INDHOLD: Hanne fortæller om hvordan det er når man pludselig finder sig selv som pårørende, hvor mange ting der skal gøres, hvor meget kaos der er i følelserne.
Uvisheden
De fleste mennesker kan indrette sig efter endda svære omstændigheder, men kun hvis de kender og kan overskue omstændighederne. Er uvisheden for stor, er man skakmat. Desværre er det sådan at når et menneske man elsker er indlagt med en hjerneskade, er det eneste som er nogenlunde sikkert, netop uvisheden.
Her er et par tip til at udholde den.
- Lyt efter håbet i de professionelles tvivl når de ikke vil love noget med sikkerhed. Håb giver energi. Frygt skaber afmagt og dræner dine kræfter. Håbet er den mest livgivende kilde til at klare sig gennem perioder af uvished. At håbe er ikke det samme som at mangle realisme. Håbet er et lys du kaster over realiteterne så de bliver til at bære.
- Skriv dagbog, tag billeder og del dine tanker med andre. Deltag gerne i pårørendegrupper (online eller hvor I mødes), og tag imod psykologsamtaler hvis du får det tilbudt. Også selvom du næsten ikke kan overskue det lige nu. At få tankerne ud af hovedet skaber ro til at skabe overblik og håndtere uvisheden.
There is a crack in everything – that’s where the lights get in!Man kan altid finde en sprække hvor lyset kan trænge igennem.
En endeløs række af spørgsmål
Det er som om at hver gang du får et spørgsmål besvaret, opstår ti nye. Er vi mon nødt til at flytte? Har vi råd til at beholde bilen? Kan vi genoptage vores fælles interesser? Skal vores hjem nu være andres arbejdsplads? Kan vi overhovedet blive sammen?
Du er nødt til at indstille dig på at de professionelle sjældent giver et utvetydigt og sikkert svar. De har erfaring fra mange skader. Den erfaring kan de bruge – og de gør det blandt andet til at lave en genoptræningsplan – men de kan ikke spå om fremtiden.
Hvad var det han sagde?
Du kan forvente at din hørelse i den første tid vil være ekstra følsom. Hver lille pause i en læges svar eller en særlig betoning i terapeutens forklaring er små tegn som du selv farver med enten dit håb eller din frygt. Med mindre svaret er absolut indlysende, vil du kunne (og skulle) tolke på hvert svar du får. Når lægen eksempelvis siger: “Han kommer nok ikke til at gå igen” – hvad fortæller du så videre? Hørte du det som om at din mand helt sikkert aldrig kommer til at gå igen, eller hæftede du dig ved det lille nok?
Forbered dig på at du mister netværk
En hjerneskade rammer hele familien – ja, faktisk hele netværket. Også venner, bekendte og arbejdskolleger vil blive tydeligt påvirkede i tiden efter tragedien. Deres sorg er i nuet lige så virkelig som din, men de vil hurtigt genoptage et liv som før. En del af dem vil gå videre uden dig.
I kølvandet på en hjerneskade følger ofte et meget langt forløb. Pårørende som er i andet led, er ikke tvunget til at blive i det på samme måde som du er. De kommer ikke til at opleve de mange skuffelser når fremgangen ikke er så god som man ønsker, de mange misforståelser fordi det hele er svært at forstå, eller de mange frustrationer over at den ramte ikke bliver helt som før. Det er de allernærmestes byrde.
Det er umuligt på forhånd at forudse hvilke mennesker som forsvinder. Du bliver overrasket – både positivt og negativt. Men selvom der er mennesker som forsvinder med tiden, er der rigtig gode chancer for at der kommer nye til. Endda dybe fremtidige venskaber for både dig og den ramte. Især hvis du er åben over for at få kontakt til ligesindede.
INDHOLD: En gruppe unge diskuterer tiden på hospitalet og tiden efter deres far eller mor fik en hjerneskade – når man ikke ved om personen vil leve eller dø, eller hvor slem en eventuel skade i hjernen er.
De svære valg
Langt de fleste pårørende er nødt til at træffe svære valg. Ved de fleste valg vil du føle dig splittet mellem følelser og fornuft. Ingenting er som det skulle være. Her er nogle eksempler. Eksemplerne tager udgangspunkt i at den ramte er din partner medmindre andre fremgår, men er du forælder, voksent barn af eller anden pårørende, kan du sandsynligvis overføre eksemplerne til din egen situation.
Oveni de svære valg skal du forholde dig til mennesker der ikke forstår – måske endda fordømmer. Andre der ikke deler tag med dig og den ramte, ser ikke det du ser. De mangler indsigten i hvornår det er skaden der taler. Måske bliver du ved med at prøve at forklare – måske opgiver du. Brug ligesindede til at få dine tanker – og eventuelt dine forklaringer – på plads.
Et par råd
Lad dig ikke påvirke af andres holdninger til dine handlinger og valg, medmindre det kommer fra mennesker der reelt sætter sig ned, lytter til dig og åbent drøfter din livssituation igennem med dig.
Træf et reelt valg. Udfordringerne forsvinder ikke af sig selv. Du kommer bedst videre ved at få truffet de svære valg og lægge en plan for at gennemføre det. Der vil følge en tid med stormvejr i og omkring dig, men stormen lægger sig igen.
Hvad med svigermor?
En voldsom kritiker kan være svigermor som ofte har store følelser investeret – og ingen steder at parkere det. Dine opgaver giver mening – svigermor føler måske ikke hun reelt kan foretage sig noget som hjælper hendes barn (eller barnebarn). Hvis du kan finde overskud til det, så inddrag svigermor. Giv hende opgaver hvor hun kan hjælpe. De må gerne være praktiske – hjælpe med børn, støvsuge eller lave en lasagne.
Risikoen ved ikke at gøre det er at I kan miste et netværk og en familie som I har brug for. De mange misforståelser, der for mange er uundgåelige, tærer hårdt på forholdene i familien. Mange pårørende fortæller at de oplever at den ramtes familie dømmer særligt hårdt og ofte kommer med urimelige beskyldninger. Mange pårørende børn og unge fortæller at de har mistet kontakten til den ramtes side af familien – det vil sige at kontakten mellem bedsteforældre og børnebørn risikerer at blive brudt. Det er en helt urimelig hård indirekte konsekvens af hjerneskaden – og den kan næsten altid undgås.
INDHOLD: Neuropsykolog Grethe Pedersen forklarer hvordan den første tid ofte opleves. “Man kan ikke sørge over det man ikke forstår” – og de færreste forstår en hjerneskade før det rammer en selv eller ens nærmeste.”
INDHOLD: Karin Mørch beskriver hvordan man bekymrer sig for hvordan ens barn skal klare sig i fremtiden, når man er mor til et barn der har fået en skade på hjernen.
Besøg også disse sider …
Din nye hverdag
Livet med en hjerneskadet er et liv med nye roller for alle i familien. Få tips til at håndtere hverdagen.
Når skaden sker
På et splitsekund tager livet en drejning hvorfra der ikke er nogen vej tilbage. Hvordan håndterer du at stå som tilskuer?
Førstehjælpskassen
At være pårørende til et menneske med en hjerneskade er en overvældende opgave. Find gode råd til at passe på dig selv.