Analog i en digital tidsalder

I og med jeg er blogger her på siden har du måske fornemmet min glæde ved at skrive. Før i tiden var det en passion. Jeg skrev alt ned. Jeg digtede i stor stil, var hende nørden der var (og stadig er) stolt af at have omfangsrige og udførlige notater, lister, planlægning af alt yndlingscitater over alt. Med min hjerneskade blev det til mere end en livsstil, mere end en passion, det blev en livslinje. For mig er det at have lister over alt jeg skal huske, styr på alle fødselsdage der bare ikke må glemmes, kontrol over al genoptræning og kunne forberede mig på alle lægeaftaler og sygehusbesøg. Jeg er helt og aldeles afhængig af lister i massevis og en meget struktureret og opdateres kalender.

Men det hele var jo opdelt. Lister lå ikke ved den dag jeg skulle bruge dem, for det kan en kalender ikke tilpasses til. Mine små notater/indkøbslister/huskesedler m.m. blev konstant væk. Alt i alt passede en af de der standard kalendere ikke til mit behov. Hvad i alverden gør man så.

Jeg har to ord til jer der spørger jer selv om det samme…. Ryder Carroll!

Jamen hvem er han?
Tusind tak for det fantastiske spørgsmål :D Han er en amerikansk mand der havde samme problem som mig – og måske dig – med den manglende fleksibilitet i de kalendere man kan købe rundt omkring. Uanset om det var med en dag per opslag eller en uge på opslag rendte han på samme udfordringer som jeg oplevede. Nemlig at alting ikke kunne samles mere fleksibelt. Løsningen blev hans opfindelse af Bullet Journal systemet.

Hvad i alverden er det så?
Endnu et perfekt spørgsmål, tak for det. En Bullet Journal (herefter kaldet BuJo) er dybest set bare en notesbog der kan sættes op præcist som det passer til ens behov. Det betyder at den kan ændres når man har behov for det og kan indholde præcis det man skal bruge. Ikke noget med at være begrænset af en kalenders fortrykte system eller en masse løse sedler. Nej, det er et system der giver en overblik over alt fra kalenderaftaler, træningsprogram eller børnenes lektier. Alt er muligt og intet er forkert. Alt er muligt, fordi man kan putte det ind i den man skal bruge og intet er forkert fordi ingen har brug for helt det samme.

Bliver det ikke uoverskueligt?
Nej, det gør det ikke. For der er via Ryder Carroll blevet lavet et meget overskueligt system der giver en et nemt og hurtigt overblik. Der er en rygrad der kaldes bullets og det er mærker der angiver hver eneste sætning der skrives ind. Disse giver et øjeblikkeligt overblik over om det der står er et notat, en aftale eller en opgave. Man behøver kun de 3 bullets og så er alt sorteret. Overvej lige det. Alt det der roder rundt i ens hoved (og kalender og massevis af lister), sorteret med kun 3 små tegn i en margin i en notesbog. Jeg var straks fanget og jeg har ikke fortrudt jeg er gået over til BuJo systemet.

Hvad får man ud af det?
Jeg har fået overblik og dermed overskud til andet end at kæmpe med løse lister, huskesedler og frygten for at glemme en aftale, en fødselsdag eller ikke få gjort noget jeg skulle. Ved ikke at skulle bruge en masse energi på at påminde mig selv om en masse jeg sikkert alligevel glemmer, lede efter den rigtige seddel/liste eller glemme ting jeg skulle have haft med til diverse vigtige aftaler (som jeg måske kommer for sent til eller slet ikke husker), så kan jeg nu læsse alt over i min BuJo. Vigtigste punkt er at holde den opdateret. Er den ikke opdateret kan den ikke hjælpe.

Hvorfor ikke bare bruge kalenderen i min mobiltelefon?
Fordi den er lige så begrænset som en papirkalender. Det er begrænset hvor meget info man kan læsse ind i f.eks. Goggle kalender. Jeg har i hver fald ikke fundet mulighed for at have alt samlet som i min BuJo. Jeg bruger helt sikkert min mobil kalender, for jeg har behov for st kunne få varslinger om hvornår noget sker og hvornår jeg skal af sted for at nå det. ER det noget større der skal forberedes skal jeg advares en dag eller to i forvejen så jeg kan pakke taske med det jeg behøver og sørge for transport, hjemmeplejen er informeret osv. Jeg ønsker ikke at man skal afskaffe den digitale mulighed for påmindelser og kalenderens muligheder. Men jeg får et meget bedre overblik i min BuJo hvor jeg selv kan vælge om jeg vil se et år frem, en måned eller en uge – samtidig med at have alle mine lister og notater samlet. Det giver en hel ny samling på tingene og man skal aldrig længere væk end nogle sider for at finde alle notater eller informationer fra seneste tur hos en læge, holde øje med om børnene har lavet deres lektier eller tjekke om man har fået købt det ind man skal bruge.

Hvordan lærer jeg mere om BuJo?
Efter at have været på et lille “kursus” på to timer for at få lidt ekstra inspiration og viden (jeg har selv været i gang ca. 6 mdr.) overvejer jeg at lave en lille føljeton her på bloggen eller evt. et indlæg i Hjerneskadet. Dette gør jeg fordi det har frigivet en del energi i mit liv og det vil jeg gerne give alle der er interesseret muligheden for selv at prøve. Rigtig mange af os med senhjerneskade, stress, depression, angst, pårørende eller blot meget travl person kan have brug for at mindske energien der bruges på unødvendige ting. Og at lede efter mistede sedler, kæmpe med at lave lister der mere eller mindre er ens eller pine os selv med tankemylder og bekymringer om dette og hint tager en masse energi vi i virkeligheden ikke har at give ud til noget der helst bare skulle virke.

Så via en introduktion til BuJo tilbyder jeg jer muligheden for at se om en BuJo kunne frigive lidt energi til noget I hellere vil end kæmpe med hukommelsen eller ærgre jer over at have glemt at købe gær. Lad mig høre om der er interesse for uddybende forklaringer og viden om BuJo systemet og livsstilen. Det er meget nemmere end at pumpe luft i rollatorhjul og hyggeligere end at jagte huskesedlen fra forleden.

Indtil jeg ved om der er stemning for lidt BuJo blogging så kan jeg findes ved spisebordet med min egen eller i stalden ved hestene.

Husk, det er aldrig et nederlag, kun en erfaring.

Vi ses derude :D