Sexlegetøj og -hjælpemidler

Sexlegetøj og -hjælpemidler kan både være til støtte og til nydelse under sexakten. De fleste kan bruges alene eller sammen med en partner.

Almindeligt sexlegetøj og erotiske film, blade og bøger kan du købe i sex- eller onlinebutikker. Fordelen ved at besøge en rigtig sexbutik er at du kan se og røre ved produkterne, og der er personale som kan vejlede dig til de rigtige køb. For nogle vil dette imidlertid være meget privat, intimt og grænseoverskridende. Heldigvis findes også online butikker hvor du kan sidde hjemme foran din computer og bestille. Køber du online, er du dog i højere grad afhængig af de beskrivelser og vejledninger som er til rådighed. Men der ydes glimrende vejledning i flere online sexbutikker. Du kan altid sende en e-mail med dine spørgsmål til en butik du har fundet. Vent med at bestille til du er sikker på hvad du ønsker.

Sexlegetøj og -hjælpemidler kan hurtigt blive en bekostelig affære at anskaffe sig. Der findes selvfølgelig mange billige produkter på hylderne. Det er fristende at vælge de billige produkter, men du kan risikere at kvaliteten af disse er så dårlig at du ikke får fuld glæde af dit køb. Vælg hellere en eller to gode ting at begynde med.

Har du behov for mere specielle hjælpemidler for at få sexlivet til at fungere, skal du finde specialiserede butikker. En side som Hjælpemiddelbasen kan hjælpe dig med at finde produkter du kan bruge.

Tegninger af sexlegetøj som dildoer og attrapper.


Sexlegetøj og -hjælpemidler er til nydelse
men også til at få lysten, holde rejsningen, lette smerten,
støtte balancen og opnå orgasmen.

Sexlegetøj og -hjælpemidler kan afhjælpe problemer i sexlivet

– men tal også med lægen!

Mange problemer i sexlivet efter en hjerneskade har det til fælles at årsagen kan være såvel fysisk som psykologisk/følelsesmæssig eller medicinsk. Vi anbefaler derfor altid at du taler med en læge om de problemer du oplever. Lad lægen hjælpe dig med at finde årsagen til problemet. Det er din bedste chance for at få den rigtige hjælp.

Når det er sagt, er der ikke noget i vejen for at du selv finder sexlegetøj og -hjælpemidler som kan gøre sexlivet sjovere, mere nydelsesfuldt og mindre besværligt.

Sexlegetøj og -hjælpemidler hvis du eller din partner oplever …

Når du eller din partner ikke kan finde lysten til sex

Manglende lyst til sex er et af de mest almindelige problemer efter en hjerneskade, men kan være et af de sværeste problemer at finde den præcise årsag til. Meget ofte er årsagen dog en kombination af den psykologiske påvirkning og træthed. Det er derfor at problemet også er hyppigt hos pårørende. Både ramte og pårørende har perioder hvor de er følelsesmæssigt overvældede i en grad hvor der ikke er plads til lysten, tankerne er et andet sted, og selvværdet er i bund. Også medicin er en hyppig synder når lysten udebliver.

 • Onaniprodukter
  Onani øger lysten til sex ud fra princippet om at mere vil have mere. Som en bonus giver orgasmen energi og reducerer stress og hudsult.
 • Erotiske film, blade og bøger
  Brug af erotiske materialer stimulerer fantasien og lysten. Der findes noget for enhver smag, også din.
 • Sex og -dialogspil
  Både fysiske og online sexbutikker byder på et stort udvalg af spil. Nogle er designet til at få jer til at sætte ord på jeres ønsker, lyster og fantasier, andre til at skabe action og gøre ting ved hinanden. Det kan også hjælpe når den ramte part har nedsat initiativ eller kommunikationsvanskeligheder.
 • Kostumer
  Skal fantasien i sving, kan rollespil være en løsning.

Lysten hænger tæt sammen med hvordan I har det med jer selv og hinanden. Så husk at tale sammen om hvad I hver især føler og ønsker. Sørg for at begge parter er trygge, for eksempel ved at aftale perioder uden sex (eller forsøg på sex) for at fjerne presset. Aftal måske at samleje er at den ene yder, mens den anden nyder. Stimuler også lysten med eksempelvis romantik, dufte og massage.

Når du eller din partner har svært ved at få og holde rejsning

Gentagen mangel på rejsning kan have en fysisk, psykologisk, medicinsk eller livsstilsrelateret årsag som overvægt, tobak, alkohol og for lidt motion. Psykologisk præges præstationen af angst, depression, pres, nedsat selvværd m.m. – altså de samme psykologiske årsager som til manglende lyst.

