Systemet

Når en hjerneskade rammer, møder du systemet på tætteste hold. Først sygehusvæsenet, senere det kommunale system. Det betyder ofte at du vil blive udsat for et virvar af informationer, mennesker, love og regler som du skal holde rede på – og som skal koordineres mellem mange parter. Desværre tager rehabilitering ofte lang tid, og der kan gå flere år hvor du har brug for hjælp og genoptræning.

Det er ikke usædvanligt at hjerneskaderamte oplever at føle sig stressede og overbelastede samt at det er næsten umuligt at få overblik. Du kan sammenligne dit rehabiliteringsforløb med en rejse. Ikke en rejse til en tropisk ø med fuld service, men en rejse hvor du hele tiden står over for noget nyt og skal lære dig selv at finde rundt på ukendt terræn og tilpasse dig nye kulturer fuld af både skrevne og uskrevne regler som ikke nødvendigvis giver mening for dig.

Der er mange veje at gå gennem systemet, og det er næsten umuligt at forudse hvordan din vej bliver. Den store kompleksitet i hjerneskader gør det også vanskeligt for de fagpersoner du møder. De har pligt til at informere dig om alle dine muligheder – men de aller fleste fortæller at de samtidig er nødt til selv at søge informationer.

Husk at du har mulighed for at få rådgivning – og i en del tilfælde også en bisidder – hos Hjerneskaderådgivningen. Læs mere om den sociale telefonrådgivning og vores andre rådgivningstilbud på siderne om foreningen.

Du er også velkommen til at skrive til vores brevkasse hvis du for eksempel er i tvivl om hvilken hjælp du har ret til.

Link til viden

Inspiration - Sagsbehandling

Tegneserie

Læs Sune Hansens skarpe tegneserie om en hjerneskadets oplevelse med den kommunale sagsbehandling.

Hjerneskadebloggen

Hjerneskadeblog

På hjerneskadebloggen kan du læse om andres oplevelser i forbindelse med genoptræning og sagsbehandling.

Støt Hjerneskadeforeningens arbejde med at formidle livet med en hjerneskade

Brevkasse

Er du i tvivl, så spørg brevkassen. Vores socialrådgivere og samarbejdspartnere svarer på det meste.

Kommenter på artiklen

Hjælp os med at gøre artiklen endnu bedre. Fortæl andre om dine oplevelser med systemet. Skriv hvad der mangler, eller hvad du opfatter anderledes end beskrevet.