Direktørens klumme

Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt

Den sætning er det mest citerede Pippi Langstrømpe-citat. Men vidste du, at det har Pippi aldrig sagt? Mange af os har set ordene citeret så mange gange, at vi slet ikke sætter spørgsmålstegn ved, om de passer. De lyder rigtige. De lyder som noget, Pippi ville sige. På samme måde kan vi sige noget så mange gange til os selv, at vi tror på det. Det lyder rigtigt, når vi tænker: “Jeg kan ikke det her”; “Jeg kan ikke lære noget nyt”. Tit handler det dog om, at vi er bange for det nye og bange for at fejle. Den frygt vokser hos mange efter en hjerneskade, for der kan komme så mange nederlag, når krop og hjerne ikke længere kan det samme.

Pippi Langstrømpe kastede sig ud i at lære mange nye ting. Det meste gik godt, men hun fejlede også igen og igen. Det holdt hende aldrig tilbage. Gjorde hende aldrig bange for at gøre det igen – eller for at kaste sig ud i noget nyt. Hun blev ved og endte næsten altid med at få held med sine foretagender. Hun blev motiveret af at prøve alt det, hun ikke vidste noget om. Blev ved med at udfordre sine evner.

Som hjerneskadet har man ofte, helt eller delvist, mistet funktioner. Det betyder, at man skal i gang med at finde løsninger og ofte helt nye måder at leve med sine handicap på. Herunder hører også, at man ofte skal finde nye og mulige fritidsaktiviteter, et nyt arbejdsfelt, nye venskaber og relationer. Det kan være svært at komme i gang med, og det kan kaste nederlag af sig, men i sidste ende vil man kunne høste frugten i form af nyt indhold og mening i det nye liv efter skaden

I denne udgave af vores medlemsblad kan du læse om vidt for- skellige personer, der alle har lært sig noget nyt i forbindelse med, at de har erhvervet sig en hjerneskade. Fælles for dem alle er MOTIVATION.

Motivation og inspiration kan blandt andet findes i fællesskaber som dem, vi skaber i Hjerneskadeforeningen. Vi tror på, at fællesskabet blandt ligesindede kan skabe tryghed, respekt og ikke mindst lyst og mod til at prøve, hvad andre har prøvet. I fællesskabet er man ikke alene med alt det svære.

Pippi sagde ikke præcis de ovenstående ord, men hun sagde andre ord med samme budskab, for eksempel “Hvordan skulle jeg kunne vide det, når jeg aldrig har prøvet?” De ord håber jeg, at mange af jer medlemmer vil tage til jer og lade være mottoet, når I hver især skal finde meningsfulde aktiviteter og fællesskaber på de nye vilkår efter hjerneskaden.

Direktørens klumme er skrevet af Hjerneskadeforeningens direktør, Morten Lorenzen.

Klummen “Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” er udgivet i Hjerneskadet #01-22 som udkom i marts 2022.