En hjerneskade kan give følger
som betyder at ikke
alle sexstillinger er mulige

Sexstillinger som fungerer efter en hjerneskade

At vælge de “rigtige” stillinger kan gøre en stor forskel for sexlivet efter en hjerneskade. Tænk over hvordan hjerneskaden påvirker dig selv og din partner fysisk og følelsesmæssigt, og find så inspiration i illustrationerne her på siden.

Valg af sexstilling

Det kan mindske nogle af problemerne i sexlivet at finde ud af hvilke sexstillinger som fungerer bedst i forhold til den aktuelle situation. Det gør du bedst ved at få gjort klart hvad den aktuelle situation faktisk er, altså hvilke problemstillinger som gør nogle stillinger svære, umulige eller ubehagelige.

Eksempler på problemer som kan afhjælpes eller mindskes med valg af sexstilling

Lammelser, nedsat styrke, balance, bevægelse og/eller smidighed

Lammelser og nedsat styrke, balance og bevægelighed kan gøre alle stillinger på siden besværlige. Det bliver generelt sværere at være den aktive og styrende part. Der er dog stillinger som giver den ramte en del kontrol blandt andet med hvor dybt og hvor hårdt penis kan komme ind. Ligger den ramte på den dårlige side, kan personen ikke flytte sig og har måske svært ved at holde balancen. Ligger den ramte på den gode side, kan personen ikke røre sin partner. I kan med fordel vælge en stilling hvor den ramte ligger på ryggen eller kan sidde med støtte. I nogle stillinger kan den raske holde den ramte fast og derved holde balancen for begge.

Smerte i forbindelse med samleje

Mange mennesker, særligt kvinder, oplever smerte under samleje, og det gør nogle sexstillinger ubehagelige. Smerten kan mindskes ved at undgå nogle stillinger, men naturligvis også ved omtanke og forsigtighed fra partnerens side. Tal med lægen hvis du oplever smerter i forbindelse med samleje, da der kan være flere årsager, herunder en sexsygdom, skedekrampe, ardannelse, medicinske bivirkninger eller manglende ophidselse. Til kvinder findes dilatorsæt som kan bruges til at træne og tilvænne skeden. Sættet består af dilatorer, en slags særlige dildoer, i forskellige størrelser begyndende ved meget små og tynde.

Problemer med at få og holde rejsning

Har den mandlige partner problemer med at få og holde rejsning, er det en god ide at vælge stillinger hvor der dels er gode mulighed for at føre penis ind i skeden, dels lille risiko for at penis falder ud under samleje. Tænk også over hvad der hjælper med at holde rejsningen. Nogle har brug for at være aktive, nogle for at være passive. For de som mister rejsning hvis fokusset ryger,  er det ekstra vigtigt at der ikke er distraktioner. Årsagen kan være både fysisk, følelsesmæssig, kognitiv og medicinsk. Tal derfor med lægen om problemet. Måske er der hjælp at få. Overvej også erektionshjælpemidler som penispumpe, penisring m.m.

Orgasmen lader vente på sig

Årsagerne til manglende orgasme kan være både følelsesmæssige og fysiske, eksempelvis nedsat følsomhed eller føleforstyrrelser, og en følge af medicin. Nogle stillinger stimulerer mere end andre. Det er desuden en fordel at vælge stillinger hvor armene er fri til at røre og stimulere klitoris og andre erogene zoner under samlejet. Også vibratorer og andet sexlegetøj kan hjælpe. Den sikreste vej til orgasme er for mange mennesker onani, så overvej om det er vigtigt for jer at begge opnår orgasme når I har sex sammen. Intimiteten mellem jer afhænger ikke af en udløsning.

