Godt gået, deltagere!

Mandag aften gennemførte vi hvad der vist nok var Danmarks første webinar for mennesker med hjerneskade. 159 personer deltog i live eventen – og det betragter vi som en succes. Men den største succes er deltagernes egen – for cirka 3 ud af 4 deltagerne er nemlig personer der selv er ramt af en hjerneskade. Og det er ikke lige til at springe ud i at deltage i et webinar for første gang.

70% af deltagerne til mandagens webinar om hjerneskadetræthed ved neuropsykolog Anders Degn oplyste at de aldrig havde prøvet det før. Alligevel havde de valgt at logge ind for at blive klogere på den træthed der så ofte rammer efter en hjerneskade.

Langt de fleste gennemførte webinaret som endda gik over tid, og mange deltog aktivt i chatten med kommentarer og spørgsmål, men også med hjælp og vejledning til hinanden hvis teknikken drillede.

Herfra Hjerneskadeforeningen skal lyde et kæmpe tak til de mange deltagere (også de der ikke selv er ramte). Vi ved hvad det har krævet af jer at være med. Hvor mange tanker og spørgsmål I har haft forinden. Hvordan mange af jer har frygtet om I kunne finde ud af det. Men ved I hvad – I gjorde det alle fantastisk.

Tak for alle spørgsmål og kommentarer både under og efter webinaret. Tak fordi I bakker op om det nye tiltag. Tak for al rosen vi har fået. Vi vil rigtig gerne gøre det igen, men sandheden er at vi kan ikke gøre det uden jer. Vi har brug for jer der deltager, for at lave gode webinarer – så vi håber også I vil være med en anden gang.

Det er så nemt for os at pege på fordele ved at bruge webinaret til at formidle viden, men et webinar har også ulemper for en hjerneskadet – især hvis man deltager for første gang Alle disse ulemper overvandt I:

 • Det kan være forvirrende at sætte sig ind i hvordan det foregår, fx om man nu får logget ind det rigtige sted.
 • Det kan være forvirrende at der er så meget at følge med i – en stemme hvor man ikke kan se den der taler, en præsentation med tekst som man næsten ikke kan lade være med at læse, en chat hvor det hele går rigtig stærkt.
 • Der kan være lydgener – ekko, skratten, lav lyd m.m. Noget skyldes udstyr hos den der taler, noget andet skyldes ens eget udstyr (højttaler, headset, internetforbindelse), mens andet igen simpelthen skyldes at det sendes live. Det vil sige at der bliver transmitteret rigtig meget data, og det giver nogle forringelser.
 • Præsentationen er utydelig eller sløret. I webinarprogrammerne sker der typisk en forringelse af kvaliteten i den præsentation der bliver hentet ind. Den er simpelthen ikke lige så skarp som hvis man åbner den på sin egen computer.
 • Hjernen bliver rigtig træt af at koncentrere sig om så mange ting på een gang – et webinar kan derfor være virkelig udmattende for et menneske der er ramt af en hjerneskade.

For god ordens skyld vil vi også lige udpege webinarets klare fordele når man er hjerneskadet.

 • Man skal ikke bruge energi på at komme til og fra arrangementet.
 • Man skal ikke kunne finde vej.
 • Man skal ikke opholde sig i et lokale sammen med 100 andre.
 • Man kan selv sørge for at der ikke er andre støjkilder eller distraktioner imens.
 • Man skal ikke bruge energi på at forholde sig til andre mennesker – heller ikke i forhold til påklædning og lignende. Vil man deltage i badekåbe, er der ingen der kan se det.
 • Man kan stille spørgsmål i en chat – men chatten kan nemt slås fra hvis man ikke kan overskue at følge med.
 • Man kan gense webinaret helt eller delvist på et senere tidspunkt.
 • Det er gratis at deltage.
Den 26. oktober holder vi endnu et webinar med Anders Degn om hjerneskadetræthed. Vi vil arbejde med at forbedre oplevelsen på baggrund af alle jeres tilbagemeldinger efter i mandags, og I er alle velkomne til at være med os også næste gang.