I dokumentaren kan du møde Connie Handlos Hansen som blev ramt af et bristet aneurisme og fik en hjerneskade. Connie fortæller om sit liv med hjerneskaden.

Aneurisme

Hvad er et aneurisme?

Et aneurisme er en udposning på eller udvidelse af en pulsåre. Et aneurisme finder man på de store pulsårer, hyppigst i hjernen og i hjertet.

Hvad er årsagen til et aneurisme?

Udposningen skyldes ofte at karvæggen har en svaghed på grund af især åreforkalkning. Et aneurisme kan også være medfødt. Visse genetiske sygdomme kan svække karvæggene, og det gør risikoen for medfødte udposninger stor. Endelig kan operationer på en pulsåre give arvæv som svækker åren og giver mulighed for at der opstår en aneurisme.

Hvad er forskellen på et medfødt og et erhvervet aneurisme?

Et medfødt aneurisme vil i mange tilfælde være små og runde (lidt som en ært), mens et erhvervet aneurisme kan strække sig og vokse sig stor (sækformet).

Hvad sker der hvis et aneurisme brister?

Brister et aneurisme i hjernen, opstår en hjerneblødning. Et bristet hjerne-aneurisme er altid alvorlig, og vil typisk medføre enten død eller skader på hjernen. Hvilke skader, afhænger af hvor aneurismet har siddet. Mange (også Connie i dokumentaren herover) beskriver det som et kraftigt smæld i hovedet efterfulgt af kvalme, lysfølsomhed og hovedpine. En bristet aneurisme kræver omgående behandling/operation.

Hvad er symptomerne på et aneurisme?

Et aneurisme giver ikke i sig selv symptomer. Man kan sagtens leve med et uden at det nogensinde bliver opdaget. Et stort aneurisme kan dog komme til at trykke på andet væv omkring sig, og det kan give symptomer. I hjernen vil symptomerne typisk være hovedpine, føleforstyrrelser og/eller synsforstyrrelser.

Kan man behandle et opdaget men ikke bristet aneurisme?

Det er muligt at behandle et aneurisme direkte ved at sætte en klips på som forhindrer blodet i at løbe ud i “sækken”. Det vil få risikoen for at aneurismet sprænger, til at forsvinde fordi det letter trykker. Denne behandling er dog sjælden. Typisk følger man et opdaget aneurisme så man kan gribe ind hvis det vokser sig stort. Det sker også at man vælger at følge børn af en person der har haft en aneurisme der bristede. Man vil naturligvis også kunne behandle forhøjet blodtryk og andre faktorer som kan give åreforkalkning og altså også øget risiko for aneurisme.

Aneurisme - en udposning på en af hjernens pulsårer