Samarbejde med fagpersoner
I tiden efter hjerneskaden og måske i mange år frem kommer du til at møde rigtig mange forskellige fagpersoner fra mange fagområder. Vi anbefaler at du er tydelig i forhold til dine ønsker og behov.
Gør alt hvad du kan for at få og opretholde et godt samarbejde. Det betyder ikke at du skal finde dig i alt. Oplever du urimeligheder, uretmæssigheder eller endda ulovligheder, skal du selvfølgelig sige fra og/eller klage. Men det betyder at du skal gøre dit for at holde en god tone og respekt. Og du skal gøre dit for at give de informationer som er vigtige, og sige tydeligt til eller fra i kontakten.
KLIPPETS INDHOLD: Socialrådgiver Nina Munch giver en introduktion til mødet med kommunen.
Værd at vide om kommunen
Mange af os har aldrig tidligere været i kontakt med kommunens sagsbehandlere den dag lynet slår ned. Det kan derfor virke uoverskueligt at finde ud af hvilke muligheder man har for at få hjælp, og hvad kommunen har pligt til at gøre. Herunder er en generel introduktion til kommunen.
Kommunen har vejledningspligt
Din kommune har pligt til at vejlede dig om hvordan du får hjælp, og hvilke rettigheder du har. Det gælder både hvis du ringer til dem, og hvis du møder op på borgerservice. Råd og vejledning er en social ydelse. Du kan klage hvis du ikke får det.
Ansøgning om hjælp kan være både mundtlig og skriftlig
Du kan søge om hjælp og støtte både mundtligt og skriftligt. Det betyder at du i princippet søger om hjælp når du siger til en sagsbehandler at du ønsker hjælp. Denne skal betragte det som en ansøgning og behandle det som en sådan. Det er dog en god ide at sende en skriftlig ansøgning så kommunen ikke kan være i tvivl om at søger, og hvad du søger om. Bed kommunen om en kvittering for din ansøgning.
Tildeling af økonomisk støtte gælder fra ansøgningsdatoen
Får du tildelt økonomisk støtte, gælder det fra den dag du har søgt, uanset hvor længe kommunen har været om at behandle din ansøgning.
Få alt på skrift
Selvom du oplever et godt samarbejde med din kommune, anbefaler vi alligevel at du beder om at få alting på skrift. Hvad har I aftalt? Hvad har du søgt om? Hvad blev der sagt til mødet? Hvornår kan du forvente en afgørelse? …
Du har ret til et møde med en sagsbehandler
Du har altid ret til at bede om et møde med en sagsbehandler så du kan fremlægge din sag.
Kommunen har tavshedspligt
Kommunen må ikke videregive oplysning om dig, uden at du først har givet tilladelse til dette.
Andre spørgsmål og svar
Måske du søger …
Behandling, genoptræning og rehabilitering
Genoptræningsplaner, midlertidigt botilbud, hjerneskadecenter, vederlagsfri fysioterapi. Hvad er mulighederne?
Læs mere >
Beskæftigelse, uddannelse og forsørgelse
Sygedagpenge, ressourceforløb, kontanthjælp, fleksjob – hvordan finder du hoved og hale i det hele?
Læs mere >