I videoen forklares 30%-reglen som betyder at du på samme tid kan have mulighed for at donere en del af din arv til et godt formål og sørge for at dine arvinger kommer til at modtage en større arv.

Lad din arv få indflydelse langt ind i fremtiden

En arv fra dig – stor som lille – hjælper fremtidens hjerneskadede og deres pårørende til et bedre liv.

Vælger du at testamentere et beløb til Hjerneskadeforeningen, ved du at dine penge bliver brugt til at hjælpe andre. Du er med til at sikre at de mange familier som i fremtiden vil blive ramt af en hjerneskade, også får et liv der er værd at leve. Du gør en forskel.

Du kan betænke foreningen som arving til

  • hele din formue eller en bestemt del af formuen
  • en procentdel af din formue
  • restbeløbet efter tvangsarv og legater er betalt

Hvem skal bestemme mest – du eller Arveloven?

Arveloven gør det muligt for dig at testamentere både til mennesker og sager der betyder noget for dig – endda med en stor dispositionsret. Men uden et testamente bestemmer Arveloven alene hvad der skal ske med en arv du efterlader.

Faktisk ryger flere end 60 MILLIONER kroner hvert år direkte i statskassen fordi der hverken kan findes slægtninge eller er angivet arvinger. Dertil kommer alle de penge som bliver arvet af personer som afdøde egentlig ikke ønskede skulle arve.

Du får ro i sindet med et testamente fordi du ved at dine ønsker bliver fulgt. Samtidig tager du hensyn til dine nærmeste ved at spare dem for at skulle træffe beslutninger på dine vegne. Beslutninger som i mange familier skaber stridigheder og splittelse.

Dine nærmeste har en helt naturlig plads i dit testamente; dem vil du gerne sikre. Det gælder både dem som lovmæssigt er arvinger, og dem som du har tættest i dit hjerte – men hvad med en sag du brænder for og tror på? Et område hvor du ved der er er brug for hjælp?

Hjerneskadeforeningen er fritaget for arveafgift

Arv er en meget vigtig indtægtskilde for os, og vi er fritaget fra at betale arveafgift. Det betyder at de arvebeløb vi modtager, indgår ubeskåret i arbejdet for hjerneskadede og deres familier. Det er penge vi kan bruge til blandt andet rådgivning, støtte og tilbud til medlemmer samt til oplysningsmaterialer og kampagner.

Opret gratis testamente med Dokument24

Vi har oprettet en aftale med virksomheden Dokument 24, så du kan oprette dit testamente gratis online. Testamentet bliver gratis når du vælger at donere arv til os. Du opretter testamentet ved at svare på en række spørgsmål, hvorefter Dokument 24 straks sender testamentet til dig pr. e-mail. Herefter skal det skrives under foran en notar eller foran to vitterlighedsvidner. Du vil modtage en guide til, hvordan du gør sammen med testamentet. Der er ingen nedre grænse på arvebeløbet.

Start oprettelsen af dit testamente hos Dokument 24

Lav gratis testamente hos LegalDesk

Vi har indgået et samarbejde med Legaldesk.dk for at gøre det nemmere for dig at sikre din arv, og samtidig donere til et godt formål.

Hos LegalDesk kan du gratis, hurtigt og sikkert lave et testamente, som bliver gratis når du vælger at donere til Hjerneskadeforeningen. Det betyder at det er helt gratis for dig som støtter at få lavet et testamente via deres service.

Legal Desk har hjulpet mere end 170.000 danskere med juridiske produkter og har et bredt udvalg som du kan finde på deres hjemmeside.
Du kan lave dit testamente her.

Hos Ønsketestamente kan du både oprette dit testamente online eller ved telefonsamtale med deres juridiske specialister. Testamentet koster det samme uanset dine ønsker. Det skrives fra bunden og fremsendes til dig pr. e-mail i løbet af kun 24 timer.

Du sparer desuden hele 50% ift. normalprisen, hvis du begunstiger Hjerneskadeforeningen i dit testamente.

Opret dit testamente her: www.onsketestamente.dk/testamente

Opret testamente hos anden advokat

Det kan være en god ide at skrive hele testamentet sammen med en advokat. Hvis du ønsker at betænke os i dit testamente, kan Hjerneskadeforeningen hjælpe med en del af de omkostninger som er forbundet med at skrive testamentet. Kontakt direktør Morten Lorenzen for at høre om mulighederne.

