
Hej! Jeg er Morten Lorenzen, direktør her i Hjerneskadeforeningen. Hver dag ser jeg hvordan en hjerneskade kan vende op og ned på livet – ikke kun for den ramte, men også for familien og de nærmeste. Det kan være knusende. Men jeg ser også håb. Håb der vokser, fordi så mange vælger at støtte vores sag gennem donationer og testamentariske gaver. Det er denne opbakning der gør det muligt for os at skabe trygge fællesskaber hvor ingen står alene, og at kæmpe for familiernes rettigheder.
At tage stilling til fordelingen af sin arv er et meget personligt anliggende, og det kan give tryghed at sætte sig ind i mulighederne, Kontakt mig endelig for en snak hvis du kunne overveje at betænke Hjerneskadeforeningen med en gave i dit testamente. Vores samtale vil selvfølgelig være både uden forpligtelser og fortrolig.
TELEFON: 20 26 01 38
E-MAIL: morten@hjerneskadeforeningen.dk
Hjerneskadeforeningen · Amagerfælledvej 56A · 2300 København S · CVR: 12 25 96 70
Et varigt aftryk
En gave fra dig – stor som lille – hjælper fremtidens hjerneskaderamte og deres pårørende til et bedre liv fyldt med muligheder og håb. Når du betænker Hjerneskadeforeningen i dit testamente, sikrer du at din arv gør en varig forskel.
Hvis du allerede har valgt at betænke Hjerneskadeforeningen i dit testamente, vil vi udtrykke vores dybfølte tak. Din omsorgsfulde gestus er med til at sikre liv der er værd at leve, for kommende generationer – på trods af en hjerneskade.

Et testamente sikrer at din arv fordeles efter dine ønsker, både til personer og velgørende formål.
Hvem er mine arvinger?
Uden et testamente bestemmes arvingerne af arveloven: først ægtefælle og børn, derefter forældre og søskende, og til sidst bedsteforældre og deres børn. Hvis der ingen arvinger findes, går arven til staten.
Hvem betragtes som tvangsarvinger?
Ægtefælle og børn er tvangsarvinger og har ret til 25 % af din arv. De resterende 75 % kan du selv bestemme over i dit testamente.
Hvad er boafgift?
Bofgift er en skat arvinger betaler når de modtager arv. Afgiften beregnes ud fra de samlede værdier som afdøde efterlader sig, og som overstiger et bundfradrag. Ægtefæller og velgørende organisationer er fritaget, mens andre betaler mellem 15 % og 36,25 % afhængigt af relationen.
Kan jeg betænke både venner, familie og velgørenhed?
Ja, du kan testamentere et fast beløb, en procentdel eller bestemte ejendele (som en ejendom) til en velgørende organisation. Testamenterer du for eksempel blot 1 % til Hjerneskadeforeningen, deler dine arvinger stadig 99 % af din efterladte formue.
Hvor meget af min arv kan jeg testamentere til velgørenhed?
Har du tvangsarvinger, kan du frit testamentere 75% af din arv. Uden tvangsarvinger kan du bestemme over hele din arv.
Hvad er 30%-løsningen?
30%-løsningen er hvor du testamenterer mindst 30% til en velgørende organisation. Til gengæld fritages de resterende arvinger for boafgiften.
Hvordan opretter jeg et testamente?
Start med at overveje hvem du vil betænke, og hvordan din arv skal fordeles. Kontakt derefter en advokat med speciale i arv og testamente. Advokaten vil rådgive dig og sikre at testamentet oprettes juridisk korrekt.
Kan jeg lave mit testamente selv?
Ja, men det er vigtigt at det opfylder juridiske krav. For at sikre gyldighed bør testamentet underskrives hos en notar eller to vitterlighedsvidner. Vi anbefaler at du rådfører dig med en advokat for at undgå fejl og sikre at dine ønsker opfyldes korrekt. Et testamente kan nemlig godt være gyldigt oprettet men alligevel ikke juridisk gyldigt, for eksempel hvis indholdet ikke er klart og tydeligt, eller hvis du har udtrykt et ønske som ikke kan føres ud i livet.
Hvordan forbereder jeg mig inden mødet med advokaten??
Lav en liste over hvem du vil betænke, og hvordan arven skal fordeles. Medbring relevante dokumenter, og overvej din formuefordeling på forhånd.
Hvad sker der hvis jeg ikke har arvinger?
Hvis du ikke har arvinger og intet testamente, går hele arven til statskassen. Et testamente kan sikre at din arv går til et velgørende formål og/eller en eller flere personer som ikke direkte er arving i følge arveloven.
Kan jeg ændre mit testamente senere?
Ja, så længe du er i live og ved din fulde fornuft, kan du altid ændre dit testamente.
Hvor velhavende skal jeg være for at et testamente giver mening?
Du behøver ikke være velhavende. Et testamente giver dig mulighed for at du kan tilgodese dem du holder af, eller en sag der betyder noget for dig. Selv mindre beløb kan gøre en stor forskel. For mange mennesker kan det være svært at finde det økonomiske overskud til at donere løbende til velgørenhed selvom viljen er der. Med et testamente er det muligt at støtte velgørenhed uden økonomisk bekymring.

