Rikke-Line forklarer synsforstyrrelsen hemianopsi ud fra sine egne oplevelser.
Over 60% som får erhvervet hjerneskade får også en synsforstyrrelse
Cirka 85% af alt det vi opfatter fra verden omkring os, kommer fra synssansen. Derfor opfatter vi synet som en ekstremt vigtig sans, og derfor har det store konsekvenser hvis du bliver ramt på synet. Og det gør mange. Faktisk anslår man at 6-7 ud at 10 hjerneskaderamte får en eller anden form for synsnedsættelse eller -forstyrrelse.
Det sker især når hjernens bagerste del, nakkelappen, bliver beskadiget, eksempelvis i et trafikuheld eller en sportsulykke. Blandt andet derfor er synsforstyrrelser almindelige ved milde traumer og hjernerystelse. Kigger man på hjernens opbygning, overrasker det ikke at synsfunktionen er udsat i forbindelse med et fald eller slag. Hele den store nakkelap er nemlig optaget af at opfange og fortolke de indtryk der kommer fra øjnene.
Alligevel kan synsforstyrrelser være ganske oversete i rehabiliteringsfasen. Det er langt fra alle som får deres syn testet, på trods af at de har fået en hjerneskade. Og det er – måske overraskende – langt fra alle som selv opdager at deres synsfelt er beskadiget.
Det er heller ikke ualmindeligt at personer omkring den ramte, såvel familie som terapeuter, plejepersonale og andre fagpersoner, ikke opdager synsskade og derfor heller ikke kan hjælpe med at kompensere for den.
Hvad betyder det når synsfeltet beskadiges?
Når synet svigter efter en hjerneskade, kan det skabe betydelige problemer. Orienteringsevnen bliver naturligvis ramt hvis der opstår blinde områder, men også balance og afstandsbedømmelse påvirkes. Det kan betyde, at den ramte går ind i dørkarme, ikke længere kan gå på trapper, ikke kan læse eller hælder kaffen ved siden af koppen.
Det kan også påvirke læseevnen, fordi det bliver sværere at orientere sig i en tekst, for eksempel at finde begyndelsen på næste linje. Om du har synsforstyrrelser og eventuelt hvilken slags, er desuden afgørende for, om du må fortsætte med at køre bil efter skaden.
Se herunder hvis du vil vide mere om de forskellige former for synsfeltskade som findes.
Lyt til Hjernecast om syn og hjerneskade med neurooptometrist Maria Beadle
Tryk på play for at høre podcasten
Lyt til Hjernecast om træning med Z-Health, herunder synstræning
Tryk på play for at høre podcasten