Råd til dig selv fra fremtiden

Vi spurgte vores Facebookfølgere – både ramte og pårørende – hvilket råd de ville give sig selv hvis de kunne rejse tilbage til begyndelsen. Herunder opsummerer vi de vigtige råd, men du kan også vælge at klikke på opslaget og læse alle svarene.

Væbn dig med tålmodighed

Hav tålmodighed, for det her kommer til at tage lang tid. Tag et skridt ad gangen, men gør dig bevidst om og forsøg at acceptere at forløbet bliver langt.

Accepter det du ikke kan ændre på

Al sandsynlig taler for at tingene aldrig bliver som før. Og at det nu er dig der er  tovholder på hele forløbet. Accepten kan være rigtig svær at finde, men situationen bliver bedre, når du accepterer det du ikke kan ændre på. Det er helt sikkert.

Stil krav til personalet

Lige nu er personalet de eneste som kan give dig bare nogenlunde svar på hvad der skal ske. Forlang svar på dine spørgsmål, og forlang uddybninger. Forlang også planer for hvad der skal ske.

Bed om hjælp

Bed om hjælp fra familie og venner, men sørg også for at tage imod den hjælp de giver. Du kan IKKE klare det hele selv. Vær så konkret som muligt. Fortæl hvad du gerne vil have de gør.

Kæmp det bedste du har lært

Kæmp for behandling, for genoptræning og for den hjælp som den ramte, familien og du selv har brug for.

Tag handling

Vent ikke og ser om der sker noget. For eksempel ved hverken egen læge eller kommune noget om at den ramte er indlagt, hvis de ikke har fået det at vide. Ingen skal forhindre dig i at kontakte dem selv så du er sikker på at de er klar til den ramte bliver udskrevet. Kontakt kommunen, lægen, arbejdspladsen, A-kassen, fagforeningen og forsikrings- og pensionsselskaber.

Vær indstillet på at samarbejde

Du kommer til at møde mange fagpersoner fra en masse fagområder. Samarbejd så godt du overhovedet kan – også når du næsten ikke kan holde ud. Et godt samarbejde med fagpersonerne betyder alverden for det forløb I som familie skal igennem.

Hold din omverden orienteret

Du behøver ikke selv sidde og ringe eller skrive til alle. Find for eksempel en enkelt person som du har kontakt med, og aftal at denne give informationerne videre til de personer du har brug for er opdaterede.

Tro på dig selv

Hav tillid til at du er den der kender den ramte bedst, og at den viden er vigtig. Råb op hvis noget føles helt forkert.

Tilgiv dig selv – og den ramte

Tilgiv dig selv for alt det som gik forud for skaden. Tilgiv dig selv for dine tanker og følelser. Tilgiv også den ramte for at være syg nu og hjerneskadet i fremtiden. Det er ikke nogens skyld.

Hav tillid til fremtiden

Tro på at det bliver bedre!

Vis omsorg for den ramte

Vis omsorg og respekt, uanset hvor medtaget hjernen er. Følgerne efter en hjerneskade kan være hårde at blive konfronteret med. Du kan miste tålmodigheden og føle irritation og vrede. Men den ramte kan ikke gøre for det. Desuden er det for tidligt at sige med sikkerhed hvor store og varige skaderne ender med at være.

Vis omsorg for dig selv

Som primær pårørende er der mange som har brug for dig. Både for deres og for din egen skyld skal du huske at du også skal så godt som muligt igennem den her situation. Det er på ingen måde nemt, men det er nødvendigt. Begynd med at trække vejret og få taget nogle små pauser. Brug tid alene, men brug også tid sammen med personer som kan give et afbræk. Personer som du ved du har godt af at være sammen med lige nu. Husk at det er ok at grine og lave sjov selvom den ramte ikke kan være en del af det. Du er ikke et dårligt menneske fordi du griner mens din partner, dit barn, din forælder eller en anden som står dig nær, er syg.

Aflast dig selv

Fjern opgaver. Ikke alting behøver at blive gjort fordi du plejer det. Fjern de opgaver som ikke er nødvendige, og uddeleger opgaver til dit netværk. Sandsynligvis vil personerne omkring dig gerne hjælpe, men de ved ikke hvordan. Lad dem overtage nogle af de praktiske ting. Det er nemt at bede en anden om at slå dit græs eller køre dit barn til svømning – og det er en nem og konkret opgave at sige ja til.

Vær åben for forandringen

Den ramte vil sandsynligvis forandre sig. Måske er det ikke tydeligt endnu hvordan, og måske går der lang tid før nogen af jer forstår det. Vær indstillet på at du skal lære en ny person at kende, men også på at der kan gå tid før personen begynder at lære sig selv at kende. Den ramte vil få nemmere ved at forstå og acceptere sit nye jeg hvis du er åben for forandringen og kan støtte din kære i at han eller hun stadig er en person du elsker.

Informer dine omgivelser

Videoklippets indholdINDHOLD: Karin Mørch beskriver i klippet hvorfor det er vigtigt at man som pårørende til en hjerneskadet giver sig tid til at orientere sin familie, sit netværk og andre personer der er i kontakt med den ramte.

Den dårlige samvittighed

Videoklippets indholdINDHOLD: Unge pårørende fortæller om den dårlige samvittighed over ikke at være til stede på sygehuset hele tiden da deres far eller mor var indlagt.

Køb Håndbog for pårørende

Besøg også disse sider …

Uvisheden og de svære valg

Uvisheden er svær at bære, og der er svære valg at træffe. Læs om hvordan du kommer igennem den svære tid.

Når skaden sker

På et splitsekund tager livet en drejning hvorfra der ikke er nogen vej tilbage. Hvordan håndterer du at stå som tilskuer?

Førstehjælpskassen

At være pårørende til et menneske med en hjerneskade er en overvældende opgave. Find gode råd til at passe på dig selv.