At vente et barn med hydrocephalus

 

preschool  kids

 

Hvordan bliver hydrocephalus diagnosticeret før fødslen (prænatal)?

Alle gravide i Danmark bliver tilbudt at blive ultralydscannet minimum 2 gange i deres graviditet. Under disse scanninger, kan sygeplejersken/jordemoderen få en idé om eventuelt forstørrede ventrikler, hvilket indikerer den mulige tilstedeværelse af hydrocephalus.

Hydrocephalus kan opdages så tidligt som i den sidste del af det første trimester.

Hvor nøjagtig er en prænatal diagnose af hydrocephalus?

Prænatal ultralyd, der ofte udføres af en radiolog uddannet i obstetrisk ultralyd, er yderst pålidelig og nøjagtig.

Det vil fastslå, hvis der er unormalt meget CSV (cerebrospinalvæske).

Hvad sker der når diagnosen om hydrocephalus stilles?

Når forstørrede ventrikler bliver fundet hos et foster, vil man automatisk prøve at finde årsagen til hydrocephalus.

Da årsagerne til hydrocephalus kan være forskelligartede, har det også en betydelig indvirkning på både den umiddelbare og den langsigtede prognose og behandling, hvilken årsag, der ligger til grund.

Der planlægges flere scanninger i resten af graviditeten for at holde øje med ventriklernes størrelse. Hvor mange og hvor ofte, der skal scannes, afhænger af hurtigt ventriklerne vokser.

Når hydrocephalus er blevet bekræftet, vil speciallæger blive involveret i planlægningen af det videre forløb. Det være sig neurokirurg, børnelæge og fødselslæge m.fl.

Graviditeten vil fra nu blive betragtet som “høj risiko”, og det er vigtigt for de vordende forældre at få adgang til specialiserede, dygtige, omsorgsfulde læger.

Det er ligeledes muligt, at lægerne vil anbefale jer kejsersnit eller igangsættelse af fødslen før tid.

Hvis hydrocephalus bekræftes tidligt i graviditeten, og prognosen er meget dårlig, er kompetent rådgivning yderst vigtig, da det kan være en mulighed at afbryde graviditeten.

Hvordan behandles prænatal hydrocephalus?

Hvis ventriklernes størrelse er stabile, skal fosteret blot følges med hyppige scanninger frem til fødslen.

Hvis ventriklerne derimod fortsat vokser, overvejes alternativerne og prognosen løbende. Mulighederne er afhængige af gestationsalder og levedygtighed. Og neurokirurgen vil sammen med børnelægen rådgive jer omkring det videre forløb.

Konklusion

Selvom udsigter og succesrate for spædbørn diagnosticeret ved eller efter fødsel generelt er meget høj, er der begrænsede undersøgelser af prognoser for de med prænatal diagnosticering af hydrocephalus.

Derfor er der mange ubekendte omkring en prænatal hydrocephalusdiagnose. Og det kan være meget skræmmende, rystende og en stor omvæltning for de vordende forældre, som ofte er uforberedte.

Jeres neurokirurg og øvrige læger vil rådgive jer omkring jeres muligheder.

Vi opfordrer dig til at stille spørgsmål, samle oplysninger og indgå i netværk med andre.

#hydrofamilien er der for at støtte patienter og deres familier, og vi hjælper gerne med råd, vejledning og et fællesskab, der forstår.