Hukommelse eller mangel på samme
Hukommelse er en underlig ting. Jeg husker i hvert fald ikke på samme måde som før. Jeg har mistet en del af min kortidshukommelse og min arbejdshukommelse. Det betyder at jeg glemmer meget mere end før. Jeg kan glemme hvad jeg lige har hørt i tv, eller hvad jeg lige har læst. Hvis jeg læser en bog, skal jeg læse den kontinuerligt, ellers glemmer jeg handlingen.
Jeg skal have få informationer ad gangen for at udføre en bestemt opgave – får jeg for mange informationer, glemmer jeg de sidste eller de første og kan dermed ikke udføre en arbejdsopgave korrekt.
Man bestemmer heller ikke selv hvad det er man husker. Efter min hjerneskade har min hukommelse ændret sig meget. Jeg prøver på mange måder at få trænet min hukommelse, det synes jeg så bare ikke lykkes.
Jeg tror ikke på at hukommelse kan trænes til det den var før, men jeg tror at man kan finde nogle genveje til at hjælpe hukommelsen på vej. Det vil aldrig blive det samme, for jeg bruger ”redskaber” til at huske. Redskaber som før føltes tåbelige – som f.eks. dagskalender og alarmer.
Jeg kan give et eksempel. Jeg går hver tirsdag til træning hos en fysioterapeut, men hvis jeg ikke har skrevet det i kalenderen, glemmer jeg at jeg skal afsted, og hvis nogen spørger mig om jeg skal noget på tirsdag, siger jeg nej¢ hvis jeg har glemt at skrive det i kalenderen.
På mange måder husker jeg med ”følelserne”. Det gør almindelige mennesker også, men jeg tror den måde at huske på er blevet forstærket af min skade. Det er min hjernes måde at kompensere på. Det er selvfølgelig min opfattelse eller påstand, kald det hvad du vil.
De bemærkninger jeg får fra folk om min hukommelse – både dem der kender mig, og nye der kommer til, kan være utroligt sårende, så det husker jeg. Bemærkninger som:
- Jamen sådan har jeg det også!
- Det er nok alderen, du er jo ikke ung længere!
- Det er da meget normalt at skrive tingene ned, det gør jeg da også!
- Lad nu være med at gøre det værre end det er, vi kan da alle sammen glemme!
- At spørge flere gange om det samme, det behøver man ikke at være hjerneskadet for!
Jeg husker, føler jeg, mere i følelser og i billeder. Glæde, sorg, vrede, skuffelse, frustration osv. er de ting der dukker op i min hukommelse. Det husker jeg mere tydeligt end før.
Det kan være både godt og skidt, for følelsen hænger ved på godt og ondt. Hvis noget gør mig meget glad, så er det jeg husker om hændelsen eller personen, hvis jeg bliver trist eller ked af det, så er det det jeg husker, om hændelsen eller personen. Det er de ”ting” der dukker op i erindringen når personen bliver nævnt, eller jeg atter står i en lignende situation.
Oveni har jeg i den grad lagt mærke til at mange ting jeg har oplevet, bare forsvinder. Det forsvinder helt fra hukommelsen. Jorttidshukommelsen er svækket, så det jeg ikke kan huske om 5 minutter kan jeg jo heller ikke huske om en uge for eksempel.
Jeg ved jo det forsvinder, fordi der eventuelt bliver fortalt om en fælles oplevelse med familie eller venner, og jeg kan ikke huske det. Det er bare væk. Ikke engang fotos kan få erindringen frem. Det gør altså ondt langt ind.
Det er i den grad frustrerende, også når det bliver nedgjort at jeg ikke kan huske. Man tror ganske simpelt ikke på hvad jeg beretter.
Nogle gange er jeg bange for at blive latterliggjort. Der er i hvert faldt blevet vendt det hvide ud af øjnene når jeg undskyldende siger: “Det kan jeg desværre ikke huske at jeg har sagt”. Det gør ondt….
Jeg har altid kunnet huske datoen for en begivenhed i familien – den er også smuttet. En gammel dato hænger ved, men nye, de giver altså vanskeligheder.
Nu er det ikke sådan at jeg går og glemmer alt, sådan skal dette indlæg ikke forstås, men der er huller som jeg ikke kan få erstattet.
Jeg håber at jeg med dette indlæg kan skabe en lidt bedre forståelse for én af de følger man har som hjerneskadet.
Tak fordi du læste med.
Hej
Det kender jeg godt, har det på præcis samme måde. Jeg har haft 2 blodpropper i hjernen, 1 i 2005 og 1 i 2011 og ydermere menigitis i 1996.
Men er dog sluppet “billigt” uden for store men
Mvh Tinna
Tak for din kommentar til mit indlæg, ja jeg tror mange af os “slås” med det problem, det hjælper at høre at man ikke står alene
Godt du trods alt er sluppet “billigt”
Knus fra mig
Connie
Tak for din historie Connie, den hjalp mig til at forstå at jeg ikke er den eneste der har det på den måde, syntes der mangler nogle samtalegrupper hvor man kan møde andre, jeg fik en hjerneblødning i august sidste år, og har store problemer med hukommelsen, specielt korttidshukommelsen, din historie kunne være skrevet af mig, hvis jeg kunne sætte historien sammen, jeg er heldigvis “kun” kognitivt ramt, hvilket også er svært, da ens sygdom er “usynlig”.
Tak for at du deler dette indlæg har rørt mig. jDet er ikke nemt at takle mennesker som ikke forstår ens sygdom og prøver at bagatallisere vanskelighederne. Jeg oplever mange af de samme ting som dig .
Jeg blev slået ned i 2019 og mistede korttidshukommelsen. Det der sker inden for 30-60 min er væk men kommer så hvis jeg får det fremkaldt ved rette trickerord eller ved at stille mig der hvor jeg var da jeg skal genkalde noget.
Eksempel, jeg får en gæst på besøg og vi sidder og snakker sammen. Jeg vil så ikke kunne genkalde at gæsten er kommet før flere timer efter. Men i den korte tid efter gæsten er kommet er det helt væk.
Det er besværligt for mig men mine omgivelser er opmærksom på det.
Hvis jeg går ind et sted og jeg ikke kender der er det at finde ud igen en udfordring, og jeg bliver nød til at bruge udelukkelsesmetoden og de skilte der er for at komme ud af bygningen igen