 • Penispumpe
  En penispumpe kan midlertidigt øge fylde og størrelse på penis. De fleste betjenes manuelt med en pumpe, men der findes også varianter som kan betjenes med lammelser eller nedsat styrke.
 • Penisring
  En penisring forlænger erektionen fordi blodet så er længere tid om at løbe væk fra penis. Den kan bruges alene eller sammen med en penispumpe. Penisringe findes i et væld af forskellige farver, størrelser og materialet.
 • Påspændingsdildo/strap-on
  En påspændingsdildo kan bruges som erstatning for en penis som ikke vil fungere. En mand som ikke kan få rejsning, kan alligevel opleve glæden ved at se og mærke sin partner blive tilfredsstillet under samleje.

Hvis rejsningen udebliver over længere tid, skal den ramte søge hjælp hos egen læge og eventuelt en fysioterapeut. Sidstnævnte kan hjælpe med at få trænet musklerne i bækkenbunden. Derhjemme kan I desuden fjerne alt som kan distrahere i situationen, og sørge for at få talt sammen med henblik på at fjerne eventuelt forventningspres.

Når du eller din partner har vanskeligt ved at få orgasme

Efter en hjerneskade kan den ramte få sværere ved at opnå orgasme, også selvom partneren trykker på præcis de samme knapper som før. Problemet kan blive så stort at personen ikke engang kan give sig selv orgasme hverken med hånden eller med hjælpemidler. Onani er dog ofte den hurtigste og sikreste vej til orgasme.

 • Onaniprodukter
  Onaniprodukter findes i alle afskygninger og størrelser, så der er en god chance for at kunne finde et produkt som hjælper. På samme vis findes særligt kraftige vibratorer som er en god hjælp når følsomheden er meget nedsat. Vær dog opmærksom på at du samtidig vænner kroppen til at det skal være så kraftigt, og den bliver endnu mindre følsom. Det kan blive svært senere at gå tilbage. Brug derfor ikke en kraftigere vibrator end nødvendigt.
 • Erotiske film, blade og bøger
  Fantasien er vigtig for orgasmen. Nogle ramte får imidlertid sværere ved at bruge fantasien, så det kan blive nødvendigt at hjælpe den på vej ved hjælp af erotisk litteratur, fotos eller pornofilm.
 • Bækkenbundskugler
  Bækkenbundskugler kan hjælpe kvinder som har mistet følsomheden. De kan sidde i skeden mens kvinden og/eller hendes partner stimulerer klitoris.

Mulige årsager til manglende udløsning og/eller orgasme er skader i hjernen, nervesygdomme, problemer i urinvejene, depression, angst, stress, medicin, nedsat følsomhed, føleforstyrrelser og alder. Det kan også skyldes andre problemer i parforholdet såsom at man ikke længere tænder på den anden, at forholdet er blevet ulige, eller at der er frustrationer og konflikter i hverdagen.

Når du eller din partner kommer for tidligt

Der findes ikke rigtigt nogen tidsangivelse for hvad det vil sige at komme for tidligt eller få for hurtig udløsning. Det er i mange tilfælde en subjektiv oplevelse som til dels afhænger af om man selv og ens partner er tilfreds med hvor lang tid samlejet varer. Nogle får dog udløsning næsten før samlejet kommer i gang, og det er for tidligt. Lokalbedøvende midler kan i nogle tilfælde give ekstra tid.

 • Lokalbedøvende salve eller spray
  Det er muligt at forsinke mandens udløsning ved at nedsætte følsomheden med et lokalbedøvende middel. Søg efter lokalbedøvende salve, forsinkelsesspray, blivved-servietter og lignende. Brug kondom sammen med, så du ikke samtidig risikerer at bedøve din partners kønsorganer.
 • Kondomer med benzocain
  Bedøvende kondomer eller delay kondomer er udviklet til at forlænge akten.

Forsøg sammen med en læge at finde årsagen til at du selv eller din partner får tidlig udløsning. I mange tilfælde er der nemlig hjælp at få. Behandlingen kan være samtaleterapi, omlægning af medicin og fysiske øvelser afhængigt af årsagen.

Når du eller din partner ikke bliver våd af sig selv

Kvindekroppen er designet til selv at klare smørelsen når hun får lyst til sex. Denne funktion kan senere i livet gå i stykker i forbindelse med sygdom og overgangsalder, og samleje kan blive smertefuldt for kvinden. Årsagen til at kvinden ikke bliver våd, kan være psykologisk, kognitiv (når hun ikke kan få samlet tankerne), hormonel (på grund af skader i nervesystemet) og/eller medicinsk. Behandlingen kan blandt andet være østrogenbehandling i form af creme, ring eller stikpiller.