Du skal dog være opmærksom på at dette tilskud – uanset beløbets størrelse – er skattepligtigt, og det er dit ansvar selv at indberette det til SKAT. Det kan du læse mere om i Deloittes notat vedrørende skattemæssig vurdering af udgifter til advokatbistand.

Det er noget Fanden har skabt, de hjernesygdomme, og det er noget af årsagen til at jeg gerne vil give. Der er mange flere der bliver ramt af hjernesygdomme og -skader end af kræft. Alle man møder, kender nogen. Jeg tror bare mit eget tilfælde kunne have været undgået hvis staten Danmark ville prioritere hjernesygdomme lige så højt som kræft. Jeg har valgt at betænke Hjerneskadeforeningen fordi jeg godt kan lide måden man gør tingene på.

Susanne Højslet Williams

Susanne vil gøre en forskel med den arv hun efterlader

En overset svulst i hjernen, fejlagtige psykiatriske diagnoser og PTSD er blot nogle af de forhindringer, som livet har sat op for Susanne Williams. Susanne har været til helvede og tilbage igen flere gange, men det har gjort, at intet længere er tabu for hende – heller ikke døden. Hun har valgt at skrive testamente for at kunne fortsætte med at gøre en forskel den dag, hun ikke er her mere.

Tekst: Susan Søgaard, Hjerneskadeforeningen

En svulst blev overset

Susanne gør en stor forskel allerede. Både direkte, når hun hjælper ved at tale med nyramte, som har svært ved at forstå, hvad der er sket med dem, og indirekte, når hun taler åbent om sin skade og det liv, hun har i dag. I årevis har hun været aktivt medlem af Hjerneskadeforeningen, blandt andet som næstformand i Aalborg/Vendsyssel og medlem af Hovedbestyrelsen. Men vejen til at blive frivillig i Hjerneskadeforeningen har været lang og hård. Som kun 40-årig blev Susanne syg med hyppige og voldsomme krampeanfald.

– Jeg havde et godt arbejdsliv. Oprindeligt er jeg uddannet som social- og sundhedshjælper og har arbejdet mange år i den branche, men i 2002 blev jeg færdig som pædagog, hvilket jeg arbejdede som frem til 2009, hvor mine krampeanfald begyndte. Jeg fik en anden virkelighedsfornemmelse og kunne for eksempel lugte ting, som ikke var der. Jeg blev scannet, men den svulst, som det senere viste sig, at jeg havde, blev overset, og det udløste en lavine af fejldiagnoser, fordi stort set alle læger derefter lænede sig op ad det, som den første havde skrevet, fortæller Susanne.

Blev beskyldt for hysteri

I yderligere næsten fire år mere voksede Susannes svulst i frontallappen. I al den tid blev hun sendt rundt i et system, som mente, at årsagerne til hendes anfald var psykiske.

– De mente, mine anfald skyldtes psykoser, men fordi min svulst stadig voksede, fik min hjerne ikke nok ilt. Det udløste to blødninger og fire aneurismer. Inden da var jeg helt holdt op med at ringe efter lægen, fordi mine anfald blev beskrevet som hysteri. Jeg har prøvet at gå i krampe på sygehuset og så gemme mig for personalet, fordi jeg vidste, de ikke ville tro på mig. Jeg er blevet overmedicineret, så jeg sov i over tre døgn, hvor jeg hverken fik væske eller mad. Og jeg er blevet sendt underernæret hjem i en taxa efter et anfald hos en psykiater. I forbindelse med alt det her har jeg udviklet PTSD, og den kæmper jeg rigtig meget med i perioder, siger Susanne.

Mistede sit arbejdsliv

I 2012 begyndte en psykiater at sætte spørgsmålstegn ved diagnoserne, da flere ting ikke stemte. Hun mistænkte en fysisk forklaring og besluttede at gå det hele igennem fra starten.

– Det var godt, at svulsten endelig blev opdaget, men udgangen var trist. Jeg har mistet arbejdsevnen resten af mit liv på grund af det. Jeg fik senere erstatning, og tre læger fik en næse. Hende, som først havde misset svulsten, hun skrev en undskyldning til mig og argumenterede med, at de har for travlt. Jeg tror, det skyldes, at der ikke er nok fokus på skader og sygdomme i hjernen, og derfor er der heller ikke nok uddannet personale. Jeg kan godt se noget logisk i, at jeg er blevet fejlbehandlet. Hjerneskadesymptomer kan jo ligne psykiske – depression, stort søvn- behov og så videre. I dag er alle de psykiske diagnoser heldigvis taget fra mig: der er kun PTSD tilbage.

