Hjerneskadede til Sass:

Vi vil betale kontant

af Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen

ERHVERVS- og vækstminister Henrik Sass Larsen udtalte forleden, at ældre og andre, der endnu ikke bruger dankort eller andre digitale betalingsformer, må tage sig sammen og komme ind i kampen, så butikkerne kan slippe for at tage imod kontanter. Radikales Ida Auken bakker op ved at henvise til, at hendes 82-årige svigermor sagtens kan beherske Mobilepay og andre digitale betalingsformer, og derfor bør andre også kunne.

Den udmelding er Hjerneskadeforeningen uenig i. Ikke alle kan lære at bruge digitale betalingsformer, selvom de hjertens gerne vil. Som politiker burde man vide, at man ikke kan generalisere på den måde og sige. Vi skal kunne forvente en bedre argumentation fra vores toppolitikere og forvente, at de opfører sig ordentligt.

Henrik Sass Larsen bør selv komme ind i kampen og sætte sig ind i sine medborgeres forskellige behov. Det er jo ikke kun de ældre, der oplever problemer med det digitale. Hjerneskadeforeningen har mange medlemmer, der gerne vil kunne bruge Mobilepay, netbank osv., men deres hjerneskade umuliggør det. Det at købe ind er forvirrende nok i sig selv uden at skulle bøvle med nye betalingsformer.

Som et medlem forklarer: »Når jeg handler, skal der ingenting til at forvirre mig. Jeg glemmer, hvad jeg skal købe, også selvom det står på en seddel. Jeg handler det samme sted stort set hver gang, men alligevel kan jeg ikke finde mine varer, fordi butikkerne tit rykker rundt. Jeg begynder nemt at tude i de situationer. Når jeg når til kassen, er jeg helt ødelagt. Mit hoved er brugt, min højre side hænger, min arm føles som 10 kg kartofler, og mit ben knækker sammen. Jeg bliver stresset og bange for at glemme noget, når næste kundes varer kører ned mod mig. Min største frygt, hver gang jeg skal betale, er, at jeg ikke kan huske min kode. Derfor bruger jeg næsten altid kontanter«.

Så nej, Sass Larsen, man kan ikke bare tage sig sammen. Ikke som hjerneskadet, hvor de hverdagsopgaver, der er helt almindelige for dig og mig, er en gigantisk udfordring. Så nej tak til dit forslag om, at kontantreglen bliver afskaffet fra 1. januar 2016 for tøjbutikker, restauranter og tankstationer. Vi er nogle, der har brug for at kunne bruge kontanter, også selvom det ikke passer ind i dine vækstplaner.

VORES MEDLEMMER fortæller i det hele taget om et massivt digitalt pres fra alle sider af samfundet. Selv om de har fået fritagelse fra digital post på grund af deres skade, bliver de stadig tvunget til at være digitale. Et eksempel er et medlem, der ikke kan slippe for gebyrer i sin netbank, medmindre hun tilmelder sig bankens digitale ordning, hvor al post bliver sendt elektronisk. Medlemmet har en fritagelse for digital post i det offentlige, og det er der en rigtig god grund til, men en tilsvarende ordning vil banken ikke lave. Måske I burde kigge nærmere på det.

Debatindlægget har været trykt i Politiken 15. maj 2015