Når man sprænger rammerne

Velkommen til uge 11 – Hjerne-ugen her i Danmark.

Vi lever alle i en verden hvor der er tilgængelig information om rigtig meget. Alt (stort set) kan googles. Vi er i en teknologisk hverdag hvor vi nærmest ikke behøver tænke selv mere. Der er regler om nærmest alt, så ens behov for at vælge er ret stærkt minimeret i forhold til fortiden. Vores små lommecomputere kaldes mobiltelefoner og tænker for os. De husker, sorterer, kategorisere og lagrer. Telefonnumre, adresser, billeder, minder, nyheder, kontakt til mennesker både nære og fjerne. Der er styr på det i vores lommer. Så slipper vores hjerner for at skulle bruge energi på det.

Selv fødselsdage og den slags mindes vi om elektronisk. Hvor mange har ikke glemt en bekendts fødselsdag fordi man ikke lige blev mindet om det af Facebook? Eller kommet for sent til en aftale fordi mobilen ikke lige kom med den alarm man havde indstillet for at huske det. Prøv at tænke tilbage til da iPhone havde en fejl i deres software. Altså den fejl der betød, at den første arbejdsdag efter nytårsaften ringede vækkeuret ikke. Hold da ellers op mange kom for sent på arbejde/i skole den dag…. Går telefonen tør for strøm mangler vi vores vækkeur, kalender, kontakt muligheder og muligheden for at finde vej vha. den indbyggede navigations funktion på mobilen.

Nu er det bare ikke sådan at vores hjerner bruger mindre energi bare fordi vi ikke lige går og husker på telefonnummeret til en eller anden fjern slægtning. Vores hjerner bruger al den energi den vil. Hvis ikke vi lige bruger den til telefonnumre og fødselsdage, så sker der stadig en hel masse andet som bruger massevis af energi. Hjernen er den del af menneskets krop der bruger mest energi. Af den årsag har vi en fornemmelse om hvor kompleks den er – og så alligevel ikke.

Jeg er 31 og hjerneskadet. I 24 år levede jeg i den overbevisning at hjernen altid fungerer – for det gjorde den jo. Jeg trak vejret, huskede adresser og lærte en masse i skole og fritiden. Jeg voksede og udviklede mig. Men pludselig lærte jeg noget jeg aldrig havde skænket en tanke. Nemlig at hjernen ikke nødvendigvis fungerer logisk. Min hjerne tog skade af meningitis og encephalit. På dansk betyder det, at jeg blev “offer” for hjernebetændelse og hjernehindebetændelse i en alder af 24. Min hjerne holdt op med at virke som før.

Det er svært at forklare, for jeg trækker jo stadig vejret. Jeg ligner mig selv. Hvordan forklarer man at hjernen fungerer rigtigt men på en forkert måde, til mennesker der kun har oplevet at hjernen virker præcist som den skal eller måske har set mennesker hvor hjernen fungerer forkert på en synlig måde.

Denne uge er udråbt til hjerneuge. En uge hvor der vil være fuld skrald på informationer om hjernen, hjerneskade af forskellige slags og omkostningerne ved disse. Efter min mening er hjernen så spændende og indviklet at vi i min levetid ikke finder alle forklaringer på alt. Det er helt i orden for jeg føler ikke et behov for at forstå alt. Hverken om hvorfor min hjerneskade blev så stor, men alligevel usynlig. Eller hvorfor det af alle lige var mig der blev ramt.

Mit mål med denne uge er at give det “almindelige” Danmark et indblik i hvordan hjerneskader kan opstå og hvordan det er at leve videre efter at have fået skaden. Vise at vi stadig er mennesker der ønsker sig det samme som alle andre. Glæde, værdifuldt og indholdsrigt liv – også selvom det ikke blev som vi selv troede og som det så ud til at blive.

Selvom jeg af og til møder mennesker der forsøger at forhindre mig i at være mig, så har jeg valgt at bryde rammerne. Jeg nægter at blive gjort tavs eller gjort mindre værd, bare fordi en bag mig i køen i Brugsen mener jeg er for langsom eller fordi ham der ser mig holde på en handicap-p mener at vide bedre end mig og alle specialisterne at jeg da ikke er “handicappet nok”.

Mød mig på Facebook, denne blog, Twitter og Instagram. Jeg nægter at tie og gemme mig – bare fordi mit liv ikke blev som planlagt.

Læs, lær og nyd alle de forskellige muligheder der er som menneske. Både med og uden en hjerneskade.

Rigtig god hjerne-uge alle sammen :)