Apps til at støtte sprog og kommunikation

Apps til at træne sprog og/eller kommunikere med andre indebærer apps som træner/kompenserer for vanskeligheder ved at tale; skrive og læse; tale, skrive og forstå fremmedsprog samt skabe og indgå i sociale relationer.

Vi har samlet nogle forskellige apps og programmer som vores medlemmer i en undersøgelse har fortalt at de bruger når de skal træne sprog eller kompensere for manglende sprog.

Apps som støtte til tale og ord

GoTalk Now

Nogle tale-ramte bruger ‘GoTalk Now’ til at træne udtale. GoTalk Now er en kommunikationsapp til alle som har svært ved at tale. Appen understøtter såvel optaget lyd samt tekst-til-take.

ANMELDELSE

Go Talk Now er en brugervenlig og støttende kommunikations app, til alle som har svært ved at tale. Den bruges på en Ipad. Go Talk Now og Ipad’ens dynamiske funktioner gør det muligt, at tilpasse app’en til den enkelte bruger. Navigationen i programmet kan også tilpasses den enkelte, alt efter hvilket kognitivt niveau han/hun er på.

App’en som er et taleprogram kan sættes op så det er baseret på kerneord – de ord som vi hyppigst anvender i kommunikation med hinanden. Man kan starte med få ord, alt efter hvor brugeren er i sin kommunikative udvikling. Denne løsning kan bruges for, at give brugeren en kontekst-uafhængig brugerflade, som kan udvikles gennem hele brugerens liv.

Programmets brugerflade kan også opdeles i ordklasser, som får hver sin farvekode.

Når man tager en talemaskine/kommunikations apps i brug, skal man tage højde for at ingen af sig selv vil blive en flittig bruger. Det er alle omkring brugeren der skal vise vejen. Det er vigtigt at brugeren lærer at betjene maskinen (her menes Ipad og App’en) samt bruger den hver dag.

Desuden er det vigtigt at vi omkring brugeren også benytter maskinen – vi skal trykke på knapperne, bygge sætninger op og vise at vi syntes at maskinen er sjov og brugbar.

Man kan tænke i og tilrettelægge sociale situationer, hvor maskinen bruges. Eksempelvis kan sådan en situation i hverdagen, være ved måltidet. Brugeren kan have svært ved, at fortælle hvad han/hun ønsker og bliver misforstået, men ved hjælp af kommunikations app’en har brugeren mulighed for, at give udtryk for det han/hun gerne vil sige, og kan også deltage i samtaler under måltidet.

http://3kloverensvidensdeling.blogspot.dk/2014/04/go-talk-now-en-kommunikations-app.html

Flere anmeldelser: http://www.itbanken.dk/technologies/go-talk-now

Sprog: Dansk
Pris: 699,-
Platform: IOS (iPad)
Udvikler: Attainment

Wordfeud

Nogle tale-ramte i undersøgelsen bruger ‘Wordfeud’ til at træne deres ordforråd. Det er et spil a la Scrabble hvor man danner ord på en plade og får point efter hvilke bogstaver man bruger. Man kan enten spille mod en ven eller mod en ukendt modstander.

Sprog: Dansk
Pris: Gratis, men tilbyder køb i app
Platform: IOS, Android
Udvikler: Bertheussen IT, https://wordfeud.com

Jeg bruger hjemmesidernes muligheder for at få læst op, plus at jeg bruger telefonens muligheder for at snakke til den. Det er fordi mine hænder svigter. Hjemmesiderne har tit en læs højt-funktion. Min telefon har også en tekst-til-tale så hvis nogen har skrevet noget til mig, kan jeg få telefonen til at læse højt.

Apps som støtte til at skrive og læse

Mange bruger forskellige apps og programmer til at støtte i forbindelse med at læse og skrive. Det kan være som en direkte konsekvens af hjerneskaden, men det kan også være på grund af at man hurtigt bliver træt, har svært ved at ramme små taster, føler det går for langsomt eller har problemer med synet. Især fremhæves muligheden for at få læst højt og mulighed for at diktere (tale til tekst).

Mange oplever imidlertid at det ikke er nødvendigt at hente en specifik app til dette. Telefoner og tablets har allerede en del gode funktioner som kan anvendes.

For eksempel på iPhones/iPad er der mulighed for blandt andet at

  • betjene enheden med tale (Siri).
  • få læst højt fra hjemmesider, mails, apps og sms’er (Tilgængelighed>Tale).
  • diktere til tekst i stedet for at bruge tastatur (Tilgængelighed>Tastatur).

Disse funktioner tilbyder mange muligheder for individuel tilpasning, fx talehastighed og valg af stemme ved oplæsning. Ud over enhedernes egne funktioner tilbyder mange hjemmesider, fx. flere aviser, tilfredsstillende mulighed for højtlæsning på deres hjemmeside.

Disse teknologier har udviklet sig meget på få år, og generelt opleves høj tilfredshed og præcision med værktøjerne.

Et godt sted at holde sig orienteret om nye apps/programmer og ændringer i eksisterende apps/programmer som støtte til at læse og skrive er på siden etlivsomordblind.dk.

Dragon Dictation / Dragon Anywhere

‘Dragon’ er et tale til tekst-værktøj som kan bruges til mail, sociale medier og meget andet.

Sprog: Dansk m.fl.
Pris: Gratis app, men Dragon har andre købeværktøjer til pc/mac
Platform: Android
Udvikler: Nuance

CD-Ord/IntoWords

CD-ORD’ og ‘IntoWords’ er programmer som hjælper dig med at læse og skrive samt forbedre din stavning. ‘CD-ord’ installeres på din pc, mens ‘Intowords’ kan bruges online og fra flere enheder. ‘IntoWords’ kan også bruges til at lære et nyt sprog. Programmerne er dyre for privatpersoner, men skoler, institutioner og virksomheder kan abonnere. Programmerne er udviklet til ordblinde.

Forskel på de to programmer: https://www.vitec-mv.com/dk/produkter/cd-ord/cd-ord-eller-intowords/

Sprog: Dansk m.fl.
Pris: 4.000-5.000,- for privat licens
Platform: PC
Udvikler: MV-Nordic

Avaz

‘Avaz Lite’ på dansk er en gratis AAC-app (Augmented and Alternative Communiation – på dansk Støttende og alternativ kommunikation) hvor man kommunikerer med billeder. Den er udviklet til børn med autisme, men kan anvendes ved en række andre kommunikationshandicaps.

Sprog: Dansk m.fl.
Pris: Gratis app, men udvidelse skal købes som abonnement
Platform: IOS, Android
Udvikler: Avaz Inc.

Knæk læsekoden

‘Knæk læsekoden’ er en app udviklet til børn mellem 4 og 10 år. Man hører bogstavernes lyde, samtidig med at man skal skrive bogstaverne på skærmen. Appen består både af en træningsdel og en spilledel. ‘Knæk læsekoden’ er i 2011 og 2012 kåret som Danmarks bedste læseapp.

Sprog: Dansk, norsk, svensk
Pris: 35,-
Platform: IOS
Udvikler: Minitutor APS, http://minitutor.dk/apps/knaek-laesekoden/

Voice Dream Reader/Writer

Tale til tekst og tekst til tale. Korrekturlæsning. Produktivitet. Udviklet til mennesker med ordblindhed, synshandicap m.m.

Sprog: Dansk m.fl.
Pris: 85-129,-
Platform: IOS, Android
Udvikler: Voice Dream

Voice of Daisy

DAISY er et lydbogsformat, og appen ‘Voice of Daisy’ er en apps om bruges til at afspille formatet. DAISY-formatet er udviklet for mennesker med synshandicap og ordblindhed. Findes i en lite-variant som du kan prøve inden du beslutter dig til at købe.

Sprog: Engelsk m.fl.
Pris: 219,-
Platform: IOS, Android
Udvikler: CYPAC Co.

Lydbøger

Du kan hente lydbøger gratis på E-reolen (bibliotekernes) eller vælge en udbyder med abonnementsordning som Storytel. Ud over at være en hjælp hvis man har svært ved at læse, kan lydbøger også fungere som koncentrationstræning. For ramte med synsvanskeligheder og træthed kan lydbøger kompensere og aflaste.

Sprog: Dansk m.fl.
Pris: 0,-129,- (mdl)
Platform: IOS, Android
Udvikler: CYPAC Co.

Lydbøger – fordele og ulemper når man er ramt af en hjerneskade

Såvel lydbøger som podcasts fremhæves af hjerneskaderamte som har fået sværere ved at læse efter hjerneskaden. Lydbøger bruges primært som underholdning (skønlitteratur), mens podcasts anvendes både som underholdning og til at få viden om specifikke emner. Lydbøger er en fordel hvis man er ramt på evnen til at læse samt i forhold til at spare/kompensere for synet, mens ulempen er at de kræver høj koncentration. Hos nogle flyver tankerne væk så man glemmer at lytte, mens andre falder i søvn. Det at lytte til lydbøger er noget mange skal træne sig til.

Hukommelsen spiller et puds, så når jeg læser en bog, må jeg ofte springe tilbage. Jeg er meget længere tid om det i dag, end før skaden. Det piner mig lidt at jeg ikke kan læse bøger så godt længere. Jeg har elsket det. Jeg har prøvet lydbøger fra biblioteket. Har prøvet en app for lydbøger, men jeg falder simpelthen i søvn. Når man er startet forfra på den samme en 4-5 gange og du når at høre lige nøjagtigt det samme.

Hvilke apps bruger du?

Vi har brug for hjælp til at gøre denne side bedre.

Bruger du nogle af de nævnte apps i forbindelse med sprog og kommunikation?

Fortæl os hvad du synes om den, hvad du bruger dem til, og hvad der er godt og skidt.

Bruger du andre apps i forbindelse med sprog og kommunikation?

Fortæl os om dem så andre kan få glæde af dem.

Opdager du at vi har omtalt en app som ikke længere findes eller fungerer?

Du må meget gerne give os besked. Der kommer hele tiden nye apps til, og andre forsvinder. Vi tør derfor ikke love at indholdet er helt opdateret.

Vi vil løbende opdatere siderne med det nye vi ved.

Du finder kontaktoplysninger ved at klikke her.

Besøg også disse sider …

Forvandlende forestilling

Læs om da en gruppe modige “sprogramte” fortalte deres historie foran et stort publikum.

41 år med hjerneskade

Læs om Brian der siden han blev hjerneskade som barn har haft talevanskeligheder.

Rehab-golf giver livskvalitet

Afasiramte glemmer helt at de ikke kan tale når de først står på golfbanen.