INDHOLD: Kenneth Kinastowski fik meningitis, men ingen information om mulige skader på hjernen. Han fortæller her om hvordan han selv måtte råbe op for at få en forklaring.
Hyppigt stillede spørgsmål om meningitis
Hvad er meningitis?
Meningitis er en infektion (betændelse) i hjernehinderne og altså det samme som hjernehindebetændelse. Det er en infektion i de hinder som beskytter hjernen og rygmarven. Infektionen kan opstå på grund af blandt andet virus, bakterier og svampeinfektion.
Hvorfor får man meningitis?
De fleste tilfælde skyldes enten virus eller bakterier.
Virus som årsag
Meningitis som skyldes virus, er den mest almindelige form. Det er en ubehagelig sygdom at have. Dog er den er sjældent farlig, og de fleste ramte bliver raske af sig selv. Der er dog en mindre risiko for at sygdommen kan give en livstruende og behandlingskrævende blodforgiftning.
Bakterier som årsag
Meningitis som skyldes bakterier er langt mere alvorlig end den virale form. Flere forskellige bakterier kan give bakteriel meningitis, men oftest skyldes sygdommen enten pneumokbakterier eller meningokokbakterier. Det er bakterieformer som er almindeligt forekommende og normalt ikke gør skade. Mange af os bærer således bakterierne i os uden at blive syge. Men er man meget uheldig, trænger bakterierne ind i blodbanerne hvor de bliver transporteret rundt i kroppen og kan risikere at inficere hjernehinder og cerebrospinalvæske. Sker det, kan infektionen udvikle sig eksplosivt. Det vil sige at den der er smittet, kan blive livstruende syg, gå i koma eller dø i løbet af få timer hvis personen ikke behandles.
Hvem kan få meningitis?
Alle kan få sygdommen, men den er sjælden, og den rammer oftest børn og unge. Der kan dog være situationer hvor man er mere udsat for infektionen, for eksempel hvis man har en shunt eller af anden årsag er opereret i hjernen.
Smitter meningitis?
Kun den form der skyldes meningokokbakterier, kan smitte andre, men smittefaren er ikke ret stor. Grunden til at man typisk oplyser og advarer om tilfælde af meningitis og sætter mennesker som er tæt på den ramte, i behandling, er fordi sygdommen kan være så alvorlig og udvikle sig så hurtigt – ikke fordi den let spreder sig.
Anbefalet litteratur:
“Blink” af Rikke Schmidt Kjærgaard
INDHOLD: Hanne Vitcetz Smidt fik meningitis og en blodprop i hjernen. I klippet fortæller Hanne om sin hjerneskade og hvilke følger skaden har givet.