 • Fugtighedsbevarende midler
  Der er udviklet intimsalver/-cremer som giver fugt og beskytter slimhinderne. Dette kan også bruges under samleje.
 • Glidecreme
  Glidecreme gør det muligt at have sex selvom man ikke selv bliver våd.

BEMÆRK: Årsagen til at en kvinde ikke bliver våd i optakten til sex, under forspil eller under samlejet, kan være så enkel at kvinden ikke er ophidset. Hun har måske ikke lyst eller er bare ikke klar. Så hold lidt igen med glidecremen hvis du ikke er helt sikker på om du selv eller din partner har lyst til samlejet. Det kan unødvendigt give irritation og smerter. Derudover kan det selvfølgelig også påvirke en følelsesmæssigt hvis man flere gange har sex uden egentlig at have lyst – og altså derved forværre situationen.

Når du eller din partner oplever berøring anderledes

En hjerneskade kan nedsætte følelsen, så den ramte mærker og reagerer på berøring i mindre grad end før. Det kan også ske at berøring føles helt anderledes end før, hvilket mange oplever som ubehageligt. For nogle bliver berøring decideret smertefuldt.

Føleforstyrrelsen kan godt være isoleret til eksempelvis de lammede kropsdele. Hvis det sker, undgår din partner måske berøring – i det hele taget eller på bestemte steder. Føleforstyrrelser kan få den ramte til at føle sig anderledes. Måske begynder denne at tvivle på sig selv og sin egen måde at opfatte ting på.

 • Pumper og sugekopper til kvinder
  Pumper og sugekopper kan stimulere kvindens brystvorter og klitoris. De fås med eller uden vibration, med batterier eller manuel betjening.
 • Vibratorer
  En vibrator stimulerer erogene zoner, men kan bruges andre steder på kroppen til at udforske og lære sin krop og dennes reaktioner at kende igen.
 • Massagehandske
  Vandtæt handske med vibrator i hver finger.
 • Fjer, floggers m.m.
  I kategorierne fetish og blid bondage byder sexbutikkerne på mange redskaber i forskelligt materiale designet til at kilde og pirre huden. Prøv forskellige med forskellige materialer og tryk at finde ud af hvad der kan mærkes, og hvad der føles rart.
 • Ved hånden-redskaber
  Gå på opdagelse i hjemmet. Puder, tørklæder, forskellige slags stof, børster og meget andet kan bruges når du og din partner skal lære føleforstyrrelserne og kroppens nye reaktioner at kende.

Når du eller din partner har fysiske begrænsninger

Lammelser, spændinger, nedsat muskelstyrke og dårligere balance er almindelige følger af en hjerneskade. Det er følger som kan begrænse såvel onani som samleje.

 • Vibratorer, dildoer og pumper som kan betjenes med én eller ingen hænder
  Sexlegetøj har varianter med sugekopper, remme, fjernebetjening, batterier eller et design så de kan bruges uden hænder.
 • Holder til massageapparat
  Som hjælpemiddel findes en holder til wands som er betegnelsen for en type vibratorer som er store og kraftige.
 • Kondom til én hånd
  Søg efter Wingman kondomet. Kondomet kan sættes på med én hånd. Det kan også sættes på uden at røre den erigerede hvilket mange foretrækker hvis de skal have hjælp fra en plejeperson/personlig hjælper.
 • Sexmøbler
  Sexmøbler findes både i kategorien sexlegetøj og seksuelle hjælpemidler. Brug dem til at støtte, holde og aflaste. Søg efter sexpude, sexstol, sexgynge og lignende.
 • Tillægsseng
  Tillægssengen eller “den ekstra seng” er til mennesker som har en pleje- eller hospitalsseng derhjemme på grund af et handicap. En plejeseng inviterer med dens begrænsede plads ikke ligefrem til selskab og hygge. Den ekstra seng kan klikkes på plejesengen, så man får en dejligt stor indbydende seng. Tillægssengen produceres i flere bredder.

Når du eller din partner oplever smerte under samleje

Smerte i forbindelse med samleje og orgasme rammer hyppigst kvinder. Årsagen kan være spændinger, kramper, tørhed i skeden, sygdomme og skader i nervesystemet. Mulig behandling er udstrækning, bækkenbundsøvelser, ændringer i medicin og samtaleterapi.

