Hjernen i fokus

Hjernen i fokus er et netværk af hjerneforeninger som arbejder sammen om at få hjernen i fokus i uge 11. Uge 11 er nemlig international hjerneuge. I Danmark kalder vi den HJERNEUGEN. Internationalt hedder ugen Brain Awareness Week.

I netværket Hjernen i fokus deltager:

Hver deltagende forening har en plads i styregruppen. I planlægningen af årets hjerneuge nedsættes forskellige arbejdsgrupper hvor foreningerne hver især byder ind med hjerner og hænder.

Initiativet

Hjernen i fokus er et netværk som blev til på Hjerneskadeforeningens initiativ. I efteråret 2015 inviterede vi en lang række organisationer til at samarbejde. Alle organisationerne havde én ting til fælles, nemlig hjernen. Forinden havde vi sammen med bureauet think house udarbejdet et oplæg til navn, logo m.m. Det blev startskuddet til Hjernen i fokus – et netværk som arbejder sammen om Hjerneugen/uge 11. Allerede i 2016 lykkedes det netværket at få god mediebevågenhed. På TV 2  var der flot fokus på hjernen hele ugen, blandt andet med gode cases, faglige indspark og besøg af vores ambassadør Camilla Pedersen som fortalte om sin skade.

Eksklusiv forestilling i et fyldt Imperial

I 2016 lykkedes det desuden Hjernen i Fokus at fylde Imperial, en københavnsk biograf med plads til 1000 personer. Også her havde Hjerneskadeforeningen en meget lang finger med i spillet da vi i al hemmelighed havde fået arrangeret en særlig visning på filmen Concussion som ellers ikke kom på programmet i de danske biografer. Med i biografen den dag havde vi vores egen protektor HKH Kronprinsesse Mary, Parkinsonforeningens protektor Grevinde Alexandra og en masse kendisser fra mange områder.

Året efter kunne vi i øvrigt gentage den succes. I 2017 fik vi nemlig lov at holde en ekstraordinært tidlig forpremiere på filmen Du forsvinder som er baseret på en roman af samme navn skrevet af Christian Jungersen. Hjerneskadeforeningen har i forbindelse med filmproduktionen bidraget med såvel viden som cases der har hjulpet producenterne til bedre at forstå hvad det vil sige at være henholdsvis hjerneskaderamt og pårørende til et menneske med hjerneskade.

Vejen til sammenlægning

Hvad vi ikke vidste da vi samlede foreningerne for et sætte gang i Hjernen i fokus, var at samarbejdet mellem os og en mindre forening ved navn Hydrocephalusforeningen ville blive så godt at det et i 2017 blev til en sammenlægning. Derfor er #hydrofamilie i dag et netværk i Hjerneskadeforeningen – og vi i Hjerneskadeforeningen er blevet meget, meget klogere på hydrocephalus.

Visionen er en hjerneuge for alle

På det tidspunkt hvor vi tog initiativ til netværket, havde vi i nogle år talt om at Hjerneugen – og hjernen naturligvis – fortjente meget mere opmærksomhed. De hjerneugeaktiviteter som fandtes, fandt primært sted på universiteterne. Selvom aktiviteterne var åbne, var de bestemt ikke for alle.

Vi ønskede os en hjerneuge for alle. En uge hvor vi kan samle befolkningen om hjernen. Både alt det helt fantastiske som hjernen er og kan, men også alt det svære og tunge og problematiske som en sygdom eller en skade i hjernen fører med sig. Vi kunne dog godt se at det var ikke en opgave som vi kan løfte helt alene. I Hjerneskadeforeningen har vi mange fantastiske medlemmer og følgere som gerne engagerer sig i at sprede de vigtige budskaber – og det elsker vi – men i forhold til Hjerneugen går vi med drømme om hvor stort det kan blive hvis mange flere engagerer sig.

Vi er godt på vej

Vores mission med Hjerneugen er den med tiden kan udvikle sig til en stærk bevægelse hvor mange organisationer og frivillige på hver sin måde bidrager til at sætte hjernen i fokus hvert år i uge 11. Vi er overbeviste om at det vil være en enorm fordel for alle. Både de som har hjernen som en del af deres arbejdsområde, og de mange, mange mennesker i Danmark som bliver ramt af en sygdom eller skade i hjernen – og deres pårørende selvfølgelig. Et øget fokus på hjernen kan tilføre området flere penge, mere forskning … ja, drøm selv videre.

Arbejdet er i gang. Vi ser knopskydninger hvert år i Hjerneugen. Det er for eksempel biblioteker som laver udstillinger og konkurrencer. Eller skoler som sætter hjernen på skemaet i uge 11.

Vi opfordrer alle som har mulighed for det, til at tage Hjerneugen med ind på arbejdspladsen eller i fritidsaktiviteten i Uge 11. På Hjernen i Fokus’ hjemmeside er der inspiration at hente til hvordan man kan komme i gang. Det er også her du finder en aktivitetskalender med de arrangementer som finder sted i Hjerneugen.

Årets
hjerneuge

Hjerneuge, uge 11. Motiv: En hjerne sammensat af en masse farvede felter

Om hjerneugen
Uge 11

Brain
Awareness Week

Facebook

Følg Hjernen i fokus
på Facebook