Samvær med en hjerneskadet

Har du mødt en hjerneskadet, er du måske usikker på om der er noget særligt du skal tænke over når du taler med og er sammen med personen.

Der findes ingen opskrift, men nedenstående punkter er gode at have i baghovedet – om du er familie, klassekammerat, kollega, kæreste, bekendt, nabo, arbejdsgiver eller fagperson der møder hjerneskadede i dit arbejde.

1. Skaden gør det svært at være social

En hjerneskade kan påvirke en person kognitivt, emotionelt, socialt og fysisk. Du kan opleve den ramte som forvirret, tilbagetrukket, frembrusende, uden situationsfornemmelse eller særligt følsom med let til gråd. Mange har det svært i samvær med flere mennesker på en gang og kan blandt andet ikke følge med hvis flere personer taler på en gang, eller holde ud hvis der er musik i baggrunden.

2. Ikke alt skyldes hjerneskaden

Uoverensstemmelser eller vanskeligheder i samværet med en hjerneskadet kan skyldes skaden, men gør det ikke nødvendigvis. Det er langt fra altid let at afgøre hvad der er hjerneskadens skyld, og hvad der er personlighed. Det er svært for en hjerneskadet ikke at blive taget alvorligt – men det er også svært at være stemplet som hjerneskadet.

3. Den skadede er din ligemand

Som alle andre har den hjerneskadede en fortid, nutidig problemstilling/situation og ønsker til sin fremtid. Det er vigtigt at den hjerneskadede kan føle som ligeværdig i samvær og samtale med dig.

4. En hjerneskadet kender ikke altid sine begrænsninger

En ikke sjælden konsekvens af en hjerneskade er mangel på selverkendelse og indsigt i sine egne ressourcer og begrænsninger. Det kan give konflikter hvis du skal arbejde sammen med den hjerneskadede om at løse en opgave – stor som lille. Det hjælper mange hjerneskadede hvis man deler en opgave op i små dele og sætter tydelige og målbare mål. En opgave med tydelige strukturerer er nemmere at gå til.

5. Gentag dig selv

Du hjælper den hjerneskadede hvis du strukturerer og gentager det du siger. En god ide er at opfordre den ramte til at konkludere på og gentage det I er nået frem til, hvis I er i gang med lave en aftale eller planlægge noget sammen. Det er vigtigt at du aldrig taler ned til den ramte eller udviser irritation når du må gentage.

6. Vær ikke bange for at spørge!

De fleste hjerneskadede vil med glæde fortælle om sine udfordringer ved at være sammen med eller kommunikere med dig – hvis de ved at du vil lytte. Sig for eksempel: »Vil du gerne have jeg gentager?« eller spørg hvordan du kan hjælpe, eller hvad du skal være opmærksom på.