Fakta om TBE
Hvad er TBE?
TBE er en virus som kan forårsage betændelse i hjernen.
TBE er en forkortelse af Tick Borne Encephalitis, altså en hjernebetændelse hvor virus er overført fra flåt til menneske.
Hvordan smitter TBE?
TBE smitter gennem flåtbid. Når en flåt med TBE-virus bider sig fast, kan virus overføres til blodet.
Hvad er symptomerne på TBE?
De typiske symptomer på TBE er feber, hovedpine, kvalme, opkast, træthed og svimmelhed. Normalt begynder symptomerne cirka to uger efter smitten. På samme tidspunkt begynder den smittede at udvikle antistoffer.
Omkring en ud af tre TBE-patienter oplever vedvarende symptomer som hovedpine, hukommelses- og koncentrationsbesvær og motoriske problemer, hvilket påvirker livskvaliteten.
Hvordan behandles TBE?
Der findes ingen medicin som kan behandle TBE-virus. Behandling er derfor udelukkende behandling af symptomerne med henblik på at forhindre eller forebygge alvorlig skade.
TBE er alvorligt. Omkring en tredjedel af de patienter som får hjernebetændelse som følge af TBE, vil få senfølger der går ud over livskvaliteten. Ved hjernebetændelse er det vigtigt at blive indlagt. Man skal derfor altid kontakte en læge hvis man udviser symptomer på hjernebetændelse
Kan man kurere TBE?
Der findes ingen kur som kan helbrede TBE men det er muligt at blive vaccineret mod TBE.
Har man været smittet med TBE, har man udviklet antistoffer, så man ikke kan blive smittet igen.
Hvor i Danmark findes TBE-virus?
De mest kendte TBE-risikoområder i Danmark er på Bornholm og i Tisvilde Hegn og omegn. De senere år er desuden set tilfælde af TBE hos patienter fra flere nye områder i Nordsjælland og senest Sydsjælland.
Hos Statens Seruminstitut vurderes det at der kan være TBE i et område hvis mere end to personer er blevet smittet i samme område inden for en 3-årig periode. Sådan et område kaldes også et endemisk område.
Hvor mange får TBE?
I Danmark er risikoen for at blive smittet med TBE meget lille. Væsentligt lavere end eksempelvis i vores nabolande Norge og Sverige.
Statens Serum Institut estimerer at der årligt indlægges 12-25 personer i hele Danmark, hvoraf cirka halvdelen formodes smittet i udlandet, primært Sydsverige.
I 2023 blev indlagt 12 personer med TBE-virus, som man formodede var blevet smittet i Danmark.
Kan man blive vaccineret for TBE?
I Danmark kan man blive vaccineret mod TBE. Risikoen for smitte er dog meget lav for de fleste mennesker, hvorfor vaccinen ikke anbefales generelt.
Statens Serum Institut vurderer at TBE-vaccination især kan overvejes til personer der færdes i skov og krat i TBE-risikoområderne i perioden maj-oktober. Det kan være fastboende, personer med sommerhus, jægere, svampesamlere og andre som opholder sig i naturen i risikoområderne i perioden maj-oktober.
TBE-vaccinen bør også overvejes hvis man eksempelvis skal holde sommerferie i det sydsvenske højrisikoområde.
Kilde: Hjärnskadeforebundet Hjärnkraft. Informationssiden om TBE er udviklet i samarbejde med Hjärnkraft og med økonomisk støtte fra Pfizer Danmark.
Senest opdateret: maj 2024