At overleve julen med en hjerneskade

Julen er måske nok hjerternes fest, men IKKE hjernernes. Mange mennesker med en erhvervet hjerneskade har det nemlig særligt svært i julen (og ved andre højtider). De nødvendige rutiner afbrydes, og samvær med flere mennesker, mere planlægning og flere gøremål end sædvanligt sender hjernen på overarbejde. Nogle deltager i samværet, men betaler prisen med udmattelse. Andre takker nej – men risiko for at blive misforstået af deres nærmeste og i værste fald socialt isoleret.

Selv for de største jule-elskere iblandt os kan højtiden desværre være en påmindelse om skadens begrænsninger! For har man en hjerneskade, er julen også dilemmaernes tid. Man kan synes at det er både den dejligste tid og den sværeste tid. Man kan glæde sig til at se sine nærmeste og samtidig frygte at være sammen med dem og at komme til at skuffe dem.

Alle som skal fejre julen sammen med et menneske med en hjerneskade kan hjælpe med at gøre det til en god oplevelse. Nogle enkelte almengyldige gode råd er:

  • Sørg for at overholde de planer og aftaler I sammen har lavet.
  • Hav et sted hvor den ramte kan trække sig tilbage og hvile lidt.
  • Undgå at tale i munden på hinanden, spille høj musik eller have blinkende lys (eller andre ting som stiller store krav til sanserne).
  • Og måske allervigtigst: – Støt personen med en hjerneskade. Vis at det er okay at tage time outs, have brug for lidt længere tid til at formulere sig, bede om at få noget gentaget, køre tidligere hjem mv.

Pas på hjernen – og hinanden – i julen

Hjerneskadeforeningens webinar NU HAR VI ALTSÅ JUL IGEN fra november 2016.

Hjerneskadeforeningens bloggere om julens glæder og strabadser

Blogindlæg om jul med hjerneskade