Stor tilfredshed efter runden er slut på hul 9. Fra venstre ses Hans Bomholt Jakobsen, hjælper, Kim Jakobsen, senhjerneskadet og spiller, Hans Møllegaard, hjælper, initiativtager og selv senhjerneskadet og spiller, Jens Petersen, senhjerneskadet og afasiramt og spiller samt Niels Tofte, senhjerneskadet og afasiramt og spiller.
Artikel fra medlemsblad
Rehab-golf giver livskvalitet
Træning og socialt netværk med ligesindede
Roskilde Golf Klub har siden 1997 haft golftræning og spil på bane som tilbud for personer med et svært handicap. En del af spillerne er afasiramte.
Når man spiller Rehab-Golf, glemmer man helt, at man ikke kan tale!
Tilbuddet blev startet op af Hans Møllegaard, efter at han i 1996 selv fik et slagtilfælde med efterfølgende venstresidigt hemiparese, det vil side nedsat muskelkraft eller lammelse i hele venstre side. Rehab-Golf bygger på en model fra genoptræningscentre i Tyskland. Vi var med på en træningsdag i maj måned.
Nattergalen synger smukt fra et nærtliggende buskads, lige inden Kim Jakobsen slår ud fra hul 1. Sangen kunne have forstyrret koncentrationen hos Kim, men den lille, hårde bold rammes perfekt og flyver flot derudad i rigtig retning. På trods af at Kim kun slår med én hånd! Et sådant slag kræver rigtig stor præcision – og koncentration – at udføre.
Klokken er 11, og der er i dag 8-9 spillere og tre hjælpere med til spilrunden på par-3-banen. Solen skinner, og vinden er meget svag, så forholdene er perfekte. Humøret er også højt blandt spillere og hjælpere, der nyder det dejlige vejr og den smukke natur.
– I Roskilde Golf Klub er vi cirka 18-20 apopleksiramte, som spiller Rehab-Golf med stor fornøjelse og stort personligt udbytte, siger Hans Møllegaard. Af de cirka 20 er seks af dem desuden afasiramte. Så dem, som deltager, har overvejende senhjerneskader. Jeg spillede selv golf på stor bane inden blodproppen, men det stoppede brat. To år efter spillede jeg igen på stor bane, og jeg spiller i dag to gange om ugen, som den eneste Rehab-deltager blandt de 20. Mit golfhandicap er 26,2. Og jeg går med som hjælper næsten hver fredag i golfsæsonen.
I mange år har Hans Møllegaard forsøgt at få flere golfklubber og handicappede til at interessere sig for Rehab-Golf. De første år lavede han selv en del artikler til fagblade for senhjerneskadede om Rehab-Golf, som han kalder det efter tysk model. Men Dansk Golf Union vil ikke rigtig støtte op om det. I dag er det kun Rønne og Horsens Golfklub, der tilbyder Rehab-Golf som i Roskilde.
KRAV OG MULIGHEDER
For at kunne deltage skal man kunne stå oprejst og bruge mindst én hånd samt være i stand til at gå nogle få skridt. Kan du ikke gå mere end det, har klubben ni el-scootere, så alle kan komme med rundt. Hans Møllegaard kører selv i en af dem.
– Det er gratis at være med første sæson, så du kan se, om det er noget for dig. Derefter koster det 500 kroner om året. Deltagerne låner gratis udstyr på betingelse af, at de afleverer det igen, hvis de stopper med træningen. Vi træner normalt kun i sommerhalvåret, da det foregår udendørs, og kun under særligt ugunstige vejrforhold kan vi blive nødt til at aflyse. Sæsonen slutter normalt sidst i oktober, når vejret ikke inviterer til udendørs sport.
– Roskilde Golf Klub har ikke noget økonomisk formål med at finde flere, der vil spille Rehab-Golf. De tilbyder denne alternative træning, alene fordi der i klubben er stor lyst til og erfaring med at hjælpe mennesker med et svært handicap til at oparbejde et større fysisk og psykisk velvære. De, som kommer her, har typisk hørt om det fra ligesindede eller pårørende, ligesom handicapkonsulenten i Roskilde Kommune har foreslået flere personer at tage herud – på anbefaling fra andre mennesker med handicap.
SPIL UDEN ET HANDICAP
Hans Møllegaard fortæller, at der er Rehab-træning hver fredag i som- merhalvåret fra klokken 10.30 til cirka klokken 14.00, og at programmet for en træningssession er:
- Fælles opvarmning og tekniktræning på driving range.