Det er noget Fanden har skabt, de hjernesygdomme, og det er noget af årsagen til at jeg gerne vil give. Der er mange flere der bliver ramt af hjernesygdomme og -skader end af kræft. Alle man møder, kender nogen. Jeg tror mit eget tilfælde kunne have været undgået hvis staten Danmark ville prioritere hjernesygdomme lige så højt som kræft. Jeg har valgt at betænke Hjerneskadeforeningen fordi jeg godt kan lide måden man gør tingene på.

Hjælp til advokatregningen
Vi vil gerne hjælpe dig med en del af de omkostninger der er forbundet med at skrive og oprette et testamente hos en advokat, hvis du ønsker at betænke Hjerneskadeforeningen. Vær opmærksom på at tilskuddet er skattepligtigt, og at du selv skal betale gebyret til notaren (300 kroner).
Kontakt direktør og testamenteansvalig Morten Lorenzen for mere information.
Testamentet kan være gratis
Vi har samarbejde med LegalDesk og Dokument24 som begge har gjort det muligt at lave testamente helt gratis, så længe du donerer en del af arven til en eller flere af deres NGO-partnere, herunder Hjerneskadeforeningen.

Vi har fået forståelse for at det er vigtigt, at der er nogen, som arbejder for mennesker med hjerneskade; både dem der er hårdt ramt som min ægtefælle, og dem som har brug for støtte til revalidering og til at leve et så normalt liv som muligt. Vi har en bekendt som hører til den sidste kategori. Han er gennem revalidering på et genoptræningscenter og med hjælp fra Hjerneskadeforeningen blevet i stand til at leve et normalt liv. På baggrund af disse erfaringer og overvejelser har vi besluttet at betænke Hjerneskadeforeningen.

30%-løsningen
30%-løsningen er særligt interessant for dig som ikke har ægtefælle eller børn eller som kommer til at efterlade en arv på mere end 2,5 millioner kroner. Den giver nemlig mulighed for i nogle tilfælde at give sine arvinger en større kontant arv end de ellers ville få – og samtidig efterlade en andel til et velgørende formål.
Læs mere

Arveloven
Din formue bliver fordelt efter Arveloven hvis du ikke har skrevet et testamente. De regler matcher måske ikke dine ønsker; fx arver hverken samlever eller bonusbørn automatisk. Med et testamente kan du ændre på fordelingen af din arv og også betænke andre personer og sager der er vigtige for dig.
Læs mere

“Min sidste vilje”
“Min sidste vilje” er en mulighed for at du nedskrive dine ønsker for begravelse eller kremation. Du kan for eksempel angive om du ønsker donationer i stedet for blomster, hvem som skal kontaktes, om du er organdonor, har oprettet et testamente og andre oplysninger der kan hjælpe dine pårørende i en svær tid.
Læs mere
Denne side er sidst opdateret: 1. oktober 2024