Da hjernen gik i stykker, hvem er jeg nu?

Hej til alle jer, der læser med. Dette er mit første indlæg, hvor jeg vil fortæller min historie.

Jeg hedder Pernille, er 24 år og bor til dagligt med min mand Tobias, som jeg har været sammen med i 11 år, vi er lige blevet gift i september 2017. Min hverdage går med at finde ud af hvem jeg er nu, og prøve at komme igennem et sygeplejestudie, som jeg var i gang med inden ulykken. Jeg vil løbende skrive indlæg om min hverdag og de op/nedture, som der er ved det nye liv jeg nu skal til at forme.

Jeg fik min skade i maj 2016, da jeg sammen med mine forældre var på en træningstur i Sverige, hvor vi skulle cykle en masse kilometer, kæmpe os op af mange stejle bakker, da vi senere denne sommer skulle til et cykelløb i Italien, hvor vi skulle forcere 9 bjerge og 138 km på en dag. På denne tur til Sverige ændrede mit liv sig meget drastisk, for min cykel og jeg blev åbenbart meget uenige om, hvordan man kører ned af bakke. På vej ned er jeg muligvis blevet dårlig og cyklen fik frit løb. Jeg styrtede med ca. 60-70 km/t og mistede bevidstheden. Cykeleventyret var slut inden det overhovedet var begyndt.

Min hyggelige tur til Sverige, resulterede i: Kraniebrud, to små blødninger i hjernen, lille fraktur i ansigtet og en masse hudafskrabninger. Mit hospitalsforløb har været ret kort for mit vedkommende da de første 14 dage er helt sort og den resterende tid kan jeg kun delvist huske.

Efter hospitalsindlæggelsen har resten af 2016 stået på genoptræning og rehabilitering med hjælp fra Allerød kommune og hjerneskadecenteret BOMI.  Jeg var lidt uforstående over hvorfor BOMI skulle komme og hvem de var. I min verden var de sikkert nogle fra det lokale plejecenter, som havde fået et lille fint kursus, som de nu viftede i hovedet på alle dem som de mødte på deres vej. Det første møde med BOMI-damerne gik godt, jeg blev meget klogere på hvem de var og hvad deres opgaver gik ud på, og at de ikke kom fra det lokale plejecenter. Jeg fik 3 søde damer, som på skift ville komme 2 timer mandag til fredag. De næste mange måneder gik med at prøve at komme ud af sengen, afsted til genoptræning og lave små daglige opgaver med BOMI-damerne. Jeg prøvede meget i starten at forklare dem, at jeg synes deres tid ville være bedre tjent et andet sted, hvor folk faktisk fejlede noget/ var kommet til skade, men uanset hvordan jeg argumenterede min sag kom alligevel tilbage.

Hver dag er en påmindelse om, at der er sket noget, som gør at jeg ikke kan fungerer som jeg plejer. Jeg har i starten haft meget svært ved at acceptere de nye vilkår som jeg skulle indfinde mig med, i forhold til hvil, planlægning og generel livet fremadrettet. I den første lange periode, efter udskrivelsen fra hospitalet levede jeg i en verden af benægtelse, ufoståenhed og manglende situationsfornemmelse. Hver gang jeg skal foretage mig noget, som før var helt basalt, koster det massivt hvil bagefter, hvilket er uoverskueligt og frustrerende.

Tiden gennem rehabiliteringsforløbet er noget af det hårdeste jeg har prøvet. Alle ens nærmeste pårørende er kede af det og bekymret, venners liv går videre med den fart det altid har gjort, selvom de samtidig prøver at støtte så meget som de nu kan. Imens står ens eget liv på standby, og alle ens drømme og fremtidsudsigter skal op til revurdering.

Inden ulykken var jeg i gang med at læse til sygeplejerske, og arbejdede på et plejecenter, når tiden var til det. I februar 2017 fik jeg kæmpet mig tilbage til studiet, jeg var sikker på at det ville blive ligesom før, og var døv i forhold til al vejledning og råd omkring hvil og de hensyn jeg skulle tage. Jeg blev meget klogere. Det er vildt hårdt at komme tilbage til en masse læsning, undervisning og gruppearbejde. Jeg kæmper dagligt med hjerneskade træthed, hovedpine, manglende koncentration og dårligere hukommelse.

Jeg har talt med skolen om skånehensyn, men da hvert semester ikke er delt op i individuelle fag, men kun i et samlet er det svært at ændre på. Jeg prøver at møde på skolen så meget energiniveauet tillader det, og får hjælp fra familie og venner med de daglige gøremål. Nu er jeg næsten igennem to semester efter ulykken, og det er heldigvis gået godt, dog kunne jeg også komme og gå som det passer mig, nu skal jeg snart i klinik hvor kravet er minimum 30 timers undervisning. Det bliver en massiv prøvelse for mig og er afgørende for om jeg kan forsætte med min uddannelse.

Alt dette vil jeg selvfølgelig prøve at dele med dem der er interesseret i at følge med.