- Spil på par-3 banen med ni huller. Her spilles uden det golfhandicap for hver spiller, som man jo har i den ’rigtige’ golfklub, hvis man har bestået et begynderkursus. Der spilles ikke med points og mod hinanden, men spillerne forsøger at tælle slagene og putts. Under spillet er der meget lempelige regler, som gør det lidt nemmere. Hvis eksempelvis bolden ligger i for højt græs, hvor det er for svært eller helt umuligt at slå fra, må man godt lægge den i et bedre leje.
- ’10. hul ́ er også meget vigtigt. ’10. hul’ er afslutningen på træningen; det vil sige hyggeligt samvær i klubbens restaurant eller udenfor på terrassen. Her drøftes de sjove, flotte, dårlige og spektakulære slag på runden og måske nogle ting, der skal trænes, eller noget helt andet end golf – måske ting fra privatlivet.
Flere af deltagerne kommer kørende selv, men der er også folk, som hentes af FlexTrafik eller køres af pårørende, bekendte eller af hjælpere. De fleste kommer fra områder tæt på Roskilde, men enkelte kommer langt fra. Nogle mødes faktisk og spiller yderligere 1-2 gange om ugen. Jo, Rehab-Golf giver også nye, gode bekendtskaber, hvor man bedre forstår hinandens livssituation og udfordringer uden for golfbanen.
HJÆLPERNE GLÆDER SIG OGSÅ
Med os i dag er omkring 7-8 frivillige hjælpere. De står oftest klar, når træningen starter, og er der til slut. De er alle medlemmer af golfklubben. En af dem er Hans Bomholt Jakobsen, som lige må hjælpe en spiller, inden han kan svare på spørgsmålet: Hvad motiverer ham til at hjælpe her?
– Jeg glæder mig over at se den store fysiske og sociale fremgang, som alle deltagerne viser. Vi hører tit fra deltagerne, at fredagstræningen er ugens højdepunkt. Og golfmæssigt kan jeg jo videregive min erfaring fra, når jeg selv spiller, for eksempel give råd til at undgå forhindringer, spil fra et bestemt leje og så selvfølgelig hjælpe dem med at lægge bolden til rette og tage ting til dem.
En anden af hjælperne er Erik Bonnesen. Han kører en golfvogn for Arne Pedersen, som ikke selv kan gå rundt:
– Jeg nyder at hjælpe denne gruppe af mennesker. Der sker så store fremskridt, og det er så livsbekræftende. Vi hygger os og har det sjovt sammen. Vi kan også godt snakke alvor om ting i deres liv, men det er mest golf, det drejer sig om, når vi er herude.
VI ER OGSÅ UDE AT MARKERE OS
Nogle af dem, som kommer og spiller Rehab-Golf i Roskilde Golfklub, er også ude til turneringer. Hans Møllegaard siger:
– Der er tre turneringer, som vi, der spiller Rehab-Golf, kan deltage i på en par-3-bane. Der er en stor turnering i Bremen i maj, hvor vi er flere, der skal deltage fra Roskilde. Her har de anlagt en speciel bane for handicap- pede, og man kan melde sig til at spille 6, 9 eller 12 huller. Så er der en turnering på Bornholm og Danmarksmesterskabet til efteråret i Dragsholm, som DGU afholder. Jeg har i ti år kæmpet for, at vi Rehab-spillere kunne komme med, og det er nu tredje år, vi er med i en af rækkerne. Vi spiller mod folk, der ikke har fået et golfhandicap endnu, men det er altid en af os, der vinder, udtaler Hans Møllegaard, mens han smiler.
– Vi har også flere gange her i Roskilde Golf Klub afholdt åbne danske og nordiske mesterskaber på stor bane og med deltagelse af mange forskellige personer med et handicap. Men personerne til Rehab-Golf vil ikke kunne deltage, da de ikke har et registreret golfhandicap.
Da de ni huller er spillet går spillere, hjælpere og enkelte pårørende til ”10. hul” i restauranten. Her er stemningen altid afslappet. I dag ude på terrassen, hvor snakken og latteren går over ‘gode og dårlige slag’. Et par enkelte drøfter også deres situation i forhold til deres tidligere stressede arbejdsliv og det arbejde de har i dag – eller ikke har af forskellige årsager. Så Rehab-Golf rummer mange facetter for deltagerne, som de ikke vil undvære.
Artiklen er fra Hjerneskadeforeningens medlemsblad Hjerneskadet #02 – 2018
Tekst og foto: Per Baltzersen Knudsen, Hjerneskadeforeningen