Teksten herunder er et udskrift af videoklippet Min nye gamle partner med Hanne Gade, pårørende

MIN NYE GAMLE PARTNER

Han har heldigvis ikke mistet sin måde at vise hengivenhed og kærlighed på. Han har jo aldrig været god til, før blodproppen, at sige at han elsker mig, men det kan han nu! Og det gør han også! Og han viser det! Han er heller ikke bleg for at sige det,når der er nogen der hører det. Det må jeg jo sige, at jeg er taknemlig for.

Han bliver nemmere rørt, men det gør jeg jo også. Vi kan jo sidde og tude over en film sammen i fjernsynet. Det har vi jo aldrig gjort før, men det kan vi nu!
Nej! Jeg har ikke den samme mand, som jeg blev gift med for 12 år siden, men jeg har en mand, der ligner ham næsten. Vi kan ikke de samme ting, fordi det skal planlægges på en anden måde, men han er stadigvæk med på at vi skal ud at spise, han er stadigvæk med på at vi skal..

Jeg har ikke turdet tage ham med i biografen endnu, vil jeg så sige, fordi han har jo den der vane med at læse højt på skilte og tekst og alt muligt,
så jeg kan lige se for mig, at vi sidder inde i biografen og han så sidder og læser teksterne op (Hanne griner). Jeg tænker, det er måske lidt voldsomt, at gå i biografen på den måde.

Men, han er også lydhør over for det, jeg siger nogen gange med, at nu skal du lige stoppe, fordi nu…. Når vi så kommer hjem, kan vi snakke om nogle ting,
hvis han nu har blandet sig i en samtale med nogle mennesker vi slet ikke kender… Nogen gange bliver jeg lidt pinligt berørt. Jeg tænker: Ja, du har sprog vanskeligheder, men du har også et eller andet med lige at få stoppet her og lad være med at gå ind i og sige et eller andet: “Man må ikke.. Den der siger et d i gjor(d)t, den skal have sin hale smurt”, kan han lige pludselig begynde at sige i et selskab.. Og jeg sidder og tænker: “Arghh” Det er min mand… Sådan noget har han jo aldrig gjort før.

Men, jeg har det også sådan lidt…. Ja. Han er jo ikke ubehøvlet eller sviner nogen til, eller gør noget hvor man tænker, hvor er det dog pinligt.
Nå ja, det er ikke så smart, men allright…. Det er jo ikke jordens undergang for mig. Han gør det, og han kan gøre det. Og han er fuldstændigt ligeglad med, hvad folk tænker, siger og gør. Han tager sig ikke af det. Det synes jeg jo er en god egenskab, i hans situation, at kunne det.

Videoen med Hanne Gade er optaget i forbindelse med en filmworkshop for både ramte og pårørende som blev optaget i 2013, cirka tre år efter hendes mands skade.

Klik her for at finde flere videoer med Hanne

Opdateret marts 2020

PODCAST
ARTIKEL