for hårdt
Du kan synes at det at holde pause er en dårlig ide hvis du har meget at nå. Men det er uhensigtsmæssigt at presse dig selv. Presser du dig selv for hårdt, risikerer du smerter, udmattelse, at du går i sort eller får et decideret sammenbrud.
Du føler ikke du har grund til at være træt
Husk at det er din hjerne der er træt. Den kan godt være det selvom du ikke synes du har lavet noget. Måske har der været en radio i baggrunden eller ekstra skarpt lys der hvor du har været. Måske er det bare lige nu rigtig hårdt arbejde for din hjerne blot at fungere.
Du kan ikke sove om natten
Hjerneskadetræthed kan godt give søvnproblemer. Men søvnproblemer kan også have andre årsager, eksempelvis bekymringer, stress eller medicin. Tal med din læge hvis du er i tvivl om hvorfor du ikke kan sove om natten.
Du kan ikke styre temperament og følelser
Det er normalt i perioder at føle sig sur og trist efter en hjerneskade. Når alt er blevet sværere, og du måske føler dig utilstrækkelig, er der ikke langt til negative følelser. Udtrætningen forstærker følelserne og kan gøre dig opfarende og irritabel. Måske oplever du at du råber af eller skælder meget mere ud på dine nærmeste. Eller at du bryder sammen i gråd uden nogen særlig grund.
Der er ingen der forstår hvordan det er
Andre mennesker forstår ikke hvad der foregår. Det er normalt at andre siger: “Det forstår jeg godt. Jeg er også meget træt for tiden”. Og det irriterer dig. Din træthed skyldes ikke ekstra travlhed på jobbet, for mange dage uden solskin eller for mange aftener hvor du er gået for sent i seng.
Du isolerer dig fra andre mennesker
Du kan være flov over ikke at være som før; at du skal tage hvilepauser eller bede om at få musikken slukket når du er til fødselsdag. Det kan føles nemmere at holde sig væk end at forklare.
Du lever på sidelinjen
Du kan få svært ved at være mentalt til stede. Måske trækker du dig ind i dig selv når du er sammen med andre, og føler dig af og til mere som en tilskuer end som en deltager i dit eget liv. Samtidig slipper du for de ekstra dage det normalt tager dig at komme over at have været ude sammen med andre.
Fototekst: Hjerneskadetræthed. “Det føles ligesom at have influenza og meget høj feber – bare uden feberen.” (fortalt af en der har prøvet det!)
Forklar din træthed til omgivelserne
Det er nødvendigt at gøre dine omgivelser opmærksom på det skjulte handicap som trætheden er. Ikke kun til dem du bor sammen med. Det er vigtigt at andre mennesker ved at de ting du gør, ikke skyldes manglende vilje eller dovenskab.
Den lille bil
En måde at forklare din træthed til andre er at bede dem tænke på en lille bil. Bilen kører i lavt gear med høje omdrejninger. Benzintanken er lille, og bilen løber hurtigt tør. Den har ikke engang en benzinmåler, så man kan ikke få at vide om den er ved at løbe tør.
Sammenlign så dig selv med den bil. Du er nødt til at køre langsomt, det vil sige at tage dig tid til at gøre tingene og ikke stresse. Du skal tanke ofte, det vil sige hvile dig og tanke energi. Du kan ikke længere kører i højt gear. Det vil betyde motoren kommer på overarbejde og risikerer at brænde sammen.
Det slidte batteri
En anden måde at forklare din træthed til andre er at bede dem tænke på et batteri der ikke længere har fuld kraft. Som i en ældre telefon eller computer. Selv når det viser fuldt opladet, er der ikke så lang tid før det skal lades igen. Det kommer hurtigere ned i det røde felt end tidligere.
Fra ordbogen
Udtrætning
Mere information om hjerneskadetræthed
Håndter din træthed
Om hvordan du skaber en bedre hverdag på trods af en træthed der kan opstå uden varsel og effektivt stoppe dine planer.
Skolebænken: Træthed
Undervisningsmateriale. Videoklip med neuropsykolog Anders Degn om hjerneskadetræthed.
FAQ om hjernetræthed
Hvad er hjerneskadetræthed? Hvorfor er den anderledes? Hvordan rammer den? Få svar på dine spørgsmål.