Genfind intimiteten, kærligheden og glæden ved sex

En hjerneskade ændrer parforholdet og intimiteten mellem parterne. På den positive side giver ændringerne nye oplevelser og nye muligheder for at komme tættere på hinanden, og mange begynder at prioritere livet og hinanden anderledes. Dog er hjerneskadens negative konsekvenser for mange parforhold ikke til at overse.

Man kan pege på mange grunde til at parforholdet og sexlivet får svære vilkår når den ene part har en erhvervet hjerneskade. Nogle væsentlige årsager er:

  • Nærheden
    Man glider fra hinanden, kan ikke mærke hinanden, og meget af det som holdt sammen på forholdet, findes ikke længere.
  • Selvværdet 

    Negative tanker og følelser giver skam, skyld og dårlig samvittighed som fører til et negativt syn på sig selv, så man ikke har lyst til at give sig hen til den anden.
  • Energien
    Både ramte og pårørende har svært ved at få energien til at række til det hele. Typisk nedprioriteres det at bruge tid på forholdet og på sexlivet.
  • Frygten
    Frygten for hvad der kan ske, for at fejle og for at ødelægge de gode minder kan få det til at virke tryggere helt at lade være ved at med at have sex.

I de fleste hjerneskaderamte parforhold ryger opgaven med at vedligeholde parforholdet nederst på to do-listen. De fleste forstår udmærket at det er en vigtig opgave, men det nye liv er fuld af vigtige opgaver. Og hvordan prioriterer man når der ikke er noget som man kan fjerne?

Parforholdet forandres når den ene partner har demenssygdom, hjerneskade eller lignende – af mange grunde. Susan Søgaard, forfatter til bogen “Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker” giver i webinaret indsigt i de mange måder hvorpå kognitive skader direkte og indirekte påvirker forholdet.

Du skal arbejde for at få intimiteten tilbage

Kvaliteten af parforholdet hænger nært sammen med hvordan I hver især har det med hinanden, men også med jer selv. Tilsvarende hænger kvaliteten af sexlivet sammen med hvordan parforholdet har det. Der er altså ingen genvej til sexlivet. Du kan ikke nøjes med at fokusere alene på det seksuelle.

Nedenfor er en række råd til at komme i gang. Arbejdet med at genfinde intimiteten begynder nemlig inde i dig selv.

Slip tanken om det som var

Du bliver aldrig rigtig glad for dit liv, dit forhold eller din partner igen hvis du forventer at vende tilbage til det der var normalen før hjerneskaden. Ingen kommer til at trives uden at de har været i stand til at acceptere det som de ikke kan ændre på. Du skal bevare dine håb, men du skal stoppe med at jagte noget der ikke længere findes. Det medfører kun bitterhed og tristhed, så giv slip.

Begræns og brems de negative tanker

Du må med åbne øjne gøre noget for at udpege hvad der udløser de negative tanker om dig selv og din partner, og hvad du kan gøre for at ændre det. Døm hverken dig selv eller din partner hårdt, men se godt efter de ting I hver især præsterer hver eneste dag. Det er altså ikke så lidt! Lav en liste om nødvendigt.

Forstå hjerneskaden

Det en god ide at forstå den hjerneskade du og din partner nu deler livet med. Du skal ikke vide alt, men sæt dig ind i hvilke dele af hjernen som er beskadiget, og hvad det betyder. Du får nemmere ved at ryste hændelser af dig når du ved at det er skadens skyld og altså ikke personligt.

Sæt ambitionerne ned

Intimitet og et sexliv som længe har været nedprioriteret, er en stor mundfuld at få genopbygget. Forvent ikke at det går stærkt. Forvent ikke at de første gange i sengen bliver helt fantastiske. I er formentlig begge usikre og bekymrede, og det kan ikke undgås at spille ind. Begynd med intimiteten og nærheden. Lig tæt sammen. Giv kram og kærtegn uden forventning om sex.

Prioritér dig selv

Du skal prioritere dig selv, for har du det ikke godt, er det sværere at være noget for din partner. Sæt tidspunkter i kalenderen hvor det handler om dig. Vælg en aktivitet som giver dig energi og/eller forkæl dig selv. Sæt mikroskopiske mål. Tag tre minutter med vejrtrækningsøvelser, 15 minutters meditation eller læs et kapitel i en bog. Kig ud af vinduet, lyt til en god sang eller spis en kage.

Bed om hjælp

Ansvaret for din egen trivsel er først og fremmest dit eget. Der kommer ikke andre og tager det for dig. Men det betyder ikke at du skal gøre alting selv. Få hjælp fra familie, venner, ligesindede eller fagprofessionelle. Måske en kombination af dem allesammen. Bed om hjælp, kræv hjælp, betal eventuelt for hjælp hvis du kan.

Klik videre på undersiderne for at flere råd og strategier til at genfinde intimiteten, kærligheden og glæden ved sex.