Kan ikke lide intimitet

Både den ramte og den pårørende opleve at det er svært at være intim med sin partner. Det er ikke længere rart at se hinanden dybt i øjnene, lade den anden betragte og røre ens krop eller kysse inderligt. Årsagen er ofte følelsesmæssig, eksempelvis lavt selvværd, negative følelser for den anden eller skam over sin seksualitet eller sin krop. Vælg en stilling hvor I ikke har ansigtet mod hinanden, som skjuler det du eller din partner ønsker skjult, eller som forhindrer berøring på bestemte steder af kroppen.

Inspiration til valg og snak om sexstillinger

Illustrationerne herover viser en række grundlæggende sexstillinger og nogle af deres varianter. De forskellige stillinger kan udføres liggende, siddende, stående eller knælende, indendørs og udendørs, på jorden, på gulvet, i en seng, over et bord eller i en stol. I kan selv tilpasse, justere og støtte stillingerne, så de passer til jer. I kan desuden supplere med sexlegetøj eller -hjælpemidler.

Find stillinger som matcher jeres individuelle problemstillinger. Tal om hvad I kunne tænke jer og måske hvorfor. Hvis den ramte har afasi, er det en god ide at se på tegningerne sammen og lade den ramte pege på ønskede sexstillinger.

Sexstillinger: Mand og kvinde i missionærstilling
Sexstillinger: Kvinden på ryggen, manden lidt på siden.
Sexstillinger: Kvinden på ryggen, manden på knæ foran hende
Sexstillinger: Kvinde ligger på ryggen på bord eller høj seng. Mand står.
Sexstillinger: Manden ligger på ryggen. Kvinden sidder overskrævs på ham.
Sexstillinger: Manden ligger på ryggen, kvinden sidder overskrævs med ansigtet den modsatte vej.
Sexstillinger: Manden ligger på ryggen med ben ud over kanten, kvinden sidder overskrævs, ansigtet den anden vej og fødderne i gulvet.
Sexstillinger: Mand sidder på sengekanten, kvinde ovenpå ham.
Sexstillinger: Mand og kvinde på siden med ansigterne mod hinanden.
Sexstillinger: Bagfra i ske-stilling
Sexstillinger: Bagfra med ansigterne i hver sin ende
Sexstillinger: Parret er vendt mod hinanden men har ansigterne i hver sin ende
Sexstillinger: Mand tager kvinde bagfra i liggende stilling
Sexstillinger: Mand tager kvinde bagfra doggystyle
Sexstillinger: Mand tager kvinde bagfra. Hun ligger ind over et bord.
Sexstillinger: Mand i kørestol tager kvinde bagfra. Hun støtter sig ved et bord.
Sexstillinger: mand og kvinde udfører gensidig oralsex i en 69'er
Sexstillinger: mand i kørestol slikker kvinde som ligger på et bord
Sexstillinger: mand sidder på gulvet og slikker stående kvinde

Lad jer inspirere, men gør stillingerne til jeres egne

Prøv jer frem, men sørg for at tale om hvordan I har det hvis samlejet ikke fungerede med den stilling I havde valgt. Lægger I stillingen helt på hylden, eller siger I: “Pyt, vi prøver den igen en anden gang, men næste gang gør vi det som vi ved virker”? Det er vigtigt at I hjælper hinanden, så et mislykket samleje ikke bliver et nederlag som forhindrer jer i at prøve igen.

Illustrationerne viser et heteroseksuelt par med en mand og en kvinde, men de forskellige sexstillinger kan naturligvis tilpasses sex mellem to personer af samme køn eller sex mellem flere personer end to.

Husk at din og din eventuelle partners situation kan ændre sig, eksempelvis i takt med at muskler bliver trænet op, og I hver især får det bedre med situationen. Vend derfor tilbage til stillingerne engang imellem, og snak med hinanden om I har fået lyst og/eller mod til at prøve andre stillinger eller varianter – eller omvendt, om omstændighederne betyder at I må droppe en stilling I ellers har været glade for.

I bogen “Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker” kan du læse endnu mere om sexstillingernes fordele og ulemper og få mere viden og flere metoder til at reparere på et ødelagt kærligheds- og sexliv. Illustrationerne her på siden er fra samme bog.