NÅR FAR ELLER MOR BLIVER HJERNESKADET

Du tænker at ingen andre forstår dig. Du skammer dig af og til over dine tanker om din far eller mor. Måske synes du din far eller mor er pinlig, eller ønsker at han eller hun ikke havde overlevet. Kig med her, og hør hvordan andre børn og unge oplever at have en far eller mor med hjerneskade.

Menneskehjernen

Hjerneskade, hvad så?

Hjernen styrer krop, tanker og sprog, men hvad er en hjerneskade egentlig? Hvad sker der når hjernen kommer til skade – og kan det blive godt igen?

Symptomer og følger

På sygehuset

Er din far eller mor på sygehuset, oplever du et virvar af følelser og indtryk – og at ingen kan give dig gode svar dine spørgsmål. Find dem her.

Mand, fitnes, træning, genoptræning

Genoptræning

Hjernen kan gå i stykker, men den kan også lære mange ting igen – det sker bare ikke af sig selv, men kræver træning – fysisk, kognitiv og tale.

Samvær med en hjerneskadet

En ny rolle i familien

Du skal vænne dig til en far og mor der er anderledes end før skaden, men du skal også vænne dig til nye pligter og en anden rolle derhjemme.

Du er ikke alene

Du føler at andre ikke forstår, og det gør de nok heller ikke hvis de ikke har prøvet det selv. Men mange har – her er de typiske reaktioner.

Venskab

Hvordan bevarer man forholdet til sine venner, hvis man føler de ikke forstår? Og hvad hvis ens far eller mor er blevet pinlig?

Gode råd

Vi har spurgt en række andre unge hvilke råd de gerne ville have haft da deres far eller mor blev ramt. På denne side deler de rådene med dig.

Er du bror eller søster?

Børn får også hjerneskader, og måske er det sket for en af dine søskende. Hvad betyder det for dig når en søskende kræver noget ekstra?

Til de voksne

Er du i familie med eller på anden måde i kontakt med det pårørende barn eller unge, så få gode råd til hvordan du bedst kan hjælpe.