Susanne vil bidrage

Det ligger Susanne meget på sinde at bidrage til området på alle måder, hun kan. Hendes egen behandling har fået hende til at tænke over prioriteringerne i sundhedsvæsenet. På den baggrund har hun besluttet at betænke Hjerneskadeforeningen i sit testamente.

– Det er noget Fanden har skabt, de hjernesygdomme, og det er noget af årsagen til, at jeg gerne vil give. Der er mange flere, der bliver ramt af hjernesygdomme og -skader end af kræft. Alle, man møder, kender nogen. Jeg tror bare mit eget tilfælde kunne have været undgået, hvis staten Danmark ville prioritere hjernesygdomme lige så højt som kræft. Jeg har valgt at betænke Hjerneskadeforeningen, fordi jeg godt kan lide måden, man gør tingene på. Her skal alting ikke styres fra toppen. Medlemmerne får gode muligheder og hjælp til at lave et arbejde for sagen. Det giver frivillige lyst til at gøre noget. Jeg tror på, at jo flere penge, foreningen får at gøre med, jo mere opmærksomhed kan vi skabe, og jo flere penge kan der måske rejses til research og behandling. Det giver mulighed for eksempelvis at deltage i vigtige politiske møder og få ting i medierne, men det kan foreningen kun få, ved at nogle giver et stykke af sin arv, slutter Susanne.

Artiklen er fra Hjerneskadeforeningens medlemsblad Hjerneskadet #03 – 2017

Vi har fået forståelse for, at det er vigtigt, at der er nogen, som arbejder for mennesker med hjerneskade; både dem der er hårdt ramt som min ægtefælle, og dem som har brug for støtte til revalidering og til at leve et så normalt liv som muligt. Vi har en bekendt, som hører til den sidste kategori. Han er gennem revalidering på et genoptræningscenter og med hjælp fra Hjerneskadeforeningen blevet i stand til at leve et normalt liv. På baggrund af disse erfaringer og overvejelser har vi besluttet at betænke Hjerneskadeforeningen.

Anonym testator

Jeg takker alle der hjælper Hjerneskadeforeningen. Sammen kan vi gøre en forskel for fremtidens hjerneskadede. Og det skal vi, fordi liv der reddes, skal også leves!

Morten Lorenzen, Direktør i Hjerneskadeforeningen

Kontakt mig

hvis du har brug for vejledning eller blot en snak om arv og testamente.

Med venlig hilsen

Morten Lorenzen
✆ 2026 0138

Viden og inspiration

Kærlighed symboliseret af et hjerte af sten på en strand

30%-løsningen

Du kan give en del af din arv til et velgørende formål samtidig med at du giver dine arvinger en større kontant arv. Grunden er at visse arvinger skal betale en arveafgift, mens velgørende foreninger er fritaget. Det kan du bruge til din fordel. Dine arvinger skal betale mindre i arveafgift og dermed modtager de mere i kontant arv (nettoarv), mens den velgørende forening samtidigt bliver begunstiget.

Læs mere >

Arveloven

Din formue bliver, hvis du ikke har oprettet et testamente, fordelt efter Arveloven. Du bør tænke over om Arvelovens regler om fordeling giver det resultat du ønsker. Har du både ægtefælle og børn, får din ægtefælle 50% og og dine børn 50% til fordeling mellem sig. Du kan ændre på fordelingen og også betænke andre personer og eventuelle sager der er vigtige for dig.

Læs mere >

Lokalafdelinger - header

“Min sidste vilje”

“Min sidste vilje” er en mulighed for at skrive dine ønsker ned og derved hjælpe sine pårørende i den svære tid. Det er IKKE et testamente og har altså ikke indflydelse på fordelingen af din arv. Du kan skrive om du har oprettet et testamente, om du ønsker at blive brændt eller begravet, om du er organdonor og meget andet. Hent formularen online eller hos din lokale bedemand.

Læs mere >

Måske du søger …

Medlemsblad. Motiv: Flyvende husskader forlader nogle høje piletræer

Læs om foreningens arbejde

Giv et bidrag til Hjerneskadeforeningen

Viden om hjernen og hjerneskader