 • Dilatorer
  Kvinder der oplever smerte under samleje, kan få dilatorer til langsomt at vænne skeden til penetration af penis eller dildo. Et dilatorsæt består af et antal dildolignende stave i forskellige størrelser begyndende med meget lille og tynd.
 • Painbuffer
  En painbuffer forhindrer at penis kan trænge dybt ind. Den kan tilpasses kvindens ønske og behov.
 • Glidecreme eller fugtighedsbevarende creme
  Tørhed i skeden forværrer smerten. Brug glidecreme eller intimgel.

Kvinder som oplever smerter i forbindelse med samleje, kan som alternativ til vaginalsex overveje analsex. Anus producerer ikke af sig selv tilstrækkeligt smørelse, så husk glidecremen.

Se desuden siden om Sexstillinger. Nogle sexstillinger egner sig bedre end andre for den der oplever smerte under samleje.

Når du eller din partner ikke kan holde koncentrationen

Efter en hjerneskade er det almindeligt at den ramte får svært ved at koncentrere sig og let bliver distraheret. Har man det sådan, gælder det selvfølgelig også i sengen.

 • Bind for øjnene
  Bind for øjnene skærper koncentrationen. Det er lige meget om du bruger et halstørklæde, spejdertørklæde eller en øjenmaske som allerede findes i hjemmet, eller om du køber et blindfold eller en maske i en sexbutik. Supplér eventuelt med ørepropper.
 • Brug musik/lyde
  Der findes musik og lyde udviklet til at holde fokus. Søg på nettet og i appbutikker.

Det hjælper også koncentrationen hvis du fjerner alle distraktioner – både dem omkring jer (fx rod eller et åbent vindue) og dem inde i hovedet (fx ting der skal huskes).

Det skal være trygt at sige stop hvis koncentrationen forsvinder. Aftal på forhånd hvad der skal ske hvis en af jer mister koncentrationen. Fortsætter I efter en pause? Ændrer I på stilling/fokus? Stopper den ene, mens den anden i stedet tilfredsstiller sig selv? Hav forståelse for at det kan være nødvendigt at stoppe, men hav omvendt også forståelse for at for den der er ophidset, er det at stoppe en frustration, en skuffelse og potentielt et slag mod selvværdet.

Du eller din partner er inkontinent

Inkontinens rammer generelt flest kvinder, men efter en hjerneskade oplever mange mænd også problemet. Der er gode muligheder for behandling og bedring, så få undersøgt årsagen ved et besøg hos lægen. Behandlingen kan være træning, medicin eller omlægning af medicin eller operation. Derudover findes mange hjælpemidler.

 • Latexlagen/sexlagen
  Latexlagner fås med og uden kanter og beskytter sengen mod uheld når den ene lider af inkontinens.
 • Analprop
  Prop til endetarmen. Kan sidde i op til 12 timer.

Sørg også for at tømme blæren og/eller tarmen inden sex, og find ud af hvilke stillinger som presser mindst på tarm og blære.

Hvad er onaniprodukter?

Onaniprodukter er en fælles betegnelse for vibratorer, dildoer, pumper og sugekopper, vagina- og numseattrapper og analstimulatorer. De  findes i snart sagt alle former, farver og materialer. Nogle er lavet så naturtro som muligt, andre så diskrete som muligt. Onaniprodukter kan både bruges alene og i fælles leg.

Hvad er ved hånden-redskaber?

Ved hånden-redskaber er en betegnelse for alle hjemmets almindelige genstande som kan bruges i sexlivet. Puder, duftlys, aromaterapiolier, blomster, forskellige slags stof, lamper med farver, børster og meget andet kan altsammen tages i brug når I vil udforske jer selv og hinanden, pirre sanserne, lære føleforstyrrelserne og kroppens nye reaktioner at kende og har brug for støtte i de forskellige stillinger. Bemærk dog at alle de ting I finder i skabe og skuffer derhjemme, kun må bruges uden på kroppen. Til indføring vaginalt eller analt er det vigtigt at I kun bruger legetøj og hjælpemidler som er fremstillet til formålet.

Links til køb af og viden om sexlegetøj og -hjælpemidler

Hjælpemiddelbasen
Socialstyrelsens database over hjælpemidler i livet med et handicap

Else O Shop
Webshop drevet af sygeplejerske og sexolog med speciale i sygdom og seksualitet.

HJMKshop v. Helle Koldsø
Webshop drevet af hjælpemiddelkonsulent Helle Koldsø

Sinful.dk
Online sexshop med god vejledning i forhold til sygdom og handicap

Eroti.dk
Test, anmeldelser og guides til erotiske hjælpemidler

Den ekstra seng
Hjemmeside for tillægssengen v. Tor Martin

SEXSTILLINGER

Vælg sexstilling ud fra dens fordele og ulemper