Få nærhed i parforholdet – råd og strategier
Negative tanker og følelser har en tendens til at fylde mere end de positive hvis man ikke selv gør en aktiv indsats for at forhindre det. Det betyder ikke at du skal lade som om dit liv er lutter lagkage hvis du i virkeligheden synes det er noget lort, kun at du skal tvinge og træne dig selv til også at lægge mærke til og huske de gode ting. Gør det til en vane at give plads til de positive tanker.
Husk de gode oplevelser I har haft sammen
Find fotoalbums, breve og dagbøger fra gode perioder eller andet som kan bringe de gode minder til overfladen og få jer til at huske alt det gode I har været fælles om. Hjælp hinanden med at huske. Tal om de gode oplevelser. Også dem I har haft efter skaden. Jeres tid sammen efter skaden har ikke udelukkende været dårlig.
Bliv ved med at beundre hinanden
Find ting ved hinanden som er værd at beundre. Læg mærke til hvordan din partner gør sit bedste. Bemærk de gode måder hvorpå den anden håndterer de forskellige situationer, og ryst lidt oftere på hovedet af det som ikke fungerer.
Læg mærke til det gode omkring dig
Træn dig til automatisk at registrere de gode ting i livet omkring dig – og i at sige det højt. Det er ligegyldigt hvor du finder glæden. Det er det at du kan få øje på det gode, der betyder noget. Det kan være en ven, et kæledyr, en film, en bog, et træ der blomstrer, eller yndlingspizzaen. Når du taler om de gode ting, fylder de mere.
Giv hinanden komplimenter
Komplimenter smitter. Den ramte kan være ramt på en måde hvor komplimenterne ikke falder af sig selv, men måske indeholder vedkommende alligevel komplimenter som kan “plukkes”. Er du pårørende, så bed om komplimenter. Efter nogen tid kan det være at din partner har fanget at det betyder noget for dig.
Vis glæde og taknemmelighed
Vis glæde og taknemmelighed over det den anden giver. Den ramte kan på grund af sin skade være blevet initiativløs og fornemmer ikke længere hvad sin partner har brug for. Som med komplimenter er der en chance for at denne kan lære at vise taknemmelighed. Der er hjerneskaderamte som ikke til fulde forstår hvorfor det betyder noget, men alligevel forstår at det betyder noget.
Tag udgangspunkt i her nu
Jeres fokus i dagligdagen skal først og fremmest være på situationen her og nu og lidt på fremtiden. I må ikke låse jer selv fast i at alt var bedre før skaden, eller tænke at den eneste måde jeres forhold kan blive godt på, er hvis alt bliver som det var før. Det kommer ikke til at ske. Jeres forhold overlever kun hvis I baserer det på hvad og hvem I er nu. I skal male et helt nyt billede af jeres fremtid.
Skriv de gode oplevelser ned
Før en lille logbog/positiv dagbog. For eksempel kan du vænne dig til at du inden sengetid skal skrive bare én god ting ned fra dagen som er gået. Sådan en logbog betyder at du ikke behøver lede længe når du har brug for at give dig selv en positiv påmindelse om hvorfor du er i forholdet.
Stol på at din partner gør sit bedste
I kærlighedens væsen ligger en følelse af at ville den anden det bedste. Du gør selv dit bedste for at ville din partner det bedste – hav tillid til at det også går den anden vej.
Tilgiv hinanden
Alle begår sommetider fejl, er ubetænksomme og kommer til at såre hinanden. Det skete også før skaden, og det kommer til at ske igen. Øv dig i at glemme og tilgive både dine og din partners fejltrin.
Tag det hele mindre personligt
Vid med dig selv at det ikke er personligt eller udtryk for manglende interesse for dig hvis din kærlighed og dine tilnærmelser bliver afvist. Findes årsagen i din partners personlige krise efter hjerneskaden, vil det senere ændre sig.
Neuropsykolog Iris Dam fra Vejlefjord fortæller om seksualiteten efter en hjerneskade.
Hvad kan man som fagperson, pårørende eller hjerneskaderamt gøre i situationen?
Hjernecast er Hjerneskadeforeningens podcast. Denne episode er udgivet nov 2018.
Skab romantik og tosomhed
Det er nødvendigt at I bekræfter hinanden i at I vil hinanden og er her for hinanden.
Vis ømhed med kærtegn, kys og kram
Berøring gør en forskel. Tag din partners hånd når I er ved siden af hinanden. Tag om hinanden. Massér hinanden. Stryg hinanden over ryggen.
Få og hold øjenkontakt.
Er I gledet væk fra hinanden, er øjenkontakt overraskende svært at søge og holde. Se i det hele taget mere på hinanden – ikke kun i øjnene.
Glæd den anden
Giv små gaver. Gør det personligt, og giv noget du har lavet selv, fundet på et loppemar- ked eller plukket i naturen. Og sæt pris på det du får tilbage. Gør hverdagen rar. Tænd stearinlys. Anret maden. Gør små ting som du ved den anden sætter pris på.
Arranger kæresteaftener
Aftener som I dedikerer til hinanden, betyder noget. Lav gerne en klar aftale om at aftenen ikke skal ende med sex. Det kan godt være en god ide at tage et sted hen, men det kan være en lige så god ide at blive hjemme og på forhånd have fjernet distraktioner og aftalt præcist hvad tid I starter og slutter, og hvad der skal ske i tidsrummet.
Fortæl din partner at du finder ham/hende attraktiv
Grav det frem som du finder attraktivt, også selvom du ikke har lyst til at have sex for tiden. Fortæl din partner at du synes personen er flot, dufter dejligt, har pæne hænder eller er sjov at være sammen med.
Skriv beskeder til hinanden
Det er svært at give udtryk for kærlige følelser som længe har været frosset ned. En måde at komme i gang med at flirte eller tale om de svære ting er at sidde i hver sit rum og skrive til hinanden. Det er nemmere end at tale direkte sammen.
Hjælp hinanden
Vis kærlighed og omsorg ved at hjælpe hinanden. Har I haft en dejlig aften med øjenkontakt og let berøring, giver det ikke mening at du står og ser på at din partner – som aftalt – sætter i opvaskemaskinen. Fortsæt den gode stemning ved at hjælpe hinanden.