Hjernecast #05: Om identitet, personlig udvikling og vejen til accept. Vi taler også om at leve af æg og ikke kunne overskue sin opvask. Om at tømme skraldespande når andre går på arbejde, og få kolde fødder to minutter før sin date. Og om følelsen af hele tiden at stå udenfor og kigge på sig selv. Medvirkende: Suzan Jønsson.

Læs eller download udskrift: Transskription, podcast med Suzan Jønsson

Find dit nye jeg efter hjerneskaden

Læger, psykologer, terapeuter m.fl. gør et stort arbejde i rehabiliteringen, men de har ikke en kur mod hjerneskade. I begyndelsen er den faglige indsats altafgørende, med tiden bliver du selv den vigtigste person i din rehabilitering. Du kommer til at høre mange ting som du ikke bryder dig om. Nogle ting vil være sagt på grund af misforståelser, men de fleste ting vil blive sagt i et forsøg på at hjælpe dig.

Find modet til at lytte – og til at spørge ind til det som gør ondt. De mennesker der er omkring dig, kan hjælpe dig med at finde frem til hvem du er nu, og de kan hjælpe dig til at få øje på alt det som du har at byde på.

Hjerneskader angriber din tro på dig selv. Men husk, at din værdi som person ikke kun handler om, hvad du kan, og hvad du opnår. Det er også et spørgsmål om, hvordan du er. Tænk på, hvad du stadig kan give til andre af støtte, kærlighed og måske tid.

Din hjerneskade har taget noget fra dig, men den har ikke gjort, at du ikke er noget værd. Måske har du ikke længere et arbejde til at definere din identitet, og det er heller ikke meget værd hvad du er uddannet som, hvis du ikke længere kan noget af dit fag, men du ER noget i kraft af din personlighed.

Måske er du nu en person som hjælper andre i netværk med ligesindede, en person som laver frivilligt arbejde for en sag som står dig nær, en person som har genfundet en gammel interesse og er blevet endnu bedre til den, eller en nærværende forælder der altid har tid til en snak om stort og småt. En der lytter, går til hånde, altid er ærlig eller spreder humør.

 

Små tips til at komme nærmere din identitet

 • Lav en liste over evner som ikke er påvirkede af skaden.
 • Fokuser på dine styrker.
 • Undgå at tænke alene på problemerne.
 • Tænk “hvordan gør jeg” frem for “jeg kan ikke”.
 • Skriv dagbog/journal så du kan følge din udvikling over tid.
 • Skriv hver dag tre positive ting som er sket, for eksempel. noget der fik dig til at smile.
 • Sæt realistiske mål (gerne små delmål).
 • Fejr dine sejre, eventuelt med en belønning.
 • Tal med nogle der kender dig godt.
 • Identificer dig gennem din personlighed – ikke dit job eller mangel på samme.
 • Gør noget hver dag som gør dig glad – det må gerne være en tv-serie.
 • Skab noget – med maling, blyant, garn, perler, træ, sten
 • Tilgiv dig selv når du fejler.
 • Tal ikke til eller om dig selv på en måde som du ikke ville tale til andre.
 • Omgiv dig med folk som får dig til at føle dig godt tilpas.
 • Overvej: Hvem (ikke hvad!) vil jeg gerne være? (notér ord som beskriver den person).

 

Bemærk:
At skrive behøver hverken være med kuglepen eller på computer eller telefon. Du kan sagtens bruge din telefons diktafon, optage video eller bruge fotos til at føre dagbog og registrere det positive i dit liv.

 

Du er ikke din hjerneskade. Den er en del af dig!

Brug ligesindede

At være sammen med ligesindede, uanset om det er fysisk eller i online samtalegrupper, er væsentligt i dannelsen af din nye identitet. Det er med til at give forståelse, styrke, trøst, støtte, viden og accept.  Nogle hjerneskaderamte beskriver mødet med ligesindede som det der har haft den største betydning på deres vej mod at lære dem selv og deres hjerneskade at kende.  Vær opmærksom på at der kan komme perioder hvor du har brug for at trække dig fra kontakten med ligesindede. Det er naturligt, det er din ret, og der er altid et netværk at komme tilbage til, når du har lyst, overskud og måske også brug for det igen.

Betydningen af at miste sit arbejde

En hjerneskade medfører meget ofte tab af erhvervsevne, og når man mister jobbet, mister man indkomst, sociale relationer og identitet som et menneske der har værdi. Et job har unægteligt mange fordele, men måske er en af de absolut vigtigste ting ved at have et job netop, at det er noget af det mest identitetsskabende i vores liv. Det kan være vanskeligt at skulle se andre i øjnene og fortælle at man ikke kan arbejde. Vanskeligt nok til at nogle vælger at afholde sig fra at møde nye mennesker.

En hjerneskade kan være en gave

Tro det eller ej – du kan møde ganske mange hjerneskaderamte som efter flere år helt oprigtigt kan fortælle dig at det at få en hjerneskade er det bedste som er sket i deres liv. Nogle fortæller at de bedre kan lide den person de er nu, end den de var før skaden. Andre føler sig som bedre ægtefæller, forældre eller venner fordi de er blevet bedre til at prioritere eksempelvis relationer frem for arbejde. Nogle oplever det at blive hældt ud af arbejdsmarkedet som en gave fordi det har givet dem tid til at dyrke relationer og interesser (og også være noget for sig selv), andre oplever at det at få et handicap har givet et større indblik i og forståelse livet og samfundet. Du skal vide at hver eneste af de personer som siger sådan, også har været igennem en lang periode præget af vrede, sorg og en stor uvilje mod at acceptere hjerneskaden. Det er meget individuelt om der går to eller 30 år før man kan tænke positivt om sin skade.

Læs videre om identitet: Få selvværdet i vejret

Acceptér det som er - Giv slip på det som var - Kæmp for det som skal blive

Inspiration - Sagsbehandling

Tegneserie

Læs Sune Hansens skarpe tegneserie om en hjerneskadets oplevelse med den kommunale sagsbehandling.

Hjerneskadebloggen

Hjerneskadeblog

På hjerneskadebloggen kan du læse om andres oplevelser i forbindelse med genoptræning og sagsbehandling.

Støt Hjerneskadeforeningens arbejde med at formidle livet med en hjerneskade

Brevkasse

Er du i tvivl, så spørg brevkassen. Vores socialrådgivere og samarbejdspartnere svarer på det meste.

Hvem er du?

Tænker du mon på dig selv som to personer – den der var før, og den der er nu? Skriv gerne din egen oplevelse i kommentarfeltet herunder.