Hjælp og støtte i hverdagen
Din hjerneskade kan være skyld i at du ikke længere har de samme fysiske eller psykiske færdigheder som tidligere. Hjælpemidler kan gøre dig i stand til alligevel at løse mange opgaver selv. Andre ting skal du have hjælp til for at du kan leve dit liv – og for at din familie fungerer. Din kommune har forskellige tilbud.
Bemærk
De fleste kommuner lægger vægt på at give hjælp til selvhjælp så du kan komme til at leve et så normalt og selvstændigt liv som muligt efter din hjerneskade. Mange kommuner har tiltag eller projekter hvor pleje- og træningspersonale arbejder med særligt fokus på at du skal lære at klare de fleste ting i din hverdag selvstændigt. Det er en god ide at tænke over på hvilke områder det betyder mest for dig at kunne blive uafhængig af hjælp, og tale med personalet om det. Mange kommuner vil gerne sætte mål og arbejde hen imod dem sammen med dig.
Webinar: Hjælp til at søge hjælp
Klippets indhold: Webinar om hvordan man kan få hjælp til at søge om hjælpemidler eller hjælpeordninger og til at klage over afgørelser.
Boligtilbud- og ændringer
Følger efter en hjerneskade kan medføre at der enten skal foretages ændringer i din bolig, eller at du skal flytte til en anden bolig.
Q&A: Hvordan finder man alternativ bolig til plejehjem?
Klippets indhold: Socialrådgiver Nina Munch svarer på spørgsmålet om hvordan man finder en egnet bolig hvis man synes den der er ramt, er for ung til at flytte på plejehjem som kommunen tilbyder.
Hjælpemidler
Du kan søge din kommune hvis du har brug for hjælpemidler efter en hjerneskade. Det gælder uanset om dit behov er midlertidigt eller varigt. I din ansøgning skal du beskrive hvordan hjælpemidlet eller forbrugsgodet vil kompensere for din nedsatte funktionsevne. Det er vigtigt at du ikke allerede har købt hjælpemidlet inden du søger om økonomisk støtte.
Der skelnes mellem personlige hjælpemidler, tekniske hjælpemidler, engangshjælpemidler og forbrugsgoder.
Bemærk
Du kan komme ud for at et hjælpemiddel du vil søge om, er i en gråzone. For eksempel kan en el-scooter både betragtes som et teknisk hjælpemiddel og en forbrugsgode. I udgangspunktet er en el-scooter et forbrugsgode, men der kan være situationer hvor den kan afhjælpe følgerne af et handicap eller gøre hverdagen lettere i en grad hvor den kan søges som et hjælpemiddel.
Din kommune skal afgøre om et produkt er et hjælpemiddel eller et forbrugsgode i din situation. For at kunne træffe afgørelsen, indhenter kommunen ofte oplysninger om din funktionsevne hos andre relevante instanser. Det kan eksempelvis være din praktiserende læge, det sygehus hvor du var indlagt eller hos de af kommunens egne ansatte som er eller har været tæt på dig, eksempelvis i forbindelse med træning eller pleje.
Læs mere om forskellen i DUKHS vejledning om hjælpemidler og forbrugsgoder hvor du også kan blive klogere på dine rettigheder og muligheder for at klage hvis du får afslag.
Kørsel og transport
En hjerneskade kan betyde at du har svært ved at færdes alene i trafikken eller bruge offentlig transport. Måske har du også måttet sige farvel til dit kørekort. Det kan blandt andet skyldes at man ikke længere har nogen som helst fornuftig stedsans, at man har fået alvorlige synsforstyrrelser/synsnedsættelser eller at de mange indtryk slår én helt ud af kurs.
Ingen bryder sig om at blive isolerede eller være afhængige af familiens hjælp for at kunne komme nogle steder. Der findes heldigvis mange forskellige tilbud – ikke kun fra kommunen. Her er et overblik over nogle af de mange muligheder der spænder over alt fra hjælpemidler over ledsager til støtte til køb af handicapbil eller el-scooter.
Bemærk
På transportområdet kan tilbud afhænge af din alder. Der er ordninger du skal søge om, og der er tilbud som du selv skal betale helt eller delvist. Vær også opmærksom på at de enkelte kommuner kan have andre trafikaftaler end de der er beskrevet. Din kommune skal lave en vurdering af din funktionsnedsættelse for at kunne behandle en eventuel ansøgning i forbindelse med transport. Tal med din kommune om hvad de har af tilbud til dig.
Webinar om transportmuligheder
Klippets indhold: Webinar om transportmuligheder (afholdt 26. oktober 2017). Socialrådgiver Nina Munch fortæller om de muligheder som du har i henhold til Sundhedsloven og Serviceloven. Susan Søgaard fortæller om muligheder for hjælp, støtte og handicaprabat i den offentlige transport.
Bevilling til kørsel
Det er lidt en jungle at finde ud af de kommunale tilbud om kørsel. For eksempel hører kørsel til sygehus under en anden paragraf end kørsel til træning som igen er under en anden paragraf end kørsel til sociale aktiviteter.
Webinar om BPA
Klippets indhold: Med hjælp fra konsulenter fra organisationen LOBPA forsøger vi i dette webinar at tydeliggøre reglerne i de to forskellige BPA-paragraffer, aflive myterne om BPA og også få et personligt indblik i hvad det egentlig betyder at leve med en BPA-ordning. Oplægget holdes af Jesper Mathiesen og Susanne Karlshøj fra LOBPA.
Hjælperordning – personlig borgerstyret assistance
Du kan søge om personlig borgerstyret assistance (BPA) hvis du er over 18 år og har et omfattende behov for hjælp på grund af en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det er en ordning for mennesker med behov for personlig pleje, praktisk bistand, overvågning og/eller ledsagelse som ikke kan dækkes ved almindelig praktisk og personlig hjælp fra kommunen. Ordningen giver dig mulighed for selv at ansætte de hjælpere som kan give dig praktisk og personlig hjælp i dagligdagen. Du skal kunne fungere som arbejdsleder for dine hjælpere.
FAQ om BPA
Merudgifter
Voksne over 18 år med betydelig varig funktionsevne har mulighed for at få støtte til merudgifter hvis disse skyldes den nedsatte funktion, og udgiften ikke kan dækkes af anden lovgivning.
Merudgifter kan være mange ting, eksempelvis medicin, beklædning, befordring, vinduespudser, babysitter, havemand og kurser med henblik på at kunne klare hverdagen. Udgiften skal være nødvendig, for eksempel at få hentet barn i institution, slået græs eller ryddet sne hvis du ikke selv kan. Det skal være udgifter til den daglige livsførelse som du ikke ville have haft uden hjerneskaden.
Du skal, inden du søger om økonomisk hjælp, tænke grundigt igennem hvor du har fået øgede udgifter i hverdagen på grund af din hjerneskade. Du skal minimum have merudgifter for 500 kroner om måneden, altså 6000 kroner på årsbasis. Støtte til merudgifter er ikke afhængig af din indkomst. Merudgifterne ydes efter Servicelovens § 100.
Du kan ikke få støtte til merudgifter hvis du har fået tildelt pension før 1. januar 2003 fordi du så hører under de gamle pensionsregler. Du kan i stedet søge om et personligt tillæg (hvis dine økonomiske forhold er særligt vanskelige) eller helbredstillæg til udgifter som medicin, kiropraktor eller tandlæge.
Merudgifter for børn
Som forældre kan søge om at få dækket merudgifter til et hjemmeboende barn med en betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller en kronisk lidelse (som eksempelvis hydrocephalus). Merudgifterne kan dække mange behov – som udgifter i forbindelse med indlæggelser, briller, befordring til og fra hospital og specielt legetøj. Merudgifterne ydes efter Servicelovens § 41.
Enkeltydelser
Enkeltydelser kan du søges hvis du har fået tilkendt pension efter d. 1. januar 2003. Enkeltydelser defineres ved en nødvendig uforudset udgift som du ikke selv kan betale. Enkeltydelser kan være rimeligt begrundede uforudsete enkeltudgifter, for eksempelvis hvis din vaskemaskine er gået i stykker, sygehusbehandling, samværsudgifter og flytteudgifter.
Bemærk
Kommunen skal lave en funktionsevnevurdering inden den kan tildele økonomisk støtte eller tillæg. Din socialrådgiver i kommunen har pligt til at undersøge alle muligheder for støtte i din situation. Inden du søger om økonomisk støtte, er det en god ide at tænke din situation, din økonomi og dine behov grundigt igennem. Din socialrådgiver kan hjælpe dig med at finde ud af hvad du kan søge støtte til, under hvilke love og paragraffer, og hvordan du skal gøre.
Webinar om hjælp og støtte til børn og unge med erhvervet hjerneskade
Klippets indhold: Få overblik over muligheder for hjælp og støtte når et barn eller en ung har en erhvervet hjerneskade. Oplægget holdes af Nina Munch.
Måske du søger …
Samarbejde med fagpersoner
Når en hjerneskade rammer, kommer der mange fremmede professionelle ind i dit liv. Få råd til det gode samarbejde. Det giver et bedre forløb.
Læs mere >
Beskæftigelse, uddannelse og forsørgelse
Sygedagpenge, ressourceforløb, kontanthjælp, fleksjob – hvordan finder du hoved og hale i det hele?
Læs mere >