Jeg er min værste fjende


Jeg ser livet som en lang vej, med mange sideveje.
Sidevejene er beslutninger som man selv tager,
eller som bliver taget for én.

Jeg er min værste fjende

Det er jo efterhånden ikke nogen hemmelighed, at jeg er blevet en kvinde med mange følelser; det har jeg nok altid været, men efter min skade – er alting blevet forstærket. Det kan i andres øjne, godt virke som en form for superkraft, men tro mig; når man stormer ud fra en børnefødselsdag med tårer piskende ned ad kinderne eller bliver så sur midt i et skænderi at du smadre en glasdør, så kan vi alle godt blive enige om, at det ikke er helt optimalt. Følelser føles stærkere og tanker føles mere flygtige. 

Jeg har været igennem alle mine sorgfaser

efter skaden skete og i lang tid nu, har jeg kæmpet for at finde en form for accept. Men hvordan acceptere man, at man skal sove til middag (mindst 3 gange om dagen) for at kunne fungere. Og så ”fungerer” jeg endda kun det kvarte af tiden! Det er op ad bakke. 

På mine gode dage er det ikke noget problem at lave mine kognitive øvelser, smile og passe mine ”tankepauser”. Der kan jeg sågar være faktisk lettere optimistisk og fortælle mig selv, at det kunne have gået værre og at jeg skal være taknemmelig for de gode dage jeg har. På de dårlige dage… Puha.. Der virker tingene bare utrolig håbløse. Jeg bruger meget energi (på disse dage), på at banke mig selv i hovedet. Hvorfor er jeg ikke en bedre mor? Hvorfor føles mit hoved altid som om jeg burde være 80+ år? Hvorfor skete det her for mig? Jeg bliver bitter og led indeni, for det siger jo sig selv, at jeg ikke ønsker alt det her for nogen, uanset alder. 

Jeg ser livet som en lang vej, med mange sideveje.

Sidevejene er beslutninger som man selv tager, eller som bliver taget for én. Jeg har fået 3 børn, de er sideveje som jeg selv har besluttet, heldigvis. Jeg lod være med at tage stoffer til den frisindede fest jeg var til i 2008, det var også en sidevej/en beslutning, igen heldigvis. Men alle de her beslutninger, har jo gjort mig til den jeg er i dag. Så er der de sideveje man ikke selv kan bestemme, deriblandt mine sygdomme. På den her lange vej, er der også rastepladser; det er her man stopper op og reflektere over vejen og dens sideveje. Problemet, med en senhjerneskade, er bare det, at det føltes tit som om det er en anden der kører bilen – og den person har tydeligvis drukket! Det, jeg forsøger at sige er, at nogle gange føles det som om jeg bare er passagerer i min egen bil, på min egen vej. Og hvem ville ikke blive en smule bitter over det i ny og næ?

Nu tænker du måske,

så tag ansvar for din egen lykke og dit eget liv” og svaret til det er ganske simpelt, ”hvordan”?. Med et samfund, der forventer pandekager hver søndag og velbalanceret, energisk, kreativ og lattermild hygge med børnene. Med en stat, der forventer jobfleksibilitet, stabil og veludført arbejdskraft; og med familie og venner, der forventer det samme af én som før man fik sin skade. Jeg kæmper med næb og klør, forsøger at mase mig selv over på førersædet; men på en dårlig dag, kan jeg kun tænke tanken ”hvorfor mig!?”. Jeg forbander den dag jeg fik en hjerneskade, mens jeg på samme tidspunkt takker samtlige guder for, at jeg lever. Det kan man da kalde at være ambivalent.  Mens jeg skriver alle disse ting, kan jeg høre min neuro-undervisers stemme i baghovedet ”hvem er det egentlig der stiller flest krav i/om dit liv?”. Jeg ved det godt Louise, det er jo mig. 

Jeg er i bund og grund min værste fjende,

for mine krav er sky-høje; selvom jeg ikke kræver så meget. Jeg ville bare så gerne kunne stå op om morgenen og have energi til at have en fuldstændig ”normal” hverdag. Måske være ved at studere til lærer eller noget helt andet. Være en aktiv og grinende mor og partner. Have gode venner jeg gik på café med. Og måske endelig have energien til at køre den drukkenbolt på passagersædet hjem.. 

Husk du er ikke alene

De allerbedste hilsner

Ditte Sommer

STRATEGIER

Den ulidelige træthed

KATEGORI

Træthed

FORENINGEN

Bliv medlem