Natasja er topsej

 

Natasja er top sej (Artikler og beretninger, hydrofamilie)

Natasja er en helt almindelig pige på elleve år, der går i fjerde klasse. Hun danser jazzballet og har lige været med i en musikvideo. Hun fik hydracephalus som baby og havde i mange år ingen symptomer på sygdommen. Men for to år siden vendte sygdommen tilbage, og Natasja måtte tilbage på operationsbordet

Sundhedsplejersken opdagede det
Da Natasja fik konstateret hydrocephalus i 2005, var hun bare seks måneder gammel. Hun blev født med en hjerneblødning, men familien fandt først senere ud af, at hun havde hydrocephalus. Forældrene lagde i første omgang ikke mærke til, at hendes hoved havde vokset sig stort. – Hun var jo bare en lille baby. Når man er sammen med sin baby hver dag, så lægger man ikke mærke til det, fortæller hendes mor, Majken Mortunach. Men sundhedsplejersken opdagede, at hendes hoved var alt for stort. Natasja havde svært ved at løfte hovedet og finde balancen, fordi hovedet var så stort. Derfor fik den lille pige indlagt sin første ventil i hovedet. Allerede to timer efter operationen var Natasja glad og smilende.

Hovedpine i flere uger
Det var en rigtig solstrålehistorie. Natasja havde ingen problemer og mén efter operationen. Hun kunne leve en helt almindelig barndom med skole, kammerater og jazzballet. Hun skulle passe lidt på hovedet. Men ventilen i hovedet virkede, som den skulle, og familien bekymrede sig ikke.
Da Natasja var ni år gammel, begyndte hun at få stærke hovedpiner. – Hun var ikke det udadvendte barn med fuld knald på. Hun kunne heller ikke holde ud at læse i en bog, fortæller Marianne.

Derfor tog familien på Rigshospitalet. Selvom Natasja har hydrocephalus, havde de indtil da ikke overrendt hospitalet udover ved kontrolbesøg. Men Natasja havde ikke alle de klassiske symptomer, man har, når shunten ikke længere virker. Hun kastede ikke op og havde ikke feber. Derfor blev familien sendt hjem fra hospitalet mange gange. – Det var meget frustrerende. Man kender jo sit barn, og jeg kunne se en forandring. Hun spiste panodiler hver dag for at holde ud at gå i skole. Det er jo ikke normalt for en pige på ni år, siger Marianne.
Efter fem uger med hovedpine blev hun endelig opereret. Lægerne skiftede kammeret i shunten. Allerede dagen efter var hun helt sig selv, uden hovedpine.

Har misset meget af skolen
Året efter kom hovedpinerne igen, og familien tog på hospitalet for igen at blive sendt hjem flere gange. Denne gang endte det med en akut indlæggelse efter flere uger, fordi Natasja kastede op hele tiden. Faktisk blev hele 2015 en stor gang hovedpine, hvor hun blev opereret hele tre gange. Så fik Natasja en ny læge, der indlagde en trykmåler i hovedet på hende. Den viste, at den var helt galt med trykket i hovedet. Derfor fik hun lagt en ny type ventil ind i hovedet – dagen før sin fødselsdag.

Det var i november sidste år, og siden har der ikke været problemer med ventilen. Men Natasja har haft et turbulent skoleår, fordi hun har været så meget væk fra skolen. – Hun vil jo gerne de samme ting som alle de andre børn. Men hun er nødt til at tage det med ro, selvom hun føler, hun er gået glip af skolen, siger Marianne og tilføjer:- Det er svært at være den, der har ondt i hovedet og hele tiden må tage hjem fra skolen. Hun er gået glip af meget af det sociale, og hun føler sig stadig lidt tilsidesat.

Hun er topsej!
De sidste to år har været meget hårde for den lille familie. Natasja ringede i en periode dagligt for at spørge, om hun måtte tage hjem fra skole på grund af hovedpine. Marianne holder stadig godt øje med telefonen. Der skal ikke meget til, før alarmklokkerne ringer. Også Natasjas lillesøster har mærket det. De har ikke haft overskud til så mange aktiviteter i familien, og Natasjas sygdom har været omdrejningspunktet i familielivet.
Nu prioriterer familien at finde hinanden igen og få en normal hverdag. De laver nogle gode ting sammen, tager i biografen og hygger derhjemme. Natasja går til dans et par gange om ugen: jazzballet og discodans. Det er hendes frirum fra sygdommen. Her i vinterferien var hun med i en musikvideo, hvor hun dansede. – Det kan være enormt svært for de andre at forstå, at hun har været så syg. Når andre hører om hende, får jeg at vide, at hun er topsej, siger Marianne stolt. Natasja har taget det det stille og roligt under forløbet. Hun har joket med narkoselægerne inden operationerne, og hun tager det ikke så tungt, at meget af håret bliver klippet af inden operationerne. For det vokser jo ud igen.