Genoptræning med volt og ampere

af Søren Hein Sommer, fysioterapeut, Apofysio

Gennem de seneste år har flere danske hospitaler og kommunale genoptræningscentre fået øjnene op for neuromuskulær elektrisk stimulation (NMES). En fysioterapeutisk intervention, som har været anvendt i Danmark siden 1960’erne, men først for nylig er begyndt anvendt til genoptræning af personer ramt af hjerneskade. International forskning peger på, at NMES er særligt effektiv i forbindelse med genoptræning af denne patientgruppe. Her er tre ting om NMES, der er gode at vide, hvis man er interesseret i træning med elektrisk stimulation.

1: SÅDAN FUNGERER NMES

Al bevægelse i kroppen styres fra vores hjerne, som sender elektriske signaler ned til vores muskler. Rammes man af en hjerneskade, forringes dette signal, og man kan få svært ved at bevæge for eksempel sin ene arm eller sit ben. Træning med NMES fungerer ved, at man gennem elektroder placeret på huden, sender elektriske impulser ned til musklerne og derved hjælper det nedsatte signal, når patienten skal genopbygge sin førlighed.

2: TRÆNING MED NMES ER 100% SIKKERT

Selv om ordet “elektrisk stimulation” kan lyde voldsomt, er denne form for fysioterapi 100% sikker og ufarlig. Tidligere var træning med NMES ofte forbundet med ubehag for patienten, og avancerede indstillinger gjorde interventionen besværlig og tidskrævende for fysioterapeuten. Heldigvis har moderne apparater med ny teknologi gjort op med disse problematikker, og apparaterne er i dag både sikre og enkle at anvende.

3: NMES ER I BRUG OVER HELE LANDET

Udbredelsen af NMES brugt til genoptræning af personer ramt af hjerneskade er stærkt tiltagende i disse år. Blandt pionererne var VejlefjordRehabilitering, der som de første herhjemme for alvor beskæftigede sig med NMES. I dag er der behandlingstilbud med NMES på stort set alle store danske neurologiske institutioner blandt andet Hammel Neurocenter, Rigshospitalet – Glostrup og Center for Hjerneskade.

4: TRÆNING MED NMES KAN FORBEDRE MUSKELSTYRKE OG MOTORISK FUNKTION

International forskning fra blandt andet USA og Holland konkluderer, at træning med NMES kan bidrage til at øge muskelstyrke, forbedre funktion i både arm og ben, samt reducere eventuelle gener fra spasticitet. Fysioterapien har længe fokuseret på vigtigheden af tung styrketræning for at vedligeholde og øge muskelstyrken. Har man en hjerneskade, er dette dog yderst vanskeligt i praksis, og patienten kan sjældent træne med tilstrækkelig tung belastning grundet det nedsatte signal fra hjernen til muskulaturen. Ved at kombinere aktiv træning med NMES styrkes signalet til muskulaturen, hvilket gør, at styrketræningen er så tung, at muskulaturen bliver større og stærkere. Med andre ord optimerer NMES patientens træning og giver større udbytte af anstrengelserne.

Genoptræning med volt og ampere efter en hjerneskade

Information
Artiklen blev bragt i medlemsbladet Hjerneskadet nummer 1, 2016.
Åbn artiklen “Genoptræning med volt og ampere” i PDF

Søren Hein Sommer, fysioterapeut, ApofysioOM FORFATTEREN

Søren Hein Sommer er medstifter og fysioterapeut i Apofysio, der er en fysioterapeutisk klinik med speciale inden for genoptræning efter hjerneskade. Ud over genoptræning af personer ramt af hjerneskade, tilbyder Apofysio undervisning af fagpersonaler inden for forskellige områder af neurologisk fysioterapi, herunder træning med NMES.