Beskyt dig selv og andre mod coronavirus.
Vask hænder og hold afstand.
Nys og host i ærmet.

Coronasmitte og hjerneskade – er der særlige forholdsregler?

Hjerneskadeforeningen er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne og følger både situationen og anbefalingerne. Sundhedsstyrelsens anbefalinger gælder hele befolkningen, og herudover er anbefalinger til alle i særlige risikogrupper.

Coronarisiko ved sygdom og skade i hjernen

Har du overlevet en stroke, operation i hjernen, meningitis eller anden sygdom som har medført en hjerneskade, kan du blive bekymret over den aktuelle situation hvor flere og flere danskere bliver smittet af Coronavirus.

Ældre mennesker og mennesker med kroniske sygdomme og nedsat immunforsvar er særligt udsatte og i højere risiko for at blive alvorlig syge af ved coronasmitte. De særlige risikogrupper beskrives som ældre over 80 år og personer med kroniske sygdomme som lungesygdomme, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, kræft og dårligt reguleret sukkersyge.

Følg Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Retningslinjerne kan ændre sig løbende, så følg med på hjemmesiden coronasmitte.dk.
Det er også muligt at ringe til covid-19 hotline på ✆ 7020 0233

Sundhedsstyrelsens fem gode råd for at beskytte sig selv og andre mod smitte:

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Vær opmærksom når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til dig der tilhører en særlig risikogruppe

Sundhedsstyrelsen anbefaler at mennesker i de særlige risikogrupper at tage ekstra forbehold for at beskytte sig selv bedst muligt mod smitte.

Vi ved for eksempel, at steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden, kan medføre risiko for smitte.

Du bør derfor overveje, om du bør undgå sådanne steder, f.eks. større arrangementer med mange mennesker tæt samlet på ét sted, og vi fraråder at du bruger offentlige transportmidler i myldretiden.

Hvis du ikke kan undgå at gå ud, bør du sørge for at holde ekstra god håndhygiejne og vaske eller afspritte hænder, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Du skal også undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.

Du bør så vidt muligt holde afstand til mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Det anbefaler vi, fordi smittespredning ofte sker ved, at dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvor de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De falder dog hurtigt til jorden og bliver ikke hængende i luften.

Vi anbefaler også, at du i særlig grad overholder de generelle råd om hygiejne og færden i samfundet, som du kan læse om ovenfor, f.eks. at undgå håndtryk, knus og kindkys.

Hvis du har behov for særlig rådgivning i forhold til din specifikke sygdom, bør du drøfte dette med din behandlende læge.

Foreningens aktiviteter

En række store begivenheder her i Hjerneugen er aflyst for at mindske risikoen for smitte. Vores lokalafdelinger er opfordret til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og tage forholdsregler derefter i forbindelse med begivenheder som gennemføres. Lokalafdelingerne er desuden i tæt dialog med samarbejdspartnere og dem de låner/lejer lokaler af. De vurderer løbende om en begivenhed kan gennemføres forsvarligt. Kontakt din lokalformand for info om lokale aktiviteter.

Skal du med offentlig transport?

Busser, tog og metro kan det være en ide at undgå, men det er ikke altid muligt. Derfor er her et par gode råd til at færdes i den offentlige trafik

  • Forsøg at undgå myldretiden. Når busser og tog er fyldte, er det umuligt for alle at holde afstand.
  • Hav papirlommetørklæder på dig som du kan holde for munden. Smid ud når du er ved en skraldespand på stationen eller gaden.
  • Hav håndsprit på dig – og brug det.
  • Brug handsker, så du kan undgå direkte at røre eksempelvis stropper som mange andre har haft fat i den dag.
  • Har du billet på mobilen, så swipe selv, så du beskytter både dig selv og kontrolløren.
INFORMATION

coronasmitte.dk