Kommune til hjerneskadet: Flyt til Sønderjylland

De nordsjællandske kommuner henviser ikke til lokale bo- og aflastningssteder, men giver borger med hjerneskade tilbud om bosted i Sønderjylland. Det skriver Sjællandske Medier i dag på sn.dk.

I 11 år har Vibeke Frøslev taget sig af sin senhjerneskadede mand John Rasmusson i hjemmet i Hundested. Men Halsnæs Kommune mener, at manden skal på bosted og ser ham gerne henvist til Sønderjylland. Men det ønsker Vibeke Frøslev under ingen omstændigheder.

– Kommunen mener, at han skal ud og bo et andet sted, men det kan han ikke klare. Han kan ikke huske, så hvis han bliver flyttet, kommer han til at miste kontakten til både mig og mine børn, siger Vibeke Frøslev.

Familiens situation er ikke enestående. Der er få bo- og aflastningssteder tilbage i Nordsjælland, og de nordsjællandske kommuner bruger dem ikke af økonomiske årsager. Det siger direktør i Hjerneskadeforeningen, Morten Lorenzen til Frederiksborg Amts Avis.

– Vi ser med bekymring på situationen. Problemet er, at alle der bor i Nordsjælland – og flere andre sjællandske kommuner – er tvunget til at forholde til sig til kommunernes tilbud, som meget vel kan være i den anden ende af landet. Det er ikke rimeligt. Nærhed til pårørende er vigtigt for livskvalitet og rehabilitering for de senhjerneskadede.

I Halsnæs Kommune anerkender de, at Sønderjylland er langt væk, men de slår samtidig fast, at det er frit for borgeren at vælge, hvor de vil bo.

– Sønderjylland er meget langt væk, og jeg kan ikke udelukke, at et navn i Sønderjylland har været nævnt for en borger. Men det er ikke, det eneste vi gør. Borgeren bestemmer selv, hvor borgeren ønsker at bo blandt de tilbud, der er godkendt. Vi henviser ikke kun til et bestemt tilbud, men en type tilbud, som opfylder borgerens behov indholdsmæssigt og i forhold til, at udgifterne matcher borgerens behov, siger Christian Lorens Hansen, chef for Social service og Familie i Halsnæs Kommune.

Læs artiklen: http://sn.dk/Halsnaes/Tilbud-til-hjerneskadet-Du-kan-flytte-til-Soenderjylland/